Sarcina gemelara – riscuri

sarcina-gemelara-baiat-si-fata

Sarcina gemelara prezinta riscuri atat pentru mama, cat si pentru fetusi. De aceea, sarcina gemelara necesita o supraveghere medicala atenta, suplimentara celei unice. Chiar daca investigatiile sunt similare sarcinii obisnuite, frecventa controalelor creste atunci cand avem de-a face cu o sarcina multipla.

Numarul sarcinilor gemelare, in crestere

In ultimii 20 de ani, numarul sarcinilor multiple a crescut considerabil. Motivul: varsta inaintata la care cuplurile decid ca vor sa devina parinti.

Din cauza acestui factor, cuplurile se confrunta cu probleme de infertilitate si apeleaza din ce in ce mai des la tehnicile de reproducere umana asistata. In cazul fertilizarii in vitro, hiperstimularea ovariana determina o probabilitate mai mare de obtinere a unei sarcini gemelare.

Si in cazul in care se apeleaza la ICJ (Injectia intracitoplasmatica a spermei), procedura in care se folosesc mai multi embrioni, sansele de a avea gemeni cresc.

sursa: pixabay.com

Una din 80 de nasteri care apare in urma conceptiei naturale este multipla, in timp ce, in cazul fertilizarii in vitro, una din 4 nasteri are ca rezultat gemeni sau tripleti.

In ceea ce priveste gemenii, aproximativ o treime dintre ei sunt identici sau monozigoti, iar doua treimi sunt dizigoti. In cazul fertilizarii in vitro, majoritatea gemenilor nu sunt identici.

Sarcina gemelara: riscuri pentru mama

Sarcina gemelara este o sarcina cu risc obstetrical crescut, care poate sa decurga perfect normal, dar in acelasi timp poate sa aiba complicatii pe tot parcursul sarcinii. Trei sferturi dintre sarcinile gemelare sfarsesc prin nastere prematura, si de aici toate complicatiile care apar in legatura cu prematuritatea.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in morfologie fetala

Riscurile pentru mama, in cazul unei sarcini gemelare, mai pot include:

  • diabet gestational
  • anemie
  • hipertensiune
  • preeclampsie
  • complicatii cardiovasculare

Sarcina gemelara: riscuri pentru fetusi

  • complicatii cauzate de nasterea prematura
  • retard de crestere
  • sindromul transfuzor-transfuzat

Sarcina gemelara, controale medicale mai dese

Sarcina gemelara necesita o supraveghere medicala atenta. Chiar daca majoritatea investigatiilor sunt similare sarcinii obisnuite, frecventa controalelor creste.

Pe langa morfologiile fetale care insotesc orice sarcina, in cazul sarcinii gemelare, incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, ecografiile se pot face lunar, uneori chiar mai des, in functie de caz.

In cazul unei sarcini bicoriale (doua placente, doi saci amniotici), supravegherea ecografica se face o data pe luna, daca unul dintre fetusi prezinta retard de crestere.

In cazul sarcinii monocoriale (o placenta, doi saci amniotici), se recomanda o consultatie lunara si doua ecografii pe luna, care investigheaza dezvoltarea foetusilor si starea colului uterin. O atentie deosebita este acordata depistarii sindromului transfuzor – transfuzat, o conditie prenatala in care gemenii identici primesc cantitati inegale de sange placentar, avand drept rezultat dezvoltarea lor diferita.

Investigatiile din timpul sarcinii gemelare arata daca gemenii sunt de acelasi sex, daca au in comun aceeasi placenta, sunt prezenti doi saci amniotici, dar si eventuale probleme de dezvoltare si riscul de nastere prematura.

La Ana Medical Center, serviciile de monitorizare a sarcinii sunt asigurate de dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, competenta in ecografie obstetricala si ginecologica, chirurgie laparoscopica ginecologica, histeroscopie, tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata.

sursa foto: pinterest.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ridicata de a avea gemeni prin fertilizare in vitro, chiar tripleti. Sarcinile multiple sunt sarcini cu risc, prin urmare decizia trebuie sa fie extrem de bine calculata si argumentata, chiar daca exista […]

Ultimele articole