Testul Babes-Papanicolau, un must pentru orice femeie | Cat de des trebuie sa il faci

test hpv ploiesti

Cand vine vorba despre cancer, sunt putine lucruri pe care le putem face pentru a preveni aparitia maladiei. Depistarea din timp ofera insa o sansa mai mare de vindecare. La fel se intampla si in cazul cancerului de col uterin. Efectuarea periodica a testului Babes Papanicolau este cu certitudine o metoda de prevenire. Vorbim in continuare despre importanta screeningului realizat cu ajutorul acestui test si ce poate indica rezultatul obtinut. Afla cat de des este recomandat si unde poti sa faci un test Babes Papanicolau in Ploiesti, daca locuiesti in zona.

Testul Babes Papanicolau poate detecta modificari ale celulelor cervicale. Acestea pot indica prezenta inflamatiilor, infectiilor sau o faza timpurie a dezvoltarii cancerului de col uterin. Detectarea precoce a acestor celule anormale ofera medicului posibilitatea de a recomanda investigatii suplimentare sau tratamentul necesar pentru a evita agravarea situatiei. Prin urmare, daca rezultatul testului Babes Papanicolau indica modificari la nivelul colului uterin, nu inseamna ca vei primi automat si un diagnostic de cancer.

Testarea pentru depistarea HPV

Efectuarea unui test Babes Papanicolau se face, de obicei, in timpul unui consultat ginecologic de rutina. Testul nu este dureros, este neinvaziv, usor de recoltat si dureaza foarte putin.

test babes papanicolau pret ploiesti

De asemenea, testul Babes Papanicolau poate fi combinat cu un test pentru depistarea virusului papiloma uman (HPV). Acesta provoaca o infectie destul de frecventa, ce se transmite pe cale sexuala. In functie de tulpina HPV, infectia netratata poate provoca, in timp, cancer de col uterin.

In general, medicii recomanda ca testul Babes Papanicolau sa fie efectuat anual, incepand cu varsta de 21 de ani. Sunt si specialisti care afirma ca testul este indicat odata ce este inceputa viata sexuala, indiferent de cat de devreme se intampla asta. In cazul in care exista factori de risc, testul poate fi efectuat mai des, respectiv o data la 3-6 luni.

Frecventa testului Babes Papanicolau, in functie de factorii de risc

Printre factorii de risc se regasesc:

  • un rezultat initial la testul Babes Papanicolau, care a evidentiat existenta de celule precanceroase;
  • expunerea la dietilstilbestrol in viata intrauterina. Acesta este un medicament cu estrogen foarte puternic, prescris pana in 1977 femeilor gravide, pentru a preveni avorturile spontane.
  • infectie cu HIV;
  • sistem imunitar slabit din cauze precum: transplant de organe, chimioterapie sau utilizarii cronice de corticosteroizi;
  • fumatul.
unde poti face un test Babes Papanicolau in Ploiesti

De obicei, nu se mai recomanda efectuarea testelor Babes Papanicolau dupa varsta de 65 de ani. Si asta in special daca testele anterioare pentru cancerul de col uterin au iesit negative.

Pregatirea pentru testul Babes Papanicolau

Pentru a te asigura ca rezultatul testului Babes Papanicolau va fi unul relevant, este indicat ca inainte cu doua zile de recoltare sa urmezi urmatoarele recomandari:

  • evita actul sexual;
  • evita utilizarea oricaror medicamente vaginale, geluri intime sau produse spermicide.

Toate acestea pot ascunde celulele anormale. De asemenea, nu programa testul Babes Papanicolau in timpul menstruatiei.

Recoltarea

Intreaga procedura pentru recoltarea testului Babes Papanicolau dureaza doar cateva minute. Te vei aseza pe masa ginecologica, timp in care medicul va introduce in vaginul tau un instrument numit specul. Acesta are rolul de a tine peretii vaginului departati, astfel incat medicul sa poata vedea cu usurinta colul uterin. Introducerea speculului poate provoca o usoara senzatie de presiune in zona pelvina. Apoi, medicul va preleva mostre de celule cervicale folosind o perie moale si un dispozitiv plat de razuit, numit spatula.

In functie de tipul de testare, medicul transfera proba colectata din colul uterin, astfel:

  • intr-un recipient ce contine un lichid special (test Babes Papanicolau pe baza de lichid);
  • pe o lama de sticla (test Papanicolau conventional).
test Babes Papanicolau in Ploiesti la Ana Medical Center

Ulterior, probele sunt trimise la laborator. Acolo, acestea sunt examinate la microscop pentru a cauta modificari ale celulor.

