Tatal asista sau nu la nastere: argumente pro si contra

acces tata in sala de nasteri

Participarea unui tata la nastere este una dintre cele mai radicale schimbari sociale din tarile dezvoltate in secolul XX. Nimeni nu a argumentat situatia mamelor si a parintilor, nimeni nu a cercetat pro si contra. S-a intamplat pur si simplu. Schimbarea a avut loc treptat, odata cu mutarea nasterii de la domiciliu la spital. Dr. Oana Dumitrescu ne explica la ce trebuie sa ne gandim atunci cand decidem daca nasterea va fi sau nu asistata de tata.

Femeile vor sa fie intr-un mediu familiar cu oameni de incredere, este adevarat. Dar la fel de adevarat este si ca un medic care a urmarit sarcina timp de 9 luni este o persoana de incredere. Acelasi argument sta la baza dorintei de a naste in prezenta tatalui copilului.

tata la nastere

Tata la nastere: la ce sa te astepti

Multi barbati spun ca a participa la nasterea copilului lor a fost cel mai important moment din viata.

Medicii au argumente pro si contra pentru ca unii tatici nu se simt deloc in apele lor si au chiar nevoie de asistenta medicala. Multi insa ofera energie pozitiva in timpul travaliului.

Sunt tatici care vor sa intre, sunt tatici care nu vor sa intre. Am avut si situatii cand, la o nastere prin cezariana, pentru ca noi le permitem si lor sa intre in sala, tatal a lesinat. A fost emotia mult prea puternica, dar mie imi place. Cand vin la consultatie, vin impreuna, deci vine familia efectiv la consultatie. Mi se pare normal si in momentele nasterii, sotii sa fie acolo. Din primele ore cu el, acolo pe masa, adica pacienta fiind pe masa, tatal langa si copilul pe mama. Asta este frumos in ziua de astazi: ora magica. Copilul ramane pe mama toata operatia, iar la nasterea naturala el ramane pe mama.

Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie
Dr. Oana Dumitrescu, despre prezenta unui tata la nastere

Chiar si atunci cand nasterea nu decurge conform planului ori a asteptarilor, putini tatici regreta ca au fost acolo.

“Nu a fost usor sa fiu acolo”, isi aminteste Filip. “Am simtit ca vreau sa impartasesc durerea fizica a lui Karen, ceea ce, desigur, nu am putut. Dar, in ciuda traumei, a fost o experienta magica.

Nina Smith a studiat rolul barbatilor in sala de nastere. Ea spune ca cea mai grea provocare este sa-ti vezi partenerul in suferinta si sa nu poti face nimic in acest sens. “Desigur, exista lucruri pe care le puteti incerca si, adesea, lucrurile mici fac diferenta”, spune ea. „Dar este nevoie de incredere pentru a le incerca, iar acest lucru nu este usor – mai ales pentru un tata care asista la nastere pentru prima data”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole