Pregatirea pentru FIV: care sunt etapele in functie de procedura recomandata

cuplu infertil

Pregatirea pentru FIV presupune mai multe etape, fie ca vorbim despre fertilizare in vitro cu celule proprii, ovocite donate sau embrioni donati. Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere umana asistata medical, prin care embrionul este creat in afara cavitatii uterine. Dupa primirea unui diagnostic de infertilitate, pentru multe cupluri singura solutie de a obtine o sarcina ramane fertilizarea in vitro. Iti prezentam in continuarea acestui articol care sunt etapele premergatoare procedurii medicale.

Multi pacienti isi pierd speranta atunci cand nu reusesc sa obtina sarcina, iar apoi se lovesc si de un diagnostic greu de acceptat. Dupa ce sunt investigati ambii parteneri si este depistata cauza infertilitatii, medicul le prezinta optiunile potrivite, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Daca solutia de tratament pentru obtinerea sarcinii este fertilizarea in vitro, atunci pacientii sunt informati despre ce presupune procedura, pas cu pas. De asemenea, li se prezinta riscurile, precum si care ar putea fi sansele de reusita in cazul lor, dar si daca solutia propusa poate fi facuta in Romania sau nu.

Fertilizarea in vitro, un vis ce devine realitate

Pentru a veni in intampinarea cuplurilor infertile, Ana Medical Center dispune de un pachet de servicii de diagnosticare a infertilitatii. Oferta actuala o poti vedea aici. In functie de cauza pentru care nu pot concepe, cuplurile au la dispozitie mai multe optiuni pentru a obtine sarcina dorita.

cuplu infertil

Daca pacientele cu o rezerva ovariana acceptabila pot apela la FIV clasica, cele cu o rezerva ovariana redusa sau absenta au ca varianta FIV cu ovocite donate. Exista solutii si pentru cazurile in care fertilizarea nu poate fi facuta cu material genetic de la niciunul din parteneri. In situatia lor, singura si cea mai buna optiune este fertilizarea in vitro cu embrioni donati.

In videoul de mai jos, poti urmari povestea unui paciente a Ana Medical Center care si-a indeplinit visul de a avea un copil, apeland la embrioni donati. Iata cum au stat lucrurile in cazul ei:

Indiferent de metoda de tratament care se va aplica, pregatirea pentru fertilizarea in vitro este obligatorie. Etapele difera, insa, in functie de procedura. De exemplu, la FIV clasica, primul pas este stimularea ovariana, pentru a putea obtine ovulele necesare procedurii. In cazul fertilizarii in vitro cu ovocite donate, prima etapa este sincronizarea ciclului menstrual intre pacienta donatoare si cea care urmeaza sa poarte sarcina. Pentru FIV cu embrioni donati nu mai este nevoie de perioada de sincronizare. Este nevoie doar de pregatirea endometrului pentru primirea embrionului.

Pregatirea pentru FIV, pas cu pas

Pregatirea pentru FIV cu ovocite proprii incepe cu stimularea ovariana. Scopul este de a obtine, cu ajutorul medicatiei, cat mai multe ovule. Dozele si tratamentul necesare stimularii se stabilesc tinand cont de cateva aspecte. Cele mai importante sunt varsta pacientei si reactia ovarelor.

In momentul in care ovocitele ajung la maturitate, urmeaza al doilea pas al procedurii, respectiv recoltarea lor. Aceasta se face prin punctie foliculara transvaginala. Punctia este efectuata sub ghidaj ecografic. Procedura dureaza in jur de 20 de minute, iar pacienta poate pleca acasa la cateva ore dupa interventie.

ICSI, fertilizare fortata in laborator

Odata recoltate ovocitele si spermatozoizii, urmeaza fertilizarea lor in laborator. Aici se poate merge pe varianta clasica, in care spermatozoizii sunt pusi la un loc cu ovocitele, pentru ca procesul sa aiba loc natural sau prin injectarea intracitoplasmatica a spermei (ICSI). Aceasta din urma este un procedeu prin care medicul genetician injecteaza spermatozoizii in ovocite, fortand fertilizarea.

pregatire pentru FIV

Odata obtinuti embrionii, pot fi transferati in uterul pacientei. In functie de calitatea si numarul lor, medicul decide, impreuna cu pacienta, cati embrioni vor fi transferati. Cei mai multi specialisti opteaza, de regula, pentru doi embrioni, scazand astfel riscul de sarcina multipla.

Ovocite donate, trasaturi mostenite de la mama

In cazul femeilor cu o rezerva ovariana redusa sau absenta, legislatia romana permite si fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Procedura necesita insa aprobarea dosarului din partea Agentiei Nationale de Transplant (ANT) si poate intampina, in timp, anumite inconveniente.

Datorita numarului mare de cupluri care au nevoie de ovocite donate, medicii din Romania au ales sa colaboreze si cu clinici din tarile europene. Pregatirea poate incepe din Romania, iar medicul va insoti pacienta in tara aleasa pentru realizarea procedurii. Mai mult, va asista la intreg procesul de fertilizare, dupa care va urmari evolutia sarcinii obtinute. O tara cu traditie si o legistatie bine pusa la punct in ceea ce priveste procedurile FIV este Grecia. Clinicile de acolo inregistreaza o sansa de reusita de pana la 85%. Despre FIV in Romania si in Grecia, poti afla mai multe de aici.

Screening medical, obligatoriu pentru FIV

Pregatirea pentru FIV cu ovocite donate incepe cu screeningul medical al donatoarei. Aceasta trebuie sa treaca printr-un set de analize si teste care indica daca indeplineste conditiile impuse pentru donare. Si receptoarea va trece printr-un consult medical si prin mai multe analize, pentru a confirma ca este pregatita sa sustina sarcina. Odata indeplinite aceste conditii, va incepe sincronizarea donatoarei cu receptoarea.

Dupa fertilizare, embrionii vor fi implantati in uter. Procedura dureaza in jur de 15 minute, fiind recomandata o scurta perioada de odihna dupa interventie.

pregatirea-pentru-FIV-embrioni-donati.

Femeia care doreste sa ramana insarcinata poate alege o donatoare cu caracteristici asemanatoare. Astfel, copilul va avea si el din trasaturile mamei.

FIV cu embrioni donati, cele mai mari sanse de reusita

La fel ca in cazul ovocitelor donate, nici donarea de embrioni nu este permisa in Romania. In tara se face doar pregatirea pacientei pentru embriotransfer. Asa ca primul pas pentru a apela la aceasta procedura este alegerea unui medic specialist care colaboreaza cu clinici din tarile in care procedura este legala. Daca esti in cautarea unui specialist in probleme de fertilitate, poti apela la un medic cu experienta al Ana Medical Center, programandu-te la 0733 550 055.

De retinut este faptul ca in clinica noastra, sansele de a obtine o sarcina prin FIV sunt similare mediei europene, respectiv 33% cu ovocite proprii si o rata cumulata de succes de 80% in FIV cu ovocite donate sau embrioni donati. Despre toate acestea, vorbeste, pe larg, dr. Denisa Nica, specialist in probleme de fertilitate, in videoul urmator:

Etapele sunt simple pentru FIV cu embrioni donati. Vei incepe pregatirea endometrului in Romania, iar transferul embrionar il vei face in tara aleasa.

In topul celor mai cautate tari pentru FIV cu embrioni donati se afla:

  • Grecia;
  • Ucraina;
  • Cehia.

Sansele de reusita pentru aceasta procedura sunt foarte mari, ajungand pana la 37%. Foarte multi privesc FIV cu embrioni donati ca pe un act de adoptie. Tot ce conteaza este ca tu vei putea trai bucuria de a da nastere copilului tau.

Atunci cand fertilizarea in vitro ramane singura optiune pentru a deveni parinte, este esential sa stii la ce sa te astepti. Este important sa vorbesti cu medicul tau si despre riscuri si sansele fertilizarii in vitro. Dupa ce ai stabilit aceste detalii, vei fi cu un pas mai aproape de a-ti strange copilul in brate. Programeaza-te la 0733 550 055 si fa chiar acum primul pas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole