Primele semne ale menopauzei: la ce sa te astepti si cum sa reactionezi corect

primele semne ale menopauzei

Menstruatie neregulata, crestere in greutate, incetinirea metabolismului, bufeuri, tulburari ale somnului, schimbari de dispozitie si uscaciunea vaginala. Toate acestea se numara printre primele semne ale menopauzei. De precizat insa ca fiecare femeie resimte diferit simptomele, pentru un interval variabil de timp. Iti prezentam in continuarea acestui articol la ce te poti astepta in aceasta noua etapa din viata ta, dar si cum ar trebui sa procedezi, astfel incat sa fii cat mai putin afectata de disconfortul resimtit.

Menopauza este un proces biologic natural, ce pune capat vietii fertile. Menopauza este definita ca perioada in care menstruatia este absenta pentru 12 luni consecutive. Multe femei spun ca simptomele pe care le resimt sunt usoare si ca stilul de viata nu este afectat. Totusi, sunt si femei care se plang de simptome ce necesita tratament.

Concret, fiecare femeie resimte diferit primele semne ale menopauzei. Cu cat nivelul estrogenului este mai scazut, cu atat simptomele sunt mai accentuate.

Primele semne ale menopauzei, cu 4 ani inainte de ultimul ciclu

Majoritatea femeilor incep sa aiba primele semne ale menopauzei cu aproape 4 ani inainte de ultimul ciclu menstrual. Uneori, semnele si simptomele incep chiar si cu 10 ani inainte, iar una din 10 femei resimte simptomele mult timp dupa ultimul ciclu menstrual.

primele semne ale menopauzei si diagnosticare

Varsta medie la care apare menopauza este de 51 de ani, insa poate debuta si mai devreme. Exista multi factori care te pot ajuta sa determini momentul cand vei intra la menopauza. Cei mai importanti sunt:

  • factorul genetic;
  • starea de sanatate a ovarelor tale.

De asemenea, testul AMH este cel care te ajuta sa estimezi, cu o acuratete notabila, debutul menopauzei. Aceasta masoara nivelul rezervei ovariene, despre care poti afla mai multe din articolul Rezerva ovariana. Cum o ajutam atunci cand e insuficienta? Poti efectua testul AMH in clinica noastra, la un pret avantajos. Oferta actuala o poti consulta aici.

Despre rezerva ovariana si rolul ei, dar si despre posibila aparitie a unei sarcini la menopauza, vorbeste, in videoul urmator, si Dr. Denisa Nica, specialist in infertilitate si medic primar ginecolog, in cadrul clinicii Ana Medical Center.

Factorii care influenteaza primele semne ale menopauzei

Dincolo de rezerva ovariana, experienta menopauzei este unica pentru fiecare femeie. Simptomele, inclusiv modificarile menstruatiei, sunt diferite pentru fiecare femeie. Simptomele sunt mai severe atunci cand menstruatia inceteaza brusc. Anumite conditii medicale sau factori care afecteaza sanatatea ovarelor tind sa influenteze si severitatea simptomelor. Printre acestia, se regasesc:

  • histerectomia;
  • cancerul;
  • fumatul;
  • stilul de viata.

Simptome comune in perimenopauza, menopauza si postmenopauza

In afara de modificarile ciclului menstrual, simptomele perimenstruatiei, menopauzei si postmenopauzei sunt aceleasi.

Primele semne ale menopauzei sunt:

primele semne psihice ale menopauzei

In ciuda menstruatiei neregulate, sarcina poate sa apara. Ovarele inca pot elibera ovule de buna calitate, iar tu poti ramane insarcinata.

Cauzele menopauzei

Menopauza este un proces natural care apare pe masura ce ovarele imbatranesc si productia hormonilor de reproducere scade. In corp, apar modificari ca raspuns la nivelurile scazute ale hormonilor:

  • estrogen;
  • progesteron;
  • testosteron;
  • hormon de stimulare foliculara (FSH);
  • hormon luteinezant (LH).

Una dintre cele mai notabile modificari este pierderea foliculilor ovarieni activi. Acesti foliculi elibereaza ovocitele, permitand menstruatia si fertilitatea unei femei.

In unele cazuri, menopauza este indusa sau cauzata de anumite afectiuni si de indepartarea chirurgicala a a ovarelor si a structurilor pelvine asociate.

Printre cauzele externe ale menopauzei, regasim:

  • ooforectomie bilaterala sau indepartarea chirurgicala a ovarelor;
  • ablatie ovariana sau intreruperea functiei ovariene prin terapii hormonale sau radioterapie;
  • leziuni pelvine care deterioreaza sever sau distrug ovarele;
  • radiatii pelvine.

Sarcina la menopauza

Sarcina poate fi obtinuta si la menopauza. Fie ca este vorba de o menopauza prematura sau pur si simplu de o menopauza fiziologica, poti sa ramai insarcinata si dupa ce ai intrat la menopauza cu ajutorul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate si a unei pregatiri corecte a endometrului.

Dr. Denisa Nica explica, pe larg, cum este posibila sarcina la menopauza cu ovocite donate si cum se desfasoara procedura.

Menopauza, de la primele semne la stabilirea diagnosticului

Daca resimti unul sau mai multe dintre semnele menopauzei si ai in jurul varstei de 45 de ani, este recomandat sa te programezi la medicului specialist. Poti apela la un medic cu experienta al clinicii Ana Medical Center, care iti va face toate investigatiile necesare si prescrie un tratament personalizat. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.

Debutul menopauzei poate fi stabilit cu ajutorul testului AMH. Testul este folosit pentru a investiga rezerva ovariana, mai exact, pentru a putea estima sansele unei femei de a concepe pe cale naturala, dar si pentru a vedea cat timp mai are o femeie pana la menopauza.

Testul poate fi util femeilor care prezinta simptome de menopauza prematura, simptome ce pot avea efecte negative asupra starii generale de sanatate. Perimenopauza este asociata cu risc crescut de:

  • osteoporoza;
  • fracturi;
  • boli cardiovasculare;
  • modificari cognitive;
  • modificari vaginale;
  • pierderea libidoului;
  • modificari ale dispozitiei.

Tratamente in menopauza

In cazurile severe, in care simptomele iti afecteaza calitatea vietii, ai nevoie de tratament. Terapia hormonala poate fi solutia eficienta pentru femeile cu varsta sub 60 de ani, pentru reducerea si gestionarea simptomelor. Alte medicamente pot fi utilizate pentru a trata simptome mai specifice ale menopauzei, cum ar fi caderea parului si uscaciunea vaginala.

Daca resimti deja simptomele menopauzei sau vrei sa afli cat timp mai ai pana la debutul acestei perioade te asteptam in clinica noastra pentru a-ti face toate analizele necesare. Programeaza-te chiar acum la 073 550 055 pentru a beneficia de ofertele Ana Medical Center.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Cu toate acestea, menopauza, din punct de vedere statistic, se instaleaza undeva intre 47 si 52 de ani.Inainte insa, pacientele resimt anumite modificari, menstruatia se modifica, devine prea frecventa sau prea rara, prea redusa sau prea abundenta. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Primele semne ale menopauzei: la ce sa te astepti si cum sa reactionezi corect. […]

Ultimele articole