Tiroida in sarcina: riscuri si complicatii, in lipsa tratamentului

tiroida in sarcina riscuri

Femeile care au probleme cu tiroida au nevoie de o monitorizare atenta in sarcina. Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului si a sistemului nervos al fatului. Concret, daca o femeie are o afectiune tiroidiana netratata, in timpul sarcinii, aceasta poate afecta dezvoltarea fatului. Mai mult, poate creste riscul de avort spontan, nastere prematura sau probleme de sanatate la copilul nou-nascut. Si asta in cazul in care se obtine o sarcina, pentru ca, de multe ori, problemele tiroidei pot cauza infertilitate. Despre toate acestea si tiroida in sarcina, vorbim, pe larg, in continuarea acestui articol.

Tiroida in sarcina, cu hipotiroidism sau hipertiroidism

Afectiunile legate de glanda tiroida pot fi cauzate de hipotiroidism sau hipertiroidism.

In caz de hipotiroidism, tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Glanda tiroida este responsabila de producerea hormonilor tiroidieni, care au rolul de a regla metabolismul. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt hormoni produsi de glanda tiroida si sunt partial compusi din iod.

In ceea ce priveste hipotiroidismul, el poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv de o afectiune autoimuna, numita tiroidita autoimuna, sau de o deficienta de iod. Femeile care au hipotiroidism si raman insarcinate trebuie sa-si monitorizeze nivelul de hormoni tiroidieni si sa primeasca tratament adecvat. Daca nivelurile de hormoni tiroidieni sunt prea scazute, medicul poate prescrie o forma sintetica a hormonului tiroidian. Scopul este de a ajuta la mentinerea nivelului adecvat de hormoni in timpul sarcinii.

In cazul in care te-ai confruntat anterior cu o sarcina oprita in evolutie, dr. Denisa Nica, medic ginecolog in cadrul Ana Medical Center, recomanda ca odata cu analiza pentru hormonii care arata functionalitatea tiroidei, sa urmezi si alte teste pentru a exclude trombofilia. Medicul ne spune, in videoul urmator, care sunt analizele recomandate.

Tiroida in sarcina: complicatii hipotiroidism

Printre complicatiile hipotiroidismului in sarcina se pot numara:

  • preeclampsie;
  • anemie;
  • hemoragia postpartum;
  • disfuncție ventriculară cardiaca;
  • risc crescut de avort;
  • greutate mica la nastere;
  • afectarea dezvoltarii cognitive a fatului;
  • mortalitatea fetala.

Tiroida in sarcina: hipertiroidismul

Pe de alta parte, hipertiroidismul apare atunci cand tiroida produce prea mult hormoni tiroidieni.

Si in acest caz, afectiunea poate creste riscul de probleme de sanatate in timpul sarcinii. De exemplu, gravida se poate confrunta cu:

  • puls marit, respectiv frecventa cardiaca marita;
  • oboseala;
  • probleme cu somnul
  • crestere excesiva in greutate.

De asemenea, hipertiroidismul in sarcina poate provoca probleme in dezvoltarea fatului.

Statisticile arata ca femeile sunt de 5 ori mai predispuse sa dezvolte o afectiune a glandei tiroide, spre deosebire de barbati. O posibila explicatie ar fi ca multe dintre cauzele afectiunilor glandei tiroide sunt autoimune, iar femeile sunt sensibile la astfel de boli.

Tiroida in sarcina, cum afecteaza mama si copilul

Femeile care sunt diagnosticate cu afectiuni tiroidiene inainte de a ramane insarcinate trebuie sa trateze si sa monitorizeze boala pe toata durata sarcinii. Daca nivelul hormonilor nu este tinut sub control, poate aparea riscul pierderii sarcinii. Monitorizarea trebuie facuta de catre medicul endocrinolog, in colaborare cu ginecologul.

simptome tiroida in sarcina

Cele doua forme ale afectiunilor glandei tiroide, hipotiroida si hipertiroida, trebuie tratate atat inainte, cat si in timpul sarcinii. Femeile care au o forma usoara de hipotiroidie vor merge lunar la medicul endocrinolog pentru a stabili ce tratament trebuie sa urmeze. Tratamentul se va prescrie in urma analizelor hormonale pe care medicul endocrinolog le va indica. Daca doza zilnica de hormoni tiroidieni este prescrisa corect, nu vor exista efecte adverse. Dimpotriva, organismul va primi o cantitate de hormoni tiroidieni si va functiona la fel ca in cazul unei tiroide sanatoase.

Analize si monitorizarea tiroidei in sarcina

Sarcina nu este un factor declansator pentru dereglarile glandei tiroide, totusi exista riscul ca hipotiroida sa apara dupa momentul conceperii. In cazul hipertiroidismului, probabilitatea sa apara in timpul sarcinii este mult mai mica.

Pentru tiroida in sarcina, analizele hormonale indicate de catre medicul endocrinolog trebuie efectuate lunar. Investigatiile recomandate sunt legate de functia tiroidiana, dar si de o posibila afectiune autoimuna ale tiroidei. Cu alte cuvinte, analizele pentru tiroida in sarcina vor fi pentru hormonul reglator (TSH) si anticorpii antitiroidieni (anti-TPO).

Monitorizarea tiroidei, obligatorie dupa nastere

Fie ca vorbim despre perioada sarcinii sau nu, dereglarile si afectiunile glandei tiroide trebuie tratate pe toata durata vietii. De multe ori, se intampla ca dupa nastere, o hipotiroidie usoara sau o tiroidita autoimuna sa se agraveze si sa se instaleze permanent. Daca tratamentul nu este urmat dupa nastere, iar glanda tiroida nu mai functioneaza deloc, vor aparea complicatii severe.

alaptare tratament tiroida

Dupa nastere, glanda tiroida trebuie monitorizata la fel de atent ca inainte. De cele mai multe ori, aceasta afectiune nu poate fi tratata definitiv. In situatiile in care tratamentul este intrerupt, in timp pot aparea complicatii precum:

  • hipercolesterolemie;
  • cardiopatie ischemica;
  • insuficienta cardiaca;
  • sindrom depresiv major;
  • apnee in somn, cu moarte subita
  • coma hipotiroidiana.

Alaptarea si tratamentul pentru tiroida

In cazul hipotiroidei, tratamentul poate fi administrat si in timpul alaptarii. El nu afecteaza in niciun fel sugarul. Alaptarea este permisa si in cazul unei hipertiroide, medicamentele trecand prin lapte in cantitati foarte mici, fara sa afecteaza apoi tiroida copilului. Doar in cazul unei hipertiroide tratata cu iod radioactiv nu este permisa alaptarea.

Boala tiroidiana si infertilitate

Avand o influenta foarte mare asupra functiilor din organism si a tuturor organelor, glