Daca te pregatesti de o procedura de fertilizare in vitro, inseminare intrauterina sau te-ai confruntat cu pierderi repetate de sarcina, solicita medicului tau o investigare amanuntita a starii endometrului, respectiv a mucoasei tale uterine. Endometrul joaca un rol cheie in implantarea cu succes a ovocitului/embrionului. Inainte de a solicita tu, chiar medicul ti-ar putea recomanda efectuarea unor teste specifice. Ele au rolul sa verifice receptivitate endometriala si prezenta infectiilor care fac imposibila implantarea sau opresc sarcina din evolutie. Este vorba despre testul ERA si testul EMMA. Iata de ce sunt importante si cum te ajuta sa iti cresti sansele de obtinere si mentinere a sarcinii.
Importanta endometrului in procesul de implantare a embrionului
Endometrul este tesutul care captuseste uterul – organul in care se dezvolta fatul. Aceasta mucoasa se ingroasa in asteptarea unei posibile sarcini. In cazul in care un ovul fertilizat se implanteaza, mucoasa uterina ramane pe loc. Daca nu, endometrul se subtiaza si este eliminat, sub forma de menstruatie.
Grosimea endometrului influenteaza sansele de obtinere a unei sarcini. Pentru o probabilitate crescuta, grosimea endometrului trebuie sa fie mai mare de 7 mm. In cazul unei proceduri FIV, un endometru optim pentru transferul embrionilor ar trebui sa aiba o grosime de 9 mm.
Pentru ingrosarea mucoasei uterine, in cadrul unei proceduri FIV, medicul administreaza pacientei, in etape diferite, estrogen, progesteron si estradiol. Acesti homoni contribuie la dezvoltarea endometriala. Grosimea mucoasei uterine este verificata cu ajutorul ecografiei transvaginale. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Pregatirea pentru FIV: care sunt etapele in functie de procedura recomandata.
Implantarea, primul pas in aparitia sarcinii
Implantarea este primul pas in aparitia sarcinii. Reusita depinde atat de embrion, cat si de endometru. Esecul de implantare poate avea mai multe cauze, atat in ceea ce priveste reproducerea umana asistata medical, cat si sarcinile obtinute pe cale naturala. Printre cauze pot fi:
- varsta mamei;
- factori legati de imunologie;
- receptivitate endometriala;
- microbiom;
- anomalii anatomice;
- factori masculini;
- aneuploidie embrionara, respectiv embrion anormal din punct de vedere genetic.
In situatia in care planifici o sarcina, un rol deosebit de important il au analizele necesare in preconceptie. Despre ele, vorbeste, in videoul urmator dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrica – Ginecologie, specialist in probleme de fertilitate.
Pentru mai multe informatii pe teme medicale, ne poti urmari si pe canalul nostru de Youtube pe care il poti accesa aici.
Cum ajuta testul ERA si testul EMMA la implantare
Pe langa toate acestea, starea endometrului joaca un rol cheie in procesul de implantare sau in esecul acestuia. De aceea, mucoasa uterina trebuie sa indeplineasca toate conditiile pentru o buna receptivitate endometriala.
In plus, este necesara verificarea microbiomului endometrial. Si asta pentru a vedea daca exista infectii care fac imposibila implantarea sau opresc sarcinile din evolutie. Pentru aceste investigatii, poti apela la testare. Este vorba despre testarea folosita la nivel international, respectiv testul ERA si testul EMMA. In functie de laborator, ele pot avea denumiri diferite. De exemplu, daca esti din zona si vrei sa faci un test ERA in Ploiesti, poti apela la clinica noastra. La Ana Medical Center, testul ERA poarta numele de BIO- ER. El este testul care arata receptivitate endometriala. De cele mai multe ori, medicii nostri il recomanda pacientelor cu FIV esuat, la care nu s-a implantat embrionul.
Tot la noi in clinica, este disponibil si testul EMMA. Il gasesti sub denumirea MicroVe. Testul pune in evidenta microbiomul endometrial si prezenta infectiilor care impiedica implantarea sau opresc sarcinile din evolutie. Poti consulta aici tarifele pentru cele doua teste.
De asemenea, daca bebelusul se lasa asteptat, apeleaza cu incredere la medicii Centrului nostru de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie, specialisti cu experienta in tratarea infertilitatii. Pentru mai multe informatii, poti suna chiar acum la 0733 550 055.
Ce este testul ERA
Testul ERA este o analiza de receptivitate endometriala. Cu alte cuvinte, el este conceput pentru a evalua receptivitatea endometriala. Totodata, este primul test de diagnostic care determina momentul optim, personalizat, unic, al transferului embrionar al fiecarei femei. Cu ajutorul lui, poate fi sincronizat transferul embrionar cu momentul personalizat de implantare.
Beneficiile aduse de efectuarea testului ERA
Testul ERA maximizeaza sansele unei pacientei care apeleaza la o procedura de reproducere umana asistata medical. Si asta deoarece testul ERA este un instrument de diagnostic molecular care analizeaza nivelul de expresie a 248 de gene. Ele sunt legate de starea receptivitatii endometriale. De asemenea, testul permite clinicienilor sa identifice fazele de tranzitie legate de receptivitate, cu ture de 12 ore.
Pentru realizarea testului ERA este necesara prelevarea unei mici probe de tesut endometrial. Astfel, este nevoie de biopsie endometriala. Procedura este insa una minim invaziva.
Testul ERA: cand se recomanda efectuarea lui
Testul ERA este indicat pentru pacientele care s-au confruntat cu esec recurent al implantarii embrionului. Datele adunate de producator, de la femei din intreaga lume care au facut testul si au dus sarcina la bun sfarsit, au facut posibila o perfectionare continua a testului ERA. Astfel, gradul de acuratete privind recomandarea personalizata de transfer de embrioni este unul extrem de ridicat.
Ce este testul EMMA
Un alt test recomandat pentru a creste sansele de implantare a sarcinii este si testul EMMA. El este un test care analizeaza microbiomul endometrial, pentru a ajuta la identificarea anomaliilor asociate imposibilitatii implantarii. Concret, testul EMMA evalueaza microbiomul endometrial, oferind informatii despre cele mai comune si relevante bacterii. Depistarea bacteriilor relevante clinic permit administrarea unui tratament precis si tintit.
Beneficiile aduse de efectuarea testului EMMA
Testul EMMA foloseste tehnologia RT-PCR pentru a furniza informatii despre microbiomul endometrial. Acest lucru este posibil prin analizarea prezentei si cantitatii celor mai comuni si relevanti agenti patogeni bacterieni ai tractului reproducator. Concret, testul EMMA arata daca mediul microbian endometrial este optim sau nu pentru implantarea embrionului.
Cui se recomanda efectuarea testului EMMA pe care o poti face si la Ploiesti
Testul EMMA se recomanda pacientelor cu esec repetat de implantare, in cazul FIV, si celor care s-au confruntat cu pierderea repetata a sarcinii. Despre ultima situatie, poti afla mai multe din articolul Cauzele avortului spontan.
Totodata, la testul EMMA poate apela orice pacienta care doreste sa conceapa, pentru evaluarea mediului microbiologic pe care il va intalni embrionul la implantare.
Atentie insa ca un rezultat negativ al testului EMMA nu exclude prezenta altor agenti patogeni endometriali. Chiar si asa, statisticile arata ca 30% dintre femeile infertile au bacterii patogene detectate in endometru.
De retinut este faptul ca indiferent daca apelezi la testul ERA sau testul EMMA, sarcina nu este garantata. Calitatea slaba a embrionului, anomaliile genetice sau patologiile preexistente pot afecta sarcina. Chiar si asa, efectuarea acestor teste iti poate creste sansele de a obtine o sarcina si a o duce la termen.
Daca si tie ti-au fost recomandate aceste teste sau vrei sa apelezi la ele din proprie initiativa, poti face un test ERA sau EMMA in Ploiesti, la noi, la Ana Medical Center. Un personal empatic si cu experienta iti sta la dispozitie pentru recoltare in cele mai sigure conditii. Pentru programari, poti suna chiar acum la 0733 550 055
sursa: frontiersin.org; igenomix.eu;