Sangerezi intre menstruatii? Mergi la control!

Orice sangerare vaginala care apare in afara perioadei menstruale nu este normala. Aceste situatii pot anunta diverse afectiuni ale zonei genitale si pot aparea dupa un contact sexual sau chiar la menopauza. Primul pas in tratarea problemei este diagnosticarea ei, printr-o serie de investigatii specifice fiecarei situatii in parte, indicate dupa un control la medicul ginecolog.

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale sangerarilor intre menstre: dereglarile hormonale, rana pe colul uterin – ceea ce se poate clarifica cu un test Babes Papanicolau, fibroamele, infectiile vaginale, displazia cervicala – anumite modificari ale celulelor din col, ce pot duce pana la cancer de col, polipii, endometrioza, sarcina extrauterina, anticonceptionalele – luate fara analize in prealabil si fara prescriptie medicala si cancerul.

Cauzele sangerarilor difera in functie de varsta pacientei. La persoanele aflate la varsta reproductiva, situatiile de acest gen apar, de multe ori, din cauza sindromului ovarului polichistic. “O femeie din trei sufera de acest sindrom, potrivit statisticilor. Chiar daca acele chisturi de pe ovare impiedica ovulatia si intarzie ciclul menstrual, sunt si situatii in care apar hemoragii intre menstre. Sangerari anormale pot sa survina si din cauza unor endometrioze, polipi uterini, boli cu transmitere sexuala sau disfunctii cervicale, care se manifesta, in special, dupa contactul sexual”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. In functie de momentul in care a fost identificata problema, tratamentul poate fi de natura medicamentoasa, pe baza de hormoni sau, in situatii mai grave, se poate recomanda o interventie chirugicala.

La tinere, sangerarile anormale pot anunta fie o pubertate precoce, fie un traumatism sau o infectie la nivel local, in vreme ce la persoanele care se apropie sau se afla deja la menopauza poate fi vorba despre o problema a vaginului, cervixului sau uterului. “Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente afectiuni ale femeilor care nu se mai afla la varsta reproductiva. Sunt tumori benigne, care pot fi eliminate prin tratament medicamentos sau laparoscopic, daca sunt descoperite la timp si au dimensiuni mici. Daca tumorile sunt insa prea mari atunci cand sunt identificate, fibroamele trebuie inlaturate chirurgical, uneori cu uter cu tot”, adauga dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

In unele situatii, sangerarile abundente pot anunta, din pacate, existenta unui cancer in zona genitala. Ca in cazul oricarui tip de cancer, cu cat este descoperit mai repede, cu atat cresc sansele de vindecare, asa ca vizita la cabinetul ginecologic nu trebuie amanata sub nicio forma, daca apar astfel de manifestari. “Cea mai mare greseala pe care o pot face femeile in astfel de situatii este sa astepte ca sangerarile sa treaca de la sine si sa nu faca nimic. O boala nedescoperita, deci netratata, se poate agrava, mai ales daca este vorba de cancer, si e insotita frecvent de anemii severe, din cauza sangerarilor abundente. O simpla consultatie ginecologica, insotita de o ecografie transvaginala si de cateva teste uzuale, descopera cauza si astfel se poate incepe tratamentul, spre vindecare”, completeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Sangerarile vaginale in cazul femeilor insarcinate sunt si ele foarte periculoase. Acestea pot anunta probleme serioase, pana la pierderea sarcinii, asa ca vizita la cabinetul ginecologic trebuie facuta de urgenta.

sursa: sfatulmedicului.ro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole