Prostatita este o afectiune frecventa, adesea dureroasa, care poate sa apara la barbati de toate varstele. Daca te confrunti cu probleme la urinare, uneori cu durere, dureri in vezica, testicule si penis, probleme si durere la ejaculare, atunci s-ar putea sa fie vorba despre prostatita. Afla de la specialistii Ana Medical Center care este tratamentul indicat pentru tine.
Ce este prostatita
Prostatita este o afectiune frecventa, adesea dureroasa, care se poate intampla la orice varsta.
Durerea pelvina in si in jurul prostatei poate fi de la:
- o infectie cauzata de bacterii
- o inflamatie (tesut dureros, rosu, umflat) dintr-o vatamare sau infectie
- alte probleme mai rare
Daca credeti ca aveti prostatita sau aveti dureri pelvine sau ascutite pe termen lung, discutati cu un medic urolog pentru a putea primi ajutor.
Cum functioneaza prostata
Prostata este o glanda mica, in forma de nuc, care face parte din sistemul reproducator masculin. Este pozitionata sub vezica si in fata rectului. Prostata este inconjurata de muschi si nervi. Uretra – tubul care transporta urina si materialul seminal din corp – trece prin prostata.
Rolul principal al prostatei este de a ajuta la cresterea lichidului pentru sperma. Semenul protejeaza si energizeaza sperma in timp ce calatoresc catre ovulul feminin.
Simptome
Exista 4 tipuri de prostatita:
- cronica / sindromul durerii pelvine cronice (CP / CPPS)
- cronica bacteriana
- bacteriana acuta (brusc)
- inflamatorie asimptomatica
Prostatita cronica – sindromul durerii pelvine cronice (CP/CPPS)
CP/CPPS este cel mai frecvent tip de prostatita. Este o inflamatie a prostatei si o iritare a nervilor care furnizeaza aceasta zona. Aceasta NU este o infectie!
Simptome
- probleme cu urinarea (si uneori cu durere)
- durere in vezica, testicule si penis, si intre acestea si anus
- probleme si durere la ejaculare
Prostatita cronica bacteriana
Prostita cronica bacteriana este un tip neobisnuit de prostatita bacteriana. Aceasta necesita o cultura de urina si lichide de prostata pentru a fi confirmata. Dupa cum ii spune si numele, este o afectiune pe o perioada lunga de timp.
Simptome
- senzatie de arsura in timpul urinarii
- nevoia de a urina des
- durere la vezica, testicule si penis, si intre organele sexuale si anus
- durere la ejaculare
Prostatita bacteriana acuta – cu debut brusc
Prostita bacteriana acuta este, de asemenea, un tip neobisnuit de prostatita bacteriana. Pacientul necesita un test de urina pentru a vedea daca exista vreo bacterie. Simptomele pentru aceasta problema sunt bruste si pot fi dureroase. Va pot determina sa solicitati ajutor de urgenta!
Simptome
- frisoane
- febra
- arsura foarte dureroasa in timp ce trece urina
- probleme de scurgere a vezicii urinare
Prostatita inflamatorie asimptomatica
Prostatita inflamatorie asimptomatica este o inflamatie a prostatei, dar nu provoaca simptome. NU este o infectie! Nu veti avea simptome pentru acest tip de prostatita, iar de cele mai multe ori, ea este diagnosticata in timpul verificarii altor probleme sau la un control de rutina.
Cauze
Nu este clar ce provoaca majoritatea cazurilor de prostatita. Cel mai adesea, nervii si muschii din pelvis provoaca dureri din cauza unei inflamatii locale care afecteaza nervii din zona sau, mai putin frecvent, din cauza unei infectii bacteriene. Este posibil sa fie nevoie de cateva teste pentru a afla exact de ce simtiti durere.
Prostita bacteriana este cauzata de o infectie bacteriana la prostata. Bacteriile pot intra in prostata atunci cand urina infectata curge inapoi din uretra. Bacteriile pot fi regasite in urina, lichid de prostata sau prin testele de sange.
Prostita nonbacteriana poate fi legata de stres, inflamatie sau iritatie a nervilor ori leziuni sau infectii ale tractului urinar anterior. Sau poate sa apara daca corpul tau reactioneaza la o infectie sau vatamare intamplata in trecut. Aceasta forma de prostatita nu are semne de bacterii in urina sau in lichidul seminal.
Alte cauze posibile ale durerii pelvine
- tensiunea musculara a podelei pelvine
- pietre de prostata
- strictura uretrala (ingustarea uretrei) sau tesut cicatricial
- cancer de prostata
- hiperplazia benigna a prostatei (BPH, cresterea necanceroasa a prostatei)
Factori de risc
Cauzele majoritatii cazurilor nu sunt pe deplin intelese. Exista insa anumite lucruri care pot creste riscul aparitiei prostatitei cauzate de bacterii. De exemplu, bacteriile pot ajunge in organism daca ati avut:
- un cateter (un tub pentru a scurge lichidul din corp) sau altceva plasat in uretra ta
- o anomalie gasita in tractul urinar
- o infectie a vezicii urinare recente
Majoritatea cazurilor nu pot fi prevenite.
Diagnostic: prostatita
Daca personalul medical suspecteaza o problema cu prostata sau tesuturile din apropiere, acesta va poate trimite la un urolog. Un urolog este un medic care trateaza problemele tractului urinar si ale sistemului de reproducere masculin.
Fiecare tip de prostatita solicita un tratament diferit. Medicul dumneavoastra va dori sa stie exact ce va cauzeaza simptomele. Pentru a gasi raspunsurile, se pot utiliza mai multe tipuri de teste.
In clina noastra, dispunem de un pachet complet de teste si contam pe experienta dr. Ion Popa, medic urolog.
sursa: urologyhealth.org; sursa foto: pixabay.com