Sindrom ovare polichistice, care sunt complicatiile si cum diagnosticam

sindrom ovare polichistice

Boala Stein-Leventhal cunoscuta ca sindrom ovare polichistice (SOP) este o afectiune endocrina intalnita la 1 din 10 femei aflate la varsta reproductiva. Pana in prezent, nu a fost descoperita cauza exacta a acestui sindrom, iar netratat poate duce la complicatii precum infertilitatea.

Semne si simptomele sindrom ovare polichistice

Semnele care indica prezenta SOP sunt:

  • menstruatiile neregulate
  • cresterea parului in zonele caracteristice pentru barbati (mustata, barbie, intre sani, deasupra ombilicului)
  • acnee
  • ten gras
  • caderea parului capilar
  • obezitate
  • probleme de fertilitate

Nu toate femeile cu SOP vor experimenta toate simptomele de mai sus si fiecare simptom poate varia, de la usor la sever.

simptome ovare polichistice

Diagnostic sindrom ovare polichistice

Nu exista un test special pentru a diagnosta sindromul ovarelor polichistice. Medicul va efectua un examen fizic si va intreba despre istoricul medical, despre ciclul mesntrual, inclusiv despre schimbarile de greutate, daca au existat.

Pe langa examenul pelvin facut de medicul ginecolog, metoda cea mai sigura de a confirma acest diagnostic este ecografia transvaginala. Cu ajutorul ecografiei poti sa vezi modificarile de tesut, existenta microchisturilor la nivelul ovarelor sau cresterea in volum a acestora.

Mai multe detalii despre diagnosticarea sindromului de ovare polichistice ne ofera specialistul nostru, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie .

Complicatiile sindromului de ovare polichistice

Din cauza dereglarilor hormonale pe care le produce in organism, femeile diagnosticate cu SOP pot dezvolta si alte afectiuni ca:

  • hipertensiune arteriala
  • accident vascular
  • hiperplazie endometriala
  • cancer uterin

Sindromul ovarelor polichistice este una din cauzele cunoscute ale infetilitatii feminine.

Tratament

Desi sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care nu se vindeca, se pot trata majoritatea simptomelor. Tratamentul este prescris pe o perioada lunga de timp si nu trebuie intrerupt. In aceasta situatie, simptomele vor reaparea.

sfaturi sindrom ovare polichistice

In cazul femeilor supraponderale, pe langa tratamentul medicamentos, li se recomanda si pierderea in greutate.

Femeile care isi doresc sa obtina o sarcina sunt ajutate de catre un specialist in infertilitate, iar daca tratamentul nu da rezultate, se poate apela la tehnica de fertilizare in vitro. AICI, mai multe informatii despre fertilizarea in vitro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] cu sindrom ovarian polichistic (PCOS) – care afecteaza aproximativ 5% din toate femeile de varsta reproductiva, au pulsuri […]

[…] de sindromul ovarului polichistic. Despre aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Sindrom ovare polichistice, care sunt complicatiile si cum diagnosticam. De asemenea, ai putea avea un test invalid daca iei medicamente pentru […]

Ultimele articole