Riscul unui rezultat fals negativ

Efectuarea unui test Babes Papanicolau este o modalitate eficienta de depistare a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, exista riscul sa primesti un rezultat fals negativ. Acest lucru inseamna ca testul nu indica nicio anomalie, chiar daca exista celule anormale. Factorii care pot provoca un rezultat fals negativ includ:

  • o recoltare inadecvata de celule;
  • un numar mic de celule anormale;
  • prezenta sangelui sau a celulelor inflamatorii care ascund celulele anormale.

In astfel de cazuri, este posibil ca celulele anormale sa ramana nedetectate. Timpul este insa de partea ta, pentru ca dureaza cativa ani pentru ca un cancer de col uterin sa se dezvolte. Astfel, cel mai probabil, aceste celule vor fi depistate la urmatorul test Babes Papanicolau, daca respecti indicatia specialistilor de repetare periodica a acestuia.

Printre celulele anormale depistate in urma unui test Babes Papanicolau se pot regasi:

Celule scuamoase atipice

Celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata (ASCUS) reprezinta cel mai frecvent rezultat anormal la testul Babes Papanicolau. De obicei, acest lucru nu este grav si poate fi cauzat de o infectie vaginala sau cu HPV. In cazul acesta, medicul va recomanda testarea pentru HPV. Daca rezultatul nu arata prezenta virusului, investigatia Babes Papanicolau se va repeta la 6 luni. De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande si o colposcopie.

test Babes Papanicolau in Ploiesti la Ana Medical Center

Leziunea intraepiteliala scuamoasa

Leziunea intraepiteliala scuamoasa este un diagnostic care arata ca exista modificari usoare in ceea ce priveste dimensiunea si aspectul celulelor. Deseori, acestea sunt asociate cu prezenta unei infectii HPV. Afla mai multe informatii despre acestea din articolul Testare HPV şi riscul de cancer de col uterin.

Aceste celule pot fi precanceroase. Odata depistate, medicul va recomanda o serie de investigatii suplimentare. Aceste modificari aparute la nivelul colului necesita repetarea unui test Babes Papanicolau la 6-9 luni si colposcopie.

Anomalii ale epiteliului glandular

Anomalii ale epiteliului glandular sunt celule ce provoaca mucus. Ele se dezvolta in deschiderea colului uterin si in interiorul uterului.

Pentru a vedea daca aceste anomalii sunt canceroase sau nu, medicul va recomanda testari suplimentare.

Celule adenocarcinom

Un rezultat ce arata prezenta celulelor adenocarcinom este asociat existentei cancerului de col uterin.

Testari suplimentare in cazul unui rezultat anormal

Femeile care primesc un rezultat anormal la testul Babes Papanicolau vor fi supuse unor noi investigatii. Medicul este singurul care decide lista de analize suplimentare. Investigatiile vor fi stabilite in functie de istoricul medical al pacientei si de tipul de celule anormale depistate la nivelul colului.

Printre testarile suplimentare se numara:

  • Genotipare HPV, in special a tulpinilor 16 si 18, responsabile de aparitia cancerului cervical.
  • Colposcopia – o investigatie care presupune examinarea colului uterin folosind un sistem optic, care mareste leziunile identificate la nivelul colului.
  • Biopsia cervicala – presupune prelevarea unei mici mostre tisulare din leziunile. Proba va fi examinata la microscop.
  • Chiuretajul endocervical – o procedura ce presupune obtinerea prin raclaj de tesut de la nivelul canalului endocervical. Aceasta investigatie este asociata cu biopsia punctiforma si permite obtinerea de material suficient pentru stabilirea unui diagnostic.
  • Biopsia conica este indicata atunci cand diagnosticul nu este clar. Procedura presupune extragerea unui fragment tisular mai mare.
recoltare babes papanicolau

Pentru mai multe informatii, poti accesa articolul Q&A: Analize specifice colului uterin

Un rezultat favorabil nu prezinta o garantie pentru viitor

Daca ai primit un rezultat normal in urma efectuarii testului Babes Papanicolau este o veste buna. Tine cont, insa, ca nu este exclus ca peste cativa ani sa poata aparea leziuni sau celule canceroase, la nivelul cervixului. De aceea, efectuarea periodica a unui test Babes Papanicolau este esentiala pentru sanatatea femeilor. In acest context, un test Babes Papanicolau trebuie sa fie inclus pe lista investigatiilor de rutina ale oricarei femei.

Daca nu ti-ai mai facut aceasta analiza de ceva vreme, nu ezita sa te programezi. Poti face rapid un test Babes Papanicolau in Ploiesti. Specialistii nostri iti vor recolta proba usor si precis, pentru a se asigura ca totul este in regula cu sanatatea ta. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055, pentru a face un test Babes Papanicolau in Ploiesti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Test Babes-Papanicolau; […]

Ultimele articole