Fibromul uterin, de la infertilitate, la risc de avort si nastere prematura

sarcina cu fibrom uterin

Fibroamele sunt tumori benigne care se dezvolta in sau pe uter. Afectiunea influenteaza fertilitatea, dar si sarcina in sine, daca aceasta este obtinuta. Si asta cu atat mai mult in contextul in care fibromul uterin este o afectiune des intalnita. Cifrele arata ca intre 20 pana la 80% dintre femei dezvolta aceste excrescente necanceroase, pana la varsta de 50 de ani. Totodata, 30% dintre femeile cu varsta intre 25 si 44 de ani au simptome de fibrom. Cifrele arata ca fibroamele uterine sunt destul de frecvente in perioada fertila a femeilor. Iti prezentam in continuarea acestui articol cum te poate afecta fibromul atunci cand vrei sa ramai insarcinata, dar si ulterior, pe perioada sarcinii.

Fibromul uterin si infertilitatea

Cifrele arata ca intre 5% si 10% dintre femeile care se confrunta cu infertilitatea sunt diagnosticate cu fibrom. Marimea si localizarea sunt cele care fac ca fibromul sa afecteaze fertilitatea. Marimea fibromului uterin poate varia de la cea a unui bob de mazare, pana la una ce o depaseste pe cea a unui grapefruit. Fibroamele pot creste in afara peretelui uterin, in interiorul cavitatii uterine sau in interiorul peretelui uterin. Dincolo de probleme de fertilitate, o sarcina cu fibrom uterin poate genera unele complicatii.

Durerea in zona pelvina este cel mai frecvent simptom. In timpul sarcinii, simptomele unui fibrom uterin pot insa lipsi. In functie de dimensiunea si de localizarea lor, fibroamele pot influenta sarcina si pot duce la:

  • sangerari;
  • avort spontan;
  • nastere prematura;
  • imposibilitatea de a naste natural.

De mentionat ca exista situatii in care pot cauza chiar infertilitate, daca pozitionarea lor impiedica implantarea ovului si blocarea trompelor uterine. Fibroamele care produc infertilitate sunt cele care se afla in interiorul cavitatii uterine -submucoasa- si cele foarte mari, cu un diametru de peste 6 centrimetri, localizate in peretele uterului.

Despre aceasta afectiune poti afla mai multe de la Dr. Bogdan Staicu, medic in cadrul Ana Medical Center, care vorbeste, pe larg, in videoul urmator:

Cauza exacta a fibromului uterin este neclara. Exista dovezi care arata ca ar putea fi generata de o combinatie de factori, respectiv genetici, hormonali si de mediu.

Nu toate femeile cu fibrom sunt infertile

Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca toate femeile care sufera de fibrom uterin sa fie infertile. De fapt, majoritatea nu vor avea probleme cu obtinerea unei sarcini pe cale naturala, decat daca au si alte probleme de fertilitate. Un specialist in infertilitate poate evalua daca fibroamele tale te-ar putea impiedica sa concepi.

Daca vrei sa afli daca fibromul este cauza pentru care nu reusesti sa ramai insarcinata sau daca esti deja gravida si suferi de aceasta afectiune, apeleaza cu incredere la medicii Ana Medical Center. Specialistii nostri te vor ajuta cu cel mai bun tratament pentru problema ta. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

Fibromul uterin si reducerea fertilitatii

Exista mai multe modalitati prin care prezenta fibromului uterin poate reduce fertilitatea, respectiv:

  • modificarile in forma colului uterin pot afecta numarul de spermatozoizi care pot patrunde in uter;
  • modificarile de forma a uterului pot interfera cu miscarea spermatozoizilor sau a embrionului;
  • trompele uterine pot fi blocate de fibrom;
  • fibromul pot afecta dimensiunea mucoasei cavitatii uterine;
  • fluxul de sange catre cavitatea uterina poate fi afectat. Acest lucru poate scadea capacitatea unui embrion de a implanta, respectiv de a se lipi de peretele uterin sau de a se dezvolta.

Tratarea fibromului inainte de sarcina

Tratarea fibromului uterin inainte de a obtine sarcina iti poate imbunatati fertilitatea. Tratamentele comune pentru fibrom care mentin fertilitatea includ:

  • miomectomie: aceasta procedura chirurgicala este utilizata pentru indepartarea fibroamelor. Poate creste nevoia de nastere prin cezariana. Cel mai probabil, va trebui sa astepti aproximativ trei luni dupa procedura, inainte de a incerca sa ramai insarcinata;
  • pastile hormonale contraceptive: in timp ce le iei, nu vei putea ramane insarcinata. Pilula poate ajuta insa la ameliorarea simptomelor bolii, cum ar fi sangerarea abundenta si perioadele dureroase;
  • dispozitiv intrauterin: la fel ca pilula anticonceptionala, dispozitivul previne sarcina atata timp cat il utilizezi. Cu toate acestea, poate ajuta la eliminarea unora dintre simptome, pastrand in acelasi timp fertilitatea.
  • mioliza: aceasta procedura utilizeaza curenti electrici, laser sau fascicul de energie cu radiofrecventa pentru a micsora vasele de sange care alimenteaza fibroamele.
sarcina cu fibrom uterin riscuri

Fiecare tratament vine la pachet cu un anumit risc de complicatii. Discuta cu medicul care ar fi solutia potrivita pentru tine. De asemenea, intreba medicul cat timp va trebui sa asteptati inainte de a incerca sa ramai gravida, dupa tratament.

Sarcina cu fibrom uterin

In cazul in care ai reusit sa obtii o sarcina, exista o serie de probleme cu care ai putea sa te confrunti din cauza fibromului. De retinut este ca problema medicala afecteaza 2% pana la 12% dintre femeile insarcinate. Cu toate acestea, nu toate fibroamele se dezvolta sau provoaca probleme in timpul sarcinii. Daca un fibrom creste in timpul sarcinii, de obicei o face in primele 12 saptamani.

Se estimeaza ca 40% pana la 60% dintre femei au fibrom, pana la varsta de 35 de ani. Pana la 80% dintre femei il dezvolta pana la varsta de 50 de ani. Depistarea fibroamelor in timpul sarcinii nu este intotdeauna usoara. Acest lucru este cauzat de faptul ca medicilor le este greu sa distinga fibromul de ingrosarea muschilor uterului care apare in timpul sarcinii. Din acest motiv, medicii cred ca numarul de cazuri cunoscute de femei cu fibrom in sarcina este mai mic decat cel real.

Monitorizare atenta in sarcina cu fibrom uterin

Majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu fibrom pot avea sarcini normale. Ele trebuie insa monitorizate cu atentie pentru ca pot aparea unele probleme, pe parcurs. Daca suferi de fibrom, iata cu ce te poti confrunta in functie de perioada sarcinii in care te afli.

Sarcina cu fibrom uterin: probleme in timpul primului trimestru

Majoritatea fibroamelor nu cresc in timpul sarcinii, dar daca se intampla, cel mai probabil dezvoltarea va avea loc in primul trimestru. Acest lucru este cauzat de faptul ca pentru a creste, fibroamele au nevoie hormonul numit estrogen. Cand esti insarcinata, corpul tau produce mai mult estrogen.

Principalele probleme care pot aparea sunt:

  • sangerare si durere: intr-un studiu efectuat pe un esantion de peste 4.500 de femei, cercetatorii au descoperit ca 11% dintre femeile care aveau fibrom au avut si sangerare, iar 59% au avut doar durere. Dar 30% dintre femei au avut atat sangerare, cat si durere in timpul primului trimestru de sarcina.
  • Avort: femeile cu fibroame sunt mult mai predispuse la avort spontan in primul trimestru, fata de femeile care nu sufera de aceasta afectiune. Ponderea este de 14 fata de 7,6%. Daca suferi de fibroame multiple, riscul este si mai crescut.

Sarcina cu fibrom uterin: probleme in trimestrul al doilea si al treilea

Pe masura ce uterul se extinde pentru a face loc bebelusului, acesta poate impinge fibromul. Starea poate cauza o serie de probleme in timpul sarcinii, respectiv:

Durere

Durerea este cel mai frecvent simptom al fibroamelor, mai ales daca sunt mari. Uneori, fibromul se rasuceste, ceea ce poate provoca crampe si disconfort. Alteori, fibromul depaseste aportul de sange, devine rosu, iar celulele lui mor. Procesul poate provoca dureri severe de stomac. In unele cazuri, poate duce la avort spontan. Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul, pot usura durerea. Medicii recomanda insa sa eviti medicamentele antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul la inceputul si mai tarziu in timpul sarcinii. Ele pot provoca avort spontan, reduce cantitatea de lichid amniotic sau poate cauza probleme cardiace bebelusului.

Abruptia placentara

Studiile in curs par sa arate ca femeile insarcinate cu fibrom prezinta un risc mult mai mare de desprindere a placentei decat femeile fara fibrom. Acest lucru inseamna ca placenta se desprinde de peretele uterului inainte de a naste. Situatia este foarte grava.

sarcina cu fibrom uterin avort spontan

Si asta deoarece copilul nu primeste suficient oxigen, in timp ce mama are sangerari abundente. Afla mai multe despre abruptia placentara din articolul Placenta praevia, afectiunea care poate duce la decesul gravidei.

Sarcina cu fibrom uterin si nastere prematura

Daca ai fibrom uterin, este posibil sa nasti prematur. Copilul ar putea sa se nasca inainte de saptamana 37 de sarcina. Multe studii arata ca fibromul uterin creste necesitatea de a naste prin operatie cezariana. Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca fibromul poate impiedica contractarea uterului. De asemenea, poate bloca canalul de nastere, incetinind travaliul. Probabilitatea ca o femei cu fibrom sa aiba nevoie de cezariana este de sase ori mai mare decat al unei femei care nu se confrunta cu aceasta afectiune.

De obicei, fibroamele se micsoreaza dupa sarcina. Potrivit unui studiu, la 3 pana la 6 luni dupa nastere, 70% dintre femei aveau o reducere cu peste 50% a fibromului uterin.

Sarcina cu fibrom uterin: tratament

In timpul sarcinii, tratamentul fibromului uterin este limitat din cauza riscului pentru fat. Se recomanda repaus la pat, hidratare si analgezice usoare. Ele pot ajuta viitoarele mame sa isi gestioneze simptomele.

Pentru a ameliora simptomele, poti opta pentru o alimentatie bogata in fier, poti lua suplimente care te vor ajuta cu anemia provocata de sangerarile abundente.

In cazuri foarte rare, se poate recurge la efectuarea unei miomectomii. Aceasta este o procedura despre care poti afla mai multe din articolul Fibromul uterin: ce sa faci ca sa nu devina o urgenta .

Interventia poate fi efectuata doar pentru femeile aflate in a doua jumatate a sarcinii. Aceasta procedura elimina fibroamele din exteriorul uterului sau din interiorul peretelui uterin, lasand uterul intact. In schimb, fibroamele crescute in cavitatea uterina sunt, in general, lasate pe loc din cauza riscurilor posibile pentru fat.

Daca esti in cautarea cauzei pentru care nu reusesti sa ramai insarcinata sau daca ai deja un diagnostic de fibrom uterin, ai ramas gravida sau iti doresti un copil, medicii Ana Medical Center iti stau la dispozitie, astfel incat sa urmezi cel mai bun tratament ca sa obtii sarcina sau sa o duci cu bine pana la termen. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055, pentru a gasi impreuna solutia pentru tine.

surse: webmd.com; reproductivefacts.org;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
43 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mariana
4 years ago

Anul trecut am descoperit ca si eu am fibron.Am fost la mai multi doctorii si au zis ca nu ma poate opera ca e prea mic .A spus ca daca mai vreau copii e mai bine sa fac unul acum prima de operație.Nu pot ramane gravidă,am incercat dar nu rămân.Ce trebue sa fac sa rămân gravidă?Îmi doresc foarte mult un copil.

ciceu
4 years ago

Fica mea a ramas insarcinata si la primul ccontrol sa descoperit ca are 2 fibroame poate duce sarcina la bun sfarsit ?

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  ciceu

Buna dimineata. Cu o monitorizare atenta, sarcina poate fi dusa la termen si in cazul unui fibrom uterin.

Popa madalina
2 years ago

Popa madalina am 36 ani am descoperit un fibrom uterin

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Popa madalina

Buna ziua. Aveti raspunsuri la comentariile anterioare. Multa sanatate!

Valeria
4 years ago

Buna seara am fost la medic acum 2 luni si mia spus ca am un fibron de 2,55mm eu daca asi mai vrea sa fac un copil se mai poate mulțumesc frumos

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Valeria

Buna ziua. Da, puteti ramane insarcinata si daca aveti un fibrom uterin. Avand in vedere ca acesta a fost descoperit inainte de sarcina, poate fi tratat sau chiar indepartat chirurgical daca este necesar. Va recomandam sa discutati cu medicul despre o eventuala sarcina si acesta va stabili care este conduita corecta in cazul dumneavoastra.

Popa madalina
2 years ago
Reply to  Valeria

Buna ziua Popa madalina am descoperit un fibrom uterin de mențiunile 4.3cm a zis la ecografie si nu am copii si imi doresc foarte mult va rog sa ma ajutați și pe mine din suflet

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Popa madalina

Buna ziua. Pentru a putea oferi o a doua opinie medicala, este necesar un consult in clinica pentru a evalua ecografic fibromul in cauza. O consultatie ecografica are valoare doar in momentul realizarii ei, deoarece sunt numerosi factori care pot influenta rezultatul (de exemplu performanta ecografului). Totodata, pentru obtinerea unei sarcini sunt analize si investigatii specifice care pot identifica si alte probleme care influenteaza fertilitatea unui cuplu. Specialistii nostri va pot oferi suport daca reusiti sa ajungeti in clinica noastra din Ploiesit, programari la 0733.550.055.

Georgiana
4 years ago

Buna ziua. Am un fibrom de 7 cm. Initial mi s-a zis ca trebuie operat, dupa de acelasi cadru medical mi s-a zis sa raman intai insarcinata si ma va opera la cezariana. Ce credeti? Care ar fii sansele sa pot avea un copil?

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Georgiana

Buna ziua. Sarcina poate fi obtinuta si in cazul unui fibrom uterin, dar depinde de fibrom si de localizarea lui. Indicat ar fi ca fibromul sa fie tratat inainte de sarcina, insa nu este o regula.

Cristina
4 years ago

Buna ziua sunt ghiorghe Cristina si as dori sa stiu pot ramane însărcinată ?? Mentionez ca am fibrom

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Cristina

Buna dimineata. Puteti ramane insarcinata si cu un fibrom uterin, daca nu exista alte probleme asociate. Insa, recomandarea noastra este sa incercati un tratament pentru fibrom inainte sa ramaneti insarcinata.

Popa madalina
2 years ago

Si unde as putea sa ma duc sa îmi deie un tratament

Ana Medical Center
2 years ago
Reply to  Popa madalina

Buna ziua. Recomandarile de tratament sau interventii medicale pot fi facute doar in urma unui consult de specialitate, in clinica. Pentru programare ne puteti contacta la 0733.550.055

Clara
4 years ago

Buna ziua. Ce tratament exista pt fibromul uterin? Exista ceva medicamentos? Eu nu am aflat decat de interventii chirurgicale sau de embolizare – exita alte metode prin care se poate trata fibronul, ca sa pot ramane insarcinata si sa am o sarcina fara risc?
Multumesc

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Clara

Buna ziua. Tratamentul unui fibrom uterin se face in functie de localizarea acestuia, dimensiuni sau simptomatologie. In anumite cazuri, fibromul poate fi tratat nechirurcigal. Insa, puteti ramane insarcinata si daca aveti un fibrom uterin.

Carmen
4 years ago

Buna ziua .Am un fibrom de 3 cm uterul fibromatos un polip pe col o formatiune pe ovarul drept si un chist pe trompa dreapta as mai avea sanse sa raman insarcinata pentru ca unde am fost la doctor mi sa spus ca treb sa fac histerecyomie totala .Astept un raspuns multumesc frumoa

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Carmen

Buna ziua. Pana nu vedem ecografic cazul, nu putem sa ne pronuntam cu privire la sansele pe care le aveti sa obtineti o sarcina.

Alina
4 years ago

Am doua fibroame mici in afara uterului și vârsta de 40 ani.
Îmi mai doresc un copil.Voi mai putea rămâne însărcinată și dacă da, nu va fi niciun pericol?

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Alina

Buna ziua, sarcina poate fi obtinuta si dusa la termen si cu fibrom uterin. Este recomandat ca fibromul sa fie tratat inainte de sarcina, in masura in care este posibil.

Natiga
4 years ago

Bună ziua am fost la medic si în urma unor investigaţii mi sa depistat ca am fibrom uterin.Am intrebat medicul ginicolog dacavmai pot naşte cu acest fibrom şi el mia zpus ca nu ma sfatuie sa fac aceasta .Sunt disperată nuştiu ce să fac.

Center Ana Medical
4 years ago
Reply to  Natiga

Buna dimineata. Sunteti deja insarcinata sau va doriti o sarcina? In prima situatie, fibromul poate fi tinut sub control si sarcina poate fi dusa la termen fara complicatii. In cel de al doilea caz, puteti trata fibromul inainte sa ramaneti insarcinata.

ALINA M. M.
4 years ago

Buna ziua! Am un fibrom subseros interligamentar de 9/9 cm. Credeti ca as putea duce o sarcina la termen?

Elena
4 years ago

Buna ziua. Sunt însărcinată în 7 săptămâni și cu un fibrom de 6 cm. Am fost la un control ginecologie si mi sa sugerat sa fac avort. Pe urmă am mers la alt medic care mi-a spus că pot sa duc sarcina ,dar nu imi garantează că o pot duce pana la termen. Nu stiu ce sa fac sunt disperată,am o teamă să nu iasă copilul cu malformatii.

Elena
4 years ago

Buna ziua . Sunt însărcinată și la primul control am descoperit si un fibrom de 7 cm . Medicul mi-a sugerat sa fac avort. Am mers la alt medic si el mi-a spus că se poate sa duc sarcina. Am o teamă că sa nu-mi afecteze fătul acel fibrom,sa iasa cu malformatii. Sunt disperată, nu stiu ce sa fac.

Mihaela
3 years ago

Bună ziua Sunt însărcinată în 30 de saptamani si am un fibron de 10 cm .vreau sa stiu daca pot să nasc normal??si daca la naștere se poate opera si fibromul

Ionela Jac
1 year ago
Reply to  Mihaela

Buna Mihaela. Ai dus sarcina la sfârșit cu fibromul ?

Alina
3 years ago

Bună, am 2 mici fibroame in exteriorul uterului.Există posibilitatea să fiu însărcinată și să am sângerări lunare care să imite nenstruația?Am simptome de greață, mirosul foarte sensibil , dar am facut 2 teste de sarcină(negativ) și am ciclu.De aceea vă întreb există posibilitatea să fiu însărcinată, să am sângerări asemenea menstruației și testul de sarcină să rezulte negativ?

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Alina

Buna ziua! In primul trimestru de sarcina, fibromul se mareste odata cu cresterea in dimensiuni a uterului. El poate provoca sangerari si poate creste riscul de avort spontan. Insa o posibila sarcina poate sa fie confirmata in urma unui control de specialitate, a unei ecografii si a dozarii Beta HCG. Noi va stam la dispozitie.Pentru programari puteti suna la 0733 550 055. Saptamana viitoare, programul nostru este urmatorul: 28 dec – 8:00 – 20:00 / 29 dec – 8:00 – 16:00 / 30 dec – 8:00 – 16:00

Anamaria
3 years ago

Buna ziua, sunt însărcinată în 8 săptămâni, am fost la 2 medici diferiți si ambii mi-au spun că am 2 febroane pe o parte a uterului. Dar însă mai e unul care e chiar lângă copil ( copil care se dezvolta normal) si care îl tot împinge și-l lovește. Nu mi-au dat sanse mari. Va rog ajutati-ma

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Anamaria

Buna ziua. Este necesar un consult in clinica pentru a putea evalua concret situatia dvs. Specialistul nostru in probleme ginecologice si de fertilitate, Dna Dr. Denisa Nica, va sta la dispozitie. Ne puteti apela rapid la 0733.550.055 pentru o programare. Va asteptam cu drag!

Mihaela
3 years ago

Buna ziua…sunt insarcinata in 8 sapt si am descoperit un fibrom exterior pe uter de 7 cm…
Credeti ca pot duce sarcina cu bin

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Mihaela

Buna ziua. Este necesar un consult de specialitate pentru a putea evalua exact situatia. Este foarte important ca medicul sa vada ecografic fibromul si sarcina pentru a va putea oferi un raspuns pertinent. Este posibil sa fie nevoie sa fie urmarite in evolutie, pentru a ajunge la o concluzie. Daca aveti nevoie de o a doua opinie, in clinica noastra dna Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, va sta la dispozitie. Ne puteti contacta la 0733.550.055 pentru o programare.

Vlad Andreea
3 years ago

Se poate rămâne insarcinata și la un fibron de 2 cm?

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Vlad Andreea

Buna ziua. Puteti ramane insarcinata si daca ati fost diagnosticata cu fibrom uterin. Acesta insa prezinta diverse riscuri pentru evolutia ulterioara a sarcinii. De aceea, daca fibromul este descoperit inainte ca femeia sa ramana insarcinata, trebuie sa va adresati unui medic. Acesta va poate administra un tratament medicamentos sau poate indeparta chirurgical fibromul, in functie de caz. Daca aveti nevoie de suport, va asteptam cu drag in clinica noastra, Centru de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie si Infertilitate. Ne puteti suna la 0733.550.055. Numai bine!

Nina
3 years ago

Bună seara,sunt insarcinata in 9 sapt si la primul control mi sa spus ca am pereti uterini cu structura fibramotoasa imi puteti spune ce inseamna mai exact si daca imi poate fi afectata sarcina!Va multumesc!

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Nina

Buna ziua. Diagnosticul de „uter fibromatos” face referire la formatiuni tumorale benigne, cunoscute sub denumirea de fibroame, care apar in grosimea peretelui uterin. In functie de intensitatea simptomatologiei bolii, aceste formatiuni pot prezenta riscuri pentru pacienta si implicit pentru o sarcina. Va recomandam sa va adresati medicului curant, acesta detine toate informatiile in urma consultului in cadrul caruia v-a diagnosticat si va poate oferi clarificarile necesare. In cazul in care doriti o a doua opinie medicala, specialistii nostri in obstetrica-ginecologie si probleme de fertilitate va stau la dispozitie. Ne gasiti in Ploiesti, telefon 0733.550.055. Numai bine!

Ultimele articole