Scaunele bebelusului: semnele care te trimit la medic

scaunele bebelusului

Scaunele bebelusului pot provoca stres si anxietate pentru parinti. Daca ai devenit mama de curand, probabil te intrebi care este “normalitatea” in ceea ce priveste culoarea, consistenta, dar si frecventa scaunelor pe care le elimina copilul. Iti prezentam in acest articol toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti raspunde la intrebarile legate de scaunele bebelusului, dar si semne care ar trebui sa te trimita de urgenta la medic.

Monitorizarea scaunelor bebelusului poate fi o modalitate utila de a identifica posibile probleme de sanatate ale copilului. Mai mult, acestea pot fi singurele semne care iti indica din timp ca este ceva in neregula.

Totodata, multe mamici se pot panica fara motiv daca nu cunosc toate detaliile despre materiile fecale ale copilului si pot lua decizii pripite (de exemplu, in cazul constipatiei).

In primul an de viata, pe masura ce alimentatia copilului se schimba, culoarea, consistenta, textura si frecventa scaunelor varieaza destul de mult. Acesti indicatori pot oferi informatii importante parintilor. Atentie! Ceea ce este tipic pentru scaunul adultilor nu se aplica neaparat si in cazul copiilor.

Culoarea, un indicator important

Culoarea scaunului poate dezvalui informatii pretioase despre starea de sanatate a bebelusului. Descriem in continuare cele mai intalnite culori pe care le poti gasi in scutecul copilului, atunci cand il schimbi.

Este important sa stii ce este considerat „normal” si cand ar trebui sa suni medicul pediatru. Culorile difera de la negru, in primele zile de la nastere, la galben sau chiar rosu, in functie de alimentele pe care le-a consumat.

Scaunele bebelusului: negru

De obicei, primul scaun al unui nou-nascut este negru, cu o consistenta asemanatoare gudronului. Acesta se numeste meconiu si contine mucus, celule ale pielii si lichid amniotic. Scaunul negru nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile si nu trebuie sa te ingrijoreze.

Scaunele bebelusului: galben mustar

Odata ce meconiul a fost eliminat, scaunul unui nou-nascut devine de culoare galben-mustar. Aceasta este cea mai frecvent intalnita la bebelusii alaptati.

Scaunele bebelusului: galben deschis

Este o culoare tipica a scaunului copiilor alaptati, dar uneori, si a celor hraniti cu lapte praf. Culoarea este deseori asociata cu o consistenta este extrem de cremoasa. Daca devine prea lichida, ar putea fi diaree.

diaree la bebelus

Diareea creste riscul de deshidratare a bebelusului si trebuie sa consulti un medic pediatru.

Scaunele bebelusului: portocaliu

Acesta apare din cauza pigmentilor proveniti din tractul digestiv al copilului. Poate fi gasit atat in scutecul bebelusilor alaptati, cat si la cei hraniti cu lapte praf.

Scaunele bebelusului: rosu

Un scaun de culoare rosie la bebelus nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. In cele mai multe cazuri, culoarea este data de alimentele si bauturile de culoare rosie pe care le-a consumat. Printre acestea, se numara rosiile si sfecla.

Atentie insa, un scaun de culoare rosie sau cu mici firicele de aceasta culoare ar putea insemna si ca exista sange in intestinele bebelusului. Urmareste cu atentie scutecele si apeleaza la cei mai buni specialisti daca situatia persista independent de alimentele consumate de cel mic.

Cauza ar putea fi o infectie intestinala. Nu astepta sa vezi daca copilul prezinta alte simptome precum varsaturi sau dureri de stomac inainte de a suna medicul.

De asemenea, sangele din materiile fecale poate aparea si din cauza alergiei la lapte sau a unei fisuri anale. La Ana Medical Center, gasesti oricand suportul de care ai nevoie, cu un telefon la 0733 550 055.

Scaunele bebelusului: galben-verzui

De obicei, bebelusii hraniti cu formula de lapte au un scaun de culoare galben-verzui. In ceea ce priveste consistenta, acesta este mai ferm decat un caca al unui copil alaptat.

constipatia la bebelus

Scaunele bebelusului: verde inchis

Acestea sunt cel mai frecvent intalnite la bebelusii aflati in perioada de diversificare, cand li se dau alimente precum spanacul sau mazarea. De asemenea, suplimentele de fier pot face ca scaunele bebelusului sa aiba culoarea verde.

Scaunele bebelusului: alb

Un scaun alb poate indica faptul ca bebelusul nu produce suficienta bila in ficat pentru a-l ajuta sa digere alimentele in mod corespunzator. Acesta este un semn care ar trebui sa te trimita direct la un specialist.

Scaunele bebelusului: gri

La fel ca un scaun alb, unul de culoare gri poate insemna ca bebelusul nu digera alimentele asa cum ar trebui. Anunta medicul pediatru daca scaunul are culoare cenusie si consistenta de creta.

Pe langa culoare, este important sa acorzi atentie si texturii scaunelor bebelusului. In unele cazuri, doar combinatia dintre cei doi indicatori iti ofera informatiile necesare pentru a evalua corect starea de sanatate a celui mic.

Consistenta si frecventa scaunelor bebelusului

Bebelusii hraniti cu lapte matern au scaune mai moi. Acestea pot contine bucatele solide asemanatoare semintelor. Nu te ingrijora! Acest tip de scaun moale nu inseamna ca bebelusul are diaree.

Mai multe informatii despre hranirea la san a bebelusului poti afla din articolul Consultant in alaptare: cand stim ca bebelusul mananca suficient .

In comparatie cu bebelusii hraniti cu formula de lapte, copiii alaptati la san au mai multe scaune pe zi. Si asta pentru ca laptele matern este digerat mai repede decat laptele praf. Pe de alta parte, bebelusii hraniti cu formula de lapte au tendinta de a avea scaunul mai ferm, de culoare cafenie pana la maro, dar si verde si galben. Totodata, acestia pot fi mai des constipati.

ce culoare trebuie sa aiba scaunul bebelusului

Consistenta scaunelor bebelusului se schimba destul de mult in etapa de intarcare. Aceasta este o faza de tranzitie, cand treci de la alaptare la hranirea bebelusului cu alte tipuri de lichide si alimente solide. In aceasta faza, scaunul bebelusului poate deveni mai ferm.

Tot in aceasta perioada, pot avea si un miros mai puternic. O data ce ai introdus alimente solide in mesele bebelusului, scaunele vor incepe sa semene tot mai mult cu cele ale adultilor.

Motive de ingrijorare si solutii

Constipatia, diareea, mucusul, scaunul spumos sau un scaun cu sange pot fi motive de ingrijorare pentru orice parinte. Iata ce trebuie sa stii despre fiecare dintre ele.

Constipatia

Un scaun extrem de tare, greu de eliminat indica prezenta constipatiei. Bucatelele mici, asemanatoare pietricelelor, cu o culoare maro inchis sunt, de asemenea, un semn al afectiunii. Scaunele apar foarte rar, iar copilul se incordeaza in timpul eliminarii acestuia.

Atunci cand cel mic este constipat, ii poti regla scaunele cu ajutorul alimentatiei si prin cresterea aportului de lichide. Daca situatia persista, sfatuieste-te cu medicul neonatolog sau pediatru pentru a lua cele mai bune decizii.

Diareea

In cazul unui bebelus, diareea consta in scaune moi, apoase, care apar foarte frecvent, poate chiar la fiecare hranire. Diareea poate fi dificil de identificat la un copil mic, deoarece scaunele sunt mai dese decat in cazul bebelusilor care sunt hraniti cu alimente solide. Netratata corespunzator, aceasta poate duce rapid la deshidratare, mai ales in cazul bebelusilor.

Mucusul sau scaunul spumos

O textura asemanatoare mucusului sau spumoasa poate aparea atunci cand copilul saliveaza excesiv din cauza dintilor. Daca observi un astfel de scaun si stii ca nu este din cauza dintilor, adreseaza-te pediatrului. Ar putea fi vorba despre o infectie sau despre o alergie.

cum trebuie sa fie scaunele bebelusului

In cazul nou-nascutilor, prezenta mucusului este normala, pe masura ce trec de perioada meconiului. Cu toate acestea, mucusul poate fi cauzat si de o infectie bacteriana sau alte probleme intestinale.

Sange in scaunele bebelusului

Sangele poate fi prezent in caca din cauza incordarii in timpul constipatiei. Ar putea fi, de asemenea, un semn al unei infectii.

Totodata, cantitati mici de sange sunt uneori ingerate in timpul alaptarii daca sfarcurile mamei sunt crapate. Sangele in materiile fecale apare sub forma unor pete de culoare neagra sau rosu inchis.

Bucati de mancare

Odata cu inceperea diversificarii, s-ar putea sa observi bucati de mancare solida in scaunele bebelusului. Si asta pentru ca unele alimente sunt greu de digerat la aceasta varsta si vor trece rapid prin sistemul digestiv al copilului.

In cazul in care observi orice fel de schimbare care ti se pare neobisnuita in scutecul bebelusului tau, adreseaza-te pediatrului. Daca esti in cautarea unui medic potrivit pentru bebelusul tau, un medic cu experienta, rabdare, empatie si care sa iti raspunda la orice ingrijorare legata de starea micutului, te poti adresa unui specialist al Ana Medical Center, in Ploiesti.

Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

surse: mayoclinic.org; healthline.com; verywellfamily.com;

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole