Prima vizita la ginecolog: cand e bine sa aiba loc si la ce sa te astepti

ecografie_ploiesti_ana_medical_center (1) (Small)

Prima vizita la ginecolog ar trebui sa aiba loc imediat dupa inceperea vietii sexuale, indiferent care este varsta la care se intampla acest lucru. Totusi, sunt si medici care spun ca e bine ca fetele sa mearga la ginecolog dupa ce apar primele sangerari menstruale, preventiv, pentru a evita probleme sau complicatii ulterioare. Despre cum decurge prima vizita la ginecolog, inainte sau dupa inceperea vietii sexuale, am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. Indiferent de varsta pacientei, prima vizita la ginecolog este vazuta ca pe un lucru destul de neplacut, in principal din cauza examinarii fizice, dar si pentru ca se discuta detalii foarte intime.

Daca pacienta este minora si nu si-a inceput viata sexuala, atunci va veni insotita de mama sa la controlul ginecologic. In prima faza, incercam sa vorbim si sa ii castigam increderea, pentru a se relaxa si a nu vedea cu groaza acest control de rutina. Discutam despre momentul in care a aparut prima menstruatie, cat dureaza, daca vine in fiecare luna, daca apar dureri in timpul sangerarilor. Apoi, se face o examinare a sanilor si a abdomenului, pentru a observa eventuale modificari, si examinarea organelor genitale externe si interne, spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Urmeaza un test de secretie vaginala, pentru a vedea care este starea florei vaginale, si, daca este nevoie, o ecografie abdominala, pentru a inlatura eventuale semne de intrebare legate de starea ovarelor, uterului sau trompelor uterine. Daca prima vizita la ginecolog survine dupa inceperea vietii sexuale, primii pasi sunt aproximativ aceiasi, cu diferenta ca examinarea organelor genitale este ceva mai amanuntita, iar ecografia poate fi facuta si transvaginal, pentru o mai buna imagine a organelor interne.

Odata ajunsa in cabinet, discutam cu pacienta si despre bolile cu transmitere sexuala, despre folosirea prezervativului pentru a preveni aceste boli, precum si despre metodele contraceptive care i se potrivesc, in cazul in care nu doreste obtinerea unei sarcini. Totodata, ii aducem la cunostinta importanta efectuarii unui control de rutina, o data pe an, impreuna cu un test Babes Papanicolau si o cultura de secretie, adauga dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

In cazul in care sunt semnalate anumite probleme, se recomanda efectuarea unor analize suplimentare, pentru detectarea unor eventuale infectii cu Chlamydia, micoplasma sau HPV. La ora actuala, se inregistreaza o crestere mare a incidentei infectiei cu HPV si consiliem femeile sa isi faca acest tip de analiza, mai ales ca, de multe ori, pacienta nu dezvolta o patologie in momentul infectiei si nu poate sa isi dea seama daca are aceasta problema, asa cum se intampla in cazul unei infectii cu Chlamydia sau gonoree, care sunt extrem de vizibile, atat pentru femeie, cat si pentru partener, completeaza dr. Denisa Nica.

Totodata, e bine ca pacienta sa-si anunte medicul specialist in legatura cu orice disconfort vaginal sau durere pelvina, pentru ca sunt simptome care pot anunta diverse afectiuni, de la chisturi ovariene sau polipi, pana la anomalii ginecologice sau condiloame. Un alt subiect important pe care il abordam la prima vizita ginecologica este cel legat de igiena. Zona intima trebuie curatata in fiecare zi, dar nu este nevoie sa folosim dusuri intravaginale decat daca au fost prescrise de medic, pentru ca pot afecta flora vaginala. Totodata, se recomanda folosirea produselor cosmetice cu un PH adecvat, pentru a nu da peste cap echilibrul zonei intime, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole