Sarcina gemelara: bucurie dubla, insotita de mai multe riscuri

riscuri in sarcina gemelara

Nicio sarcina nu este complet lipsita de riscuri, dar cea gemelara va poate expune – pe tine si pe bebelusi – la un risc crescut pentru anumite complicatii, printre care si nasterea prematura si diabet. Cu o ingrijire prenatala adecvata si respectand calendarul vizitelor la medic, iti poti creste sansele sa te bucuri de o sarcina sanatoasa si de o nastere la temen. Cu toate acestea, afla din continuarea acestui articol care sunt posibilele riscuri in sarcina gemelara si care este frecventa controalelor atunci cand este vorba de o sarcina multipla.

Riscuri sarcina gemelara

In primul rand, a avea grija de tine este cel mai bun mod de a avea o sarcina sanatoasa. Dincolo de acest lucru, daca esti insarcinata cu gemeni iata ce ar trebui sa iei in calcul:

Controale mai frecvente

Sarcina gemelara necesita o supraveghere medicala atenta. Chiar daca majoritatea investigatiilor sunt similare sarcinii obisnuite, frecventa controalelor creste.

Pe langa morfologiile fetale, necesare in orice sarcina, in sarcina gemelara, incepand cu cel de-al doilea trimestru, este nevoie de ecografii in fiecare luna, uneori chiar mai des, in functie de caz. Despre ecografiile morfo-fetale, afla mai multe din articolul Calendar de sarcina: cand se fac morfologiile fetale de trimestru I, II si III.

In cazul unei sarcini bicoriale – doua placente si doi saci amniotici – supravegherea ecografica se face o data pe luna, daca unul dintre fetusi prezinta intarziere de crestere.

controale medicale in sarcina gemelara

In cazul sarcinii monocoriale – o placenta, doi saci amniotici – se recomanda o consultatie lunara si doua ecografii pe luna, care investigheaza dezvoltarea fetusilor si starea colului uterin.

Investigatiile din timpul sarcinii gemelare arata daca:

  • gemenii sunt de acelasi sex;
  • au in comun aceeasi placenta;
  • sunt prezenti doi saci amniotici;
  • exista eventuale probleme de dezvoltare;
  • exista risc de nastere prematura.

Riscuri sarcina gemelara: o crestere mai mare in greutate

In sarcina, e normal ca greutatea ta corporala sa creasca, dar nu peste limita. In cazul sarcinii gemelare, o crestere in greutate, considerata sanatoasa, variaza intre 17si 25 de kilograme.

Acest numar de kilograme le poti obtine consumand un plus de 600 de colorii pe zi. Intreaba insa medicul daca aceasta cantitate este potrivita si in cazul tau si de cate calorii suplimentare ai tu nevoie.

Despre riscul kilogramelor in plus, vorbeste si dr. Denisa Nica, in videoul de mai jos:

Mai multe informatii legate de infertilitate, sarcina si probleme ginecologice, poti obtine de pe canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici si ia decizii informate.

Nasterea inainte de termen

Daca travaliul nu se declanseaza de la sine, la un anumit moment al celui de-al treilea trimestru, medicul poate recomanda inducerea travaliului, pentru reducerea riscului de complicatii. Daca ai simptome de travaliu prematur, este posibil sa ti se administreze injectii cu un medicament cu steroizi, pentru a accelera dezvoltarea plamanilor bebelusilor.

Chiar si atunci, ar putea aparea complicatii dupa nasterea bebelusilor, inclusiv probleme de respiratie si alimentatie, afectiuni de vedere si infectii. Tratamentele pentru prelungirea sarcinii, cum ar fi odihna la pat, nu sunt recomandate. Nu s-a dovedit ca astfel de metode reduc bolile si decesul la nou-nascuti.

Diabet gestational

Daca ai o sarcina gemelara, riscul de diabet gestational este mai mare. Diabetul gestational provoaca un nivel ridicat de zahar din sange care iti poate afecta sarcina. De aceea, este important sa inveti sa iti gestionezi glicemia. Totodata, ar putea fi necesar sa mergi la un medic endocrinolog, care trateaza afectiunile hormonale, si la un specialist in diabet si nutritie. La noi in clinica, gasesti specialisti cu experienta care te pot indruma intr-o astfel de situatie. Suna chiar acum la 0733 550 055 si afla cum te pot ajuta.

complicatii in sarcina gemelara

Hipertensiune arteriala

In cazul unei sarcini multiple, riscul de hipertensiune arteriala este mai mare. Un tip de afectiune cauzata de tensiunii arteriale este si preeclampsia. Aeasta poate provoca leziuni ale organelor precum rinichii si ficatul la o persoana insarcinata. Unele gravide cu preeclampsie sunt nevoite sa nasca mai devreme.

Anemia

Lipsa globulelor rosii sanatoase din prea putin fier poate duce la nastere prematura. Asigura-te ca adaugati fier in dieta ta sau suplimente, la recomandarea medicului.

Nasterea prin cezariana

In sarcina gemelara, nasterea vaginala este adesea posibila daca primul geaman este intr-o pozitie cu capul in jos. In caz contrar, s-ar putea sa ai nevoie de cezariana. Uneori, complicatiile aparute dupa nasterea vaginala a primului geaman ar putea duce la necesitatea apelarii la cezariana, astfel incat cel de-al doilea copil sa fie nascut in siguranta.

Despre aceasta decizie, vorbeste, pe larg, in videoul de mai jos, Dr. Oana Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Riscuri sarcina gemelara pentru bebelusi

In fiecare zi, se nasc copii provenind din sarcini gemelare sau multiple. Totusi, este important sa fii constienta de complicatiile care pot aparea. Printre acestea, pot fi:

Sindromul transfuzor-transfuzat

O atentie deosebita este acordata depistarii sindromului transfuzor – transfuzat. Aceasta este o conditie prenatala in care gemenii identici primesc cantitati inegale de sange placentar, avand drept rezultat dezvoltarea lor diferita. La gemeni identici, vasele de sange dintr-o placenta comuna pot determina ca un geaman sa primeasca prea mult sange, iar celalalt prea putin. Aceasta este o complicatie grava. Poate duce la complicatii cardiace si la necesitatea tratamentului in timp ce esti inca insarcinata.

Nastere prematura

In peste 50% din cazuri, gemenii se nasc prematur, respectiv inainte de 36 de saptamani de sarcina. Copiii prematuri pot avea probleme de sanatate imediat dupa nastere si, uneori, pe termen lung.

Astfel, mai mult de jumatate dintre gemeni se nasc cantarind mai putin de 2,5 kilograme. Ei prezinta un risc crescut de probleme de sanatate dupa nastere, cum ar fi:

  • pierderea vederii si a auzului;
  • dizabilitati mintale;
  • paralizie cerebrala.
sarcina gemelara

Alte probleme poti fi si:

  • incurcarea cordonului ombilical, in special pentru gemenii care au in comun sacul amniotic;
  • cantitati anormale de lichid amniotic, in special pentru gemenii care impart o placenta;
  • hemoragia postpartum: suprafata mare placentara si uterul supra-distins expun mamei la risc de sangerare dupa nastere.

Numarul sarcinilor gemelare, in crestere

In ultimii 20 de ani, numarul sarcinilor multiple a crescut considerabil. Motivul: varsta inaintata a cuplurilor care decid sa devina parinti.

Din cauza acestui factor, cuplurile se confrunta cu probleme de infertilitate si apeleaza din ce in ce mai des la tehnicile de reproducere umana asistata. In cazul fertilizarii in vitro, hiperstimularea ovariana determina o probabilitate mai mare de obtinere a unei sarcini gemelare.

Si in cazul in care se apeleaza injectia intracitoplasmatica a spermei, procedura in care se folosesc mai multi embrioni, sansele de a avea gemeni cresc.

Una din 80 de nasteri care apare in urma conceptiei naturale este multipla, in timp ce, in cazul fertilizarii in vitro, una din 4 nasteri are ca rezultat gemeni sau tripleti.

In ceea ce priveste gemenii, aproximativ o treime dintre ei sunt identici sau monozigoti, iar doua treimi sunt dizigoti. In cazul fertilizarii in vitro, majoritatea gemenilor nu sunt identici.

Pentru a minimiza riscurile de complicatii in sarcina, dar si daca te confrunti cu o probleme de fertilitate, alege un medic cu experienta. El te va ajuta sa obtii sarcina, dar si sa beneficiezi de o monitorizare optima, pentru reducerea riscurilor. Poti apela la echipa Ana Medical Center, pe care o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0733 550 055. De asemenea, specialistii nostri te pot ajuta si atunci cand in sarcina ta a aparut deja o problema. Consulta-i si afla a doua opinie legata de diagnostic si tratament.

sursa: stanfordchildrens.org; webmd.com; mayoclinic.org

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ridicata de a avea gemeni prin fertilizare in vitro, chiar tripleti. Sarcinile multiple sunt sarcini cu risc, prin urmare decizia trebuie sa fie extrem de bine calculata si argumentata, chiar daca exista […]

Ultimele articole