Preconceptie inainte de sarcina

preconceptie (Medium)

Sfatul de preconceptie inainte de sarcina nu este un subiect de neglijat. Analizele de rutina si cateva elemente specifice trebuie luate in considerare atunci cand va ganditi sa deveniti parinti. Organismul, atat al viitoarei mame, cat si al viitorului tata, trebuie fie pregatit inainte de conceperea bebelusului. Exista o serie de riscuri pe care le putem reduce si chiar elimina daca mergem la medicul ginecolog inainte de a obtine o sarcina.

Care sunt riscurile lipsei unei conduite corecte inainte de sarcina

O serie de afectiuni si de anomalii cu risc potential pot fi despitate la un control ginecologic. Cele mai des intalnite cauze pentru avort spontan, care pot fi diagnosticate si tratate, sunt infectiile genitale (mzcoplasma, ureaplasma etc).

Incompatibilitatea de RH este motivul pentru care ambii parteneri fac, pe langa o hemoleucograma completa, un test pentru depistarea grupei de sange si a tipul de RH – pozitiv sau negativ. Despre riscuri si solutii atunci cand mama are RH negativ, iar tatal are RH pozitiv, poti citi mai multe aici.

Profilul TORCH evidentiaza si el o serie de afectiuni ce pot pune sarcina in pericol. Dupa cum ii spune numele, testul aduce un plus de informatie despre toxoplasmoza (T); alte infectii (O) ex. sifilisul, hepatita B, infectia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19; rubeola (R); citomegaloviroza (C); infectia cu virusul herpes simplex (HSV). Ele pot afecta femeia gravida si pot determina infectia prenatala (congenitala, dobandita “in utero”) a embrionului/fatului sau perinatala a nou-nascutului, cu risc de avorturi, moartea fatului in utero sau malformatii fetale. Oricare din infectiile TORCH poate determina aparitia unui grup de manifestari similare la nou-nascut-ul afectat, cunoscut sub numele de sindromul TORCH. (sursa: Synevo)

Analize pentru preconceptia inainte de sarcina

Primul pas pe care un cuplu trebuie sa il faca atunci cand cei doi decid ca este momentul ca in viata lor sa apara un nou membru este o vizita la medicul ginecolog. Fiecare partener trebuie sa isi faca o serie de analize specifice.

Analize pentru el. Barbatul nu scapa de o vizita la medic, daca asa am fi tentati sa credem avand in vedere ca mama poarta bebelusul. Acesta trebuie sa faca:

  • serologiile, testare HIV/SIDA si hepatite
  • testare pentru depistarea virusurilor rubeolic, Varicelo-Zosterian
  • analizele de sange si determinarea grupei si a RH-ului

Analize pentru ea. Femeia trebuie sa faca mai multe analize decat partenerul, asa cum era de asteptat:

  • ecografie abdominala/transvaginala
  • cultura secretie vaginala
  • testul Babes Papanicolau
  • testare pentru depistarea virusurilor rubeolic, Varicelo-Zosterian
  • analizele de sange si determinarea grupei si a RH-ului
  • profilul TORCH

Daca exista alte patologii sau un istoric familiar care sa impuna acest lucru, se indica analize suplimentare. 

Preconceptia in sarcina presupune si vaccinarea impotriva varicelei si a rujeolei, in cazul femeilor care nu au fost vaccinate impotriva acestor virusuri.

Odata descoperite problemele, noi trebuie sa le tratam. Ne este mult mai usor sa le tratam in afara unei sarcinii. Tratamentele accesibile sunt mai variate si, bineinteles, si acceptul femeii este mult mai prompt. Sunt boli infecto-contagioase pe care daca le contactam in timpul sarcinii determina malformatii foarte grave la fat. Putem sa descoperim la partener o hepatita B care nu a fost diagnosticata pana atunci si atunci o protejam si pe mama, vaccinand mama.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie Ana Medical Center

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]

Adopta un stil de viata cat mai sanatos

Pentru ca viitorul bebelus sa fie sanatos, are nevoie si de un mediu sanatos unde sa se dezolte. Preconceptia in sarcina inseamna inclusiv renuntarea la fumat si la consumul de bauturi alcoolice. Ar fi ideal in cazul ambilor parteneri. Viitorii parinti ar trebui sa devina activi si sa evite sa consume alimente tip fast-food.

Suplimente inainte de sarcina

Preconceptia in sarcina inseamna inclusiv luarea unor suplimente, menite sa creasca sansele unei femei de a ramane insarcinata.

Acidul folic este o vitamina importanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, atunci cand vine vorba de preconceptia inainte de sarcina. 100 – 500 de micrograme de acid folic luate zilnic cu o luna inainte de a ramane insarcinata reduc considerabil riscul ca viitorul bebelus sa se nasca cu malformatii congenitale, in special spina bifida.

Aspirina in diferite forme si concentratii este indicata si in preconceptie, nu doar in timpul sarcinii, pana in ultimul trimestru. Acest medicament se va lua numai la recomandarea medicului si sub stricta lui supraveghere.

Omega 3 este recunoscut ca fiind responsabil cu dezvoltarea creierului si la functionarea sistemului nervos al viitorului copil. Includerea acestor nutrienti in dieta zilnica in preconceptia inainte de sarcina, fie sub forma de suplimente alimentare sau din alimente, va ajuta la echilibrarea nivelului hormonal. In cazul partenerului, acizii grasi Omega 3 sunt responsabili de imbunatatirea calitatii lichidului seminal.

Teoretic, organismul celor doi parteneri trebuie pregatit cu 3 luni inainte de aparitia sarcinii. Dar numai medicul va decide pentru fiecare cuplu in parte, in functie de particularitatile acestuia si mai ales in functie de rezultatele analizelor pe care le-au facut inainte.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole