Fertilizarea in vitro, o sansa reala a unui cuplu de a avea copii | Pasii concreti

ce este fertilizarea in vitro

Daca te intrebi “ce este fertilizarea in vitro (FIV)”, iti spunem ca este una dintre cele mai populare metode de reproducere umana asistata medical. Si asta in conditiile in care tot mai multe cupluri se confrunta azi cu infertilitatea. Mai mult decat atat, procedura reprezinta ultima sansa a unui cuplu cu probleme de fertilitate de a avea copii. Vorbim in continuarea acestui articol despre pasii concreti ai unei proceduri FIV, dar si despre posibilitatea accesarii de la stat a banilor necesari acesteia.

FIV cu ovocite proprii sau donate

Fertilizarea in vitro se poate realiza cu ovocite proprii, daca rezerva ta ovariana permite acest lucru, sau cu ovocite donate, atunci cand nu ovulezi sau cand ovulele tale sunt slab calitative. Ovocitele donate pot fi proaspete sau congelate.

In situatia in care procedura FIV are loc cu ovocite proprii, primul pas este stimularea ovariana. FIV functioneaza prin utilizarea unei combinatii de medicamente si proceduri chirurgicale pentru a ajuta sperma sa fertilizeze un ovul si pentru a realiza implantarea embrionului in uter.

Despre toate acestea, dar si despre analizele necesare in FIV, solutii si sanse de reusita, poti afla mai multe din video-ul urmator.

Astfel, vei urma un tratament de stimulare pentru a iti ajuta ovarele sa produca mai multe ovocite mature, gata pentru fertilizare. Procedura se numeste inducerea ovulatiei. Dupa stimulare, vei face ecografii si analize de sange, in mod regulat, pentru a ti se masura nivelul hormonilor si pentru a ti se urmari productia de ovocite.

Ce este fertilizarea in vitro: extragerea ovocitelor

Odata ce ovarele tale au produs suficiente ovocite mature, medicul le va extrage printr-o procedura chirurgicala minora. Cu ajutorul ecografiei, medicul introduce un tub subtire si gol prin vagin, in ovar si foliculii care tin ovulelele. Acul este conectat la un dispozitiv de aspirare care trage usor ovocitele din fiecare folicul.

cat dureaza o procedura de fertilizare in vitro

Dupa aceasta procedura, in laborator, ovocitele tale sunt fertilizate cu spermatozoizi de la partenerul tau sau de la donator. Daca spermatozoizii au motilitate mai scazuta, respectiv nu inoata la fel de bine, ei pot fi injectati direct in ovule pentru a ajuta fertilizarea.

Ce este fertilizarea in vitro: transferul embrionilor

Pe masura ce celulele din ovocitele fertilizate se divid si devin embrioni, specialistii ii monitorizeaza atent. Embrionii se vor cultiva in laborator timp de 2 pana la 5 zile maximum. Aceste este momentul in care ating stadiul de blastocist.

Cei mai viabili dintre embrioni sunt transferati apoi in uterul pacientei. Acum este momentul in care, impreuna cu medicul, in functie de cati embrioni au rezultat, dar si de calitatea lor, ai o discutie despre numarul embrionilor transferati. Gold standarn este transferul unic, cu exceptii extrem de bine selectate. In cazul in care alegi sa implantezi mai mult de unul, trebuie sa te pregatesti si pentru scenariul unei sarcini multiple. Sarcina are loc daca oricare dintre embrioni se fixeaza de mucoasa uterului.

Embrionii suplimentari rezultati in laborator sunt congelati pentru o eventuala procedura ulterioara de FIV. Confirmarea sarcinii in evolutie, respectiv a faptului ca embrionii s-au prins, se poate face la 11-12 zile de la embriotransfer. Acest lucru se face printr-o analiza de sange beta HCG. Medicii atentioneaza ca testele urinare de sarcina sunt irelevante in aceasta etapa. Despre cum poti verifica daca ai ramas insarcinata poti afla mai multe din articolul Confirmarea sarcinii. Semne si etape.

Ce este fertilizarea in vitro, procedura care dureaza saptamani intregi

Pentru finalizarea intregului proces, o procedura FIV poate dura cateva saptamani. Uneori functioneaza de la prima incercare, dar cele mai multe ori, paciente au nevoie de mai multe proceduri de fertilizare pentru a ramane insarcinate. Corpul fiecarei femei este diferit, astfel ca de la caz la caz, FIV da rezultate diferite.

ce este fertilizarea in vitro laborator

Si asta in ciuda faptului ca in laborator, geneticienii recreeaza de fiecare data mediul propice pentru ca spermatozoizii preluati de la partener sa fecundeze ovulele recoltate. In plus, un alt avantaj al procedurii FIV este ca geneticienii pot analiza, sub microscop, calitatea ovocitelor si a spermatozoizilor. Ei pot realiza astfel o selectie a celor mai bune celule reproducatoare, pentru a spori sansele de a obtine embrioni de calitate.

Doua tipuri de proceduri FIV

De retinut este ca exista doua tipuri de proceduri FIV, respectiv:

  • clasica: atunci cand se pun laolalta ovulele si spermatozoizii cei mai buni, urmand ca fertilizarea sa se faca natural;
  • ICSI (intracytoplasmatic sperm injection) cand selectia nu se face natural, ci este realizata de catre un embriolog. El forteaza fertilizarea injectand cate un spermatozoid in fiecare ovocit. Dupa obtinerea embrionilor, acestia se vor cultiva in laborator pana la maximum cinci zile, cand sunt transferati in uter.

Despre ele, poti afla mai multe din articolul Solutii pentru infertilitate | Cand sa mergi la medic daca nu obtii o sarcina pe cale naturala.

Dupa transferul de embrioni, se recomanda sa te odihnesti in ziua respectiva. De a doua zi, te poti intoarce insa la activitatile tale obisnuite. Tot de a doua zi, medicul iti poate recomanda sa iti administrezi zilnic un hormon numit progesteron, in primele 8-10 saptamani dupa transfer. Progesteronul faciliteaza supravietuirea embrionului in uter.

Efecte secundare ale FIV

Cu toate medicamentele si procedurile medicale pe care le vei urma, in urma unei FIV te-ai putea confrunta cu:

  • balonare;
  • crampe;
  • sensibilitatea sanilor;
  • modificari ale dispozitiei;
  • dureri de cap;
  • reactie alergica la medicamente;
  • sangerare;
  • infectie.

Costurile unei proceduri FIV si decontarea de la stat

In medie, costul unei proceduri FIV, cu tot cu tratamentul administrat, se ridica la cateva mii de euro. Poti insa aplica pentru a primi din partea statului decontarea procedurii FIV, in cadrul “Programului social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii“. Poti afla aici care sunt conditiile pentru a beneficia de FIV cu ajutor de la stat in 2022.

Daca ai nevoie de mai multe informatii referitoare la ce este fertilizarea in vitro, cum se desfasoara sau cum poti accesa sprijinul de la stat, ne poti lasa intrebarea ta prin intermediul unui comentariu sau ne poti suna la 0733 550 055.

sursa: plannedparenthood.org

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole