Socul anafilactic – semne si primul ajutor

alergologie_ploiesti

Socul anafilactic este o reactie de hipersensibilitate a organismului fata de un factor alergen, ce poate pune in pericol viata celui afectat. Este o reactie imediata si violenta, ce poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex. Cum recunoastem aceasta afectiune si ce avem de facut intr-o astfel de situatie, aflam de la dr. Monica Schifirnet, medic primar alergologie si imunologie clinica la Ana Medical Center.

Aparitia unei reactii alergice severe este evidenta atat pentru persoana in cauza, cat si pentru cei din jur, intrucat simptomele sunt violente. In functie de cat de mult a fost expus la substanta alergena, pacientul incepe sa aiba o stare generala proasta imediat dupa contact sau la cel mult o ora dupa. Apare intai o stare generala proasta, urmata de eruptii cutanate violente si mancarimi ale pielii, inclusiv la nivelul buzelor si gatului, precum si lacrimarea ochilor. Acesta este momentul in care cei mai multi pacienti intra in panica si survine si o modificare a pulsului si a tensiunii arteriale, explica dr. Monica Schifirnet, medic primar alergologie si imunologie clinica.

E o chestiune de secunde sau minute pana cand fata incepe sa se umfle, iar acesta este un semnal care anunta gravitatea reactiei alergice, intrucat cel afectat poate avea probleme de respiratie. Trebuie intervenit de urgenta intrucat dificultatile de respiratie si de inghitire pot duce la stop cardiorespirator, deci la deces, mai ales ca, in astfel de situatii, poate interveni si o problema de circulatie a sangelui, pielea devenind palida si rece. Primul ajutor, la fata locului, in astfel de situatii, este administrarea de epinefrina, daca persoana respectiva stie ca are o alergie si are asupra sa aceasta substanta. In caz contrar, este nevoie spitalizarea de urgenta a pacientului, pentru administrarea intravenoasa de adrenalina, care are un efect vasoconstrictor la nivelul majoritatii sistemelor organismului si capacitatea de a preveni si remite hipotensiunea si socul. E nevoie si de antihistaminice si corticosteroizi, pentru a reduce pruritul, urticaria si simptomele de la nivelul nasului si ochilor”, completeaza dr. Monica Schifirnet, medic primar alergologie.

In ceea ce priveste substantele care pot declansa astfel de reactii, acestea sunt foarte variate. La copii si adolescenti, alergiile sunt provocate, de regula, de alimente, in vreme ce in cazul adultilor, acest lucru se intampla, mai degraba, in urma intepaturilor de insecte sau din cauza unor medicamente. Ce este esential de retinut este ca, in lipsa tratamentului adecvat, se poate ajunge la pierderea cunostintei si chiar la deces, daca vorbim de o reactie alergica severa, conchide dr. Monica Schifirnet, medic primar alergologie si imunologie clinica.

sursa: romedic.ro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments