Rutina bebelusului in primul an de viata este esentiala pentru dezvoltarea copilului. Este perioada in care invata sa se adapteze la mediul inconjurator. Face primul pas, rosteste primele lui cuvinte precum “mama”, “tata”, “pa-pa”, invata sa isi focalizeze ochii concomitent si sa apuce lucruri.
In primele 12 luni de viata, copilul isi dezvolta capacitatile cognitive si emotionale. Invata sa gandeasca, sa isi foloseasca memoria si rationamentul. Asadar, rutina bebelusului este esentiala.
Felul in care parintii sau cei din jurul bebelusul interactioneaza cu el se va reflecta asupra modului in care cel mic va relationa cu cei din jurul lui in viitor. Astfel, este indicat ca in primul an de viata al copilul sa va jucati cu el, sa il tineti in brate, sa ii acordati toata atentia de care are nevoie.
Cand face primii pasi si cand spune primele cuvinte
Fiecare copil este particular si fiecare are ritmul lui de a se dezvolta. Nu toti copiii spun primul cuvant la aceasi varsta, asa cum nici toti copiii fac primul pas la aceeasi varsta. Exista anumite repere de care parintii trebuie sa tina cont, sa le urmareasca si pe care trebuie sa le semnaleze medicului pediatru in cazul in care lucrurile nu merg in directia buna.
De la nastere pana la varsta de 6 luni un copil creste intre 1,5 si 2.5 centimetri pe luna si ia in greutate intre 140 si 200 de grame pe luna. De la 6 luni pana la 12 luni bebelusul va creste in lungime cu 1 centimetru pe luna si va lua in greutate intre 85 si 140 de grame pe saptamana. In momentul in care copilul va implini un an va cantari triplu fata de momentul nasterii.
Primii pasi se fac dupa varsta de 9 luni, dar sunt si cazuri cand acest lucru se intampla si la 15 luni. Parintii ar trebui sa se ingrijoreze daca copilul lor nu a facut niciun pas pana la varsta de 17 luni.
In primul an de viata copilul invata sa isi coordoneze miscarile, isi dezvolta masa musculara. Inainte de a invata sa mearga copilul va invata sa stea in sezut, sa se rostogoleasca si sa se ridice.
Si abilitatea de a vorbi se dezvolta pe etape. In primele 3 luni bebelusul asculta tot ce se intampla in jurul lui si scoate diverse sunete. Pe la 6 luni copilul va spune “da-da”, “ba-ba”, “pa-pa”, va putea folosi aceasi tonalitate ca si cea pe care o folosesc parintii atunci cand sunt fericiti sau tristi si va reactiona atunci cand este strigat pe nume. La varsta de 9 luni copiii vor intelege semnificatia cuvintelor “pa-pa” si “nu”. Primele cuvinte, precum “mama” sau “tata” vor aparea in jurul varstei de 1 an.
Ce trebuie sa faci ca parinte in primul an de viata al copilului
Copilul are nevoie de o rutina zilnica in primul an de viata. El nu trebuie ignorat, are nevoie de cat mai multa atentie. Ca sa ii atragi atentia si sa i-o mentii cat mai mult timp, incerca urmatoarele lucruri:
- Vorbeste cat mai mult cu bebelusul. Atunci cand vorbesti cu el foloseste o voce blanda. Astfel vei reusi sa ii menti o stare de calm.
- Raspunde-i copilului folosindu-te de onomatopeele lui. Repeta-le dupa el si la fiecare sunet scos de bebelus adauga si cuvinte. Asa il ajuti pe cel mic sa isi dezvolte vocabularul.
- Citeste-i de fiecare data cand va bagati la somn. Cititul are rolul de a-i dezolta copilul capacitatile cognitive.
- Canta-i si ascultati muzica. O serie de studii au demonstrat ca muzica ajuta la dezvoltarea creierului celui mic inca din stadiul embrional.
- Joaca-te cu bebelusul atunci cand este odihnit si relaxat, in caz contrar ii vei alimenta celui mic irascibilitatea. Pentru a te juca cu un copil nu ai nevoie de foarte multe jucarii.
- Ia-l in brate. Acest gest simplu are rolul de a-i dezvolta empatia copilului.
- Nu te neglija ca parinte. Pentru ca un bebelus sa fie fericit, are nevoie de parinti fericiti. Sa fii parinte nu este un lucru usor, mai ales in primul an de viata al copilului, atunci cand acesta nu poate sa isi verbalizeze nevoile.
Vizitele la medic in primul an de viata
Rutina din primul an de viata al copilului trebuie sa cuprinda si vizitele la medic.
Prima vizita a bebelusului la cabinetul medicului se face la 2 saptamani. La aceasta varsta pediatru va urmari daca copilul a luat in greutate, daca a crescut in lungime. Ii va masura perimetrul cranian. Medicul va verifica daca bebelusului i s-a vindecat buricul, dar si daca copilul are diferite malformatii congenitale.
La varsta de 1 luna, pe langa verificarea greutatii si a lungimii, copilului i se va recomada o ecografie, care are rolul de a vedea daca cel mic are o eventuala displazie de sold.
La varsta de 2 luni copilul va fi imunizat cu vaccinul hexavalent, care ii ofera protectie impotriva hepatitei B, poliomielitei, difteriei, tetanosului, pertusisului si a bacteriei haemofilus influentzae – responsabila de aparitia infectiilor la nivelul urechilor si chiar in sange. In cadrul acestui consult, pe langa greutate si inaltime, medicul va mai urmari si daca copilul a facut sau nu hernie ombilicala.
La 4 luni pediatru va verifica daca celui mic incep sa ii apara dintii, daca reactioneaza la sunete. Bebelusului ii va fi evaluata si dezvoltarea motorie. Se va administra a doua doza de vaccin hexavalent. Parintii mai pot opta si pentru vaccinul pneumocicic conjucat si pentru rotavirus – acestea pot fi facute si la varsta de 5 luni.
A cincea vizita la medic se face la varsta de 6 luni. Medicul va analiza daca pana la aceasta varsta copilul sta in fundulet fara sprijin si se va aduce in discutie diversificarea dietei. Aceasta discutie este valabila in cazul copiilor care pana la 6 luni au fost hraniti exclusiv la san. In cazul bebelusilor care au fost hraniti si la san si cu formula sau doar cu formula, diversificarea se va face mai devreme, dar aceasta discutie va avea loc la vizita de la 4 luni.
Bebe implineste 1 an
La 12 luni copilul va fi iar imunizat – vaccinul ROR si i se va un set de analize pentru a vedea daca sufera de anemie, daca ficatul si rinichii functioneaza bine. In plus, medicul va monitoriza si daca cel mic poate sta in picioare, daca poate merge si mai ales felul in care calca.
Dieta copilului in primul an de viata
Dieta in primul an de viata influenteaza dezvoltarea armonioasa a copilului. Copiii hraniti exclusiv la san pana la varsta de 6 luni nu au nevoie de alte alimente in afara de laptele matern. Acesta ii ofera toti nutrientii de care organismul lui are nevoie pentru a creste.
Diversificarea dietei unui bebelus se va face treptat, iar laptele fie matern, fie formula nu va fi exclus din dieta bebelusului.
La varsta de 6-8 luni este indicat introducerea in dieta a iaurtului, a cerealelor din orz, ovaz, a piureului de fructe – babane, pere, mar, piersici, piureului de legume – morcovi, dovlecei, cartofi dulci si a piureului din carne.
La varsta de 8-10 luni in dieta copilului se va mai adauga si putina branza pasteurizata, fructe pasate, legume pasate, bucatele de carne.
La varsta de 10-12 luni, pentru ca bebelusul are deja dintisori, poate incepe sa manance alimente taiate bucatele. La aceasta varsta, pe langa toate alimentele enumerate mai sus, copilul poate manca peste, daca a fost atent curatat de oase.
Dieta copilului trebuie sa aiba o rutina in primul an de viata al copilului. In cazul in care copilul refuza un aliment, nu renunati la el, reintroduceti-l in dieta acestuia la distanta de cateva zile. Alimentele trebuie introduse pe rand, la 2-3 zile distanta unul de celalalt. In felul acesta pot fi observate eventualele alergii alimentare pe care copilul le-ar putea dezvolta.
Ce sa nu faci
In primul an de viata nu sunt recomandate mierea, nucile sau untul de arahide – creste predispozitia copilului la alergii alimentare, fructele de mare, ciocolata, albusul de ou, citricele, bauturile acidulate.
In timpul primului an de viata, in cadrul unui proces de dezvoltare rapid, somnul se concentreaza in special noaptea, iar somnul din timpul zilei va fi din ce in ce mai scurt. Somnul din timpul noptii va deveni mai continuu, iar numarul trezirilor nocturne si durata lor va descreste. Acest proces care duce la petrecerea unei nopti intregi dormind este parcurs de catre majoritatea bebelusilor in primul lor an de viata. Totusi, 20-30% dintre copii continua sa aiba un somn fragmentat cu treziri dese si dificultati de adormire, devenind principala lor problema in ceea ce priveste somnul din primii doi ani de viata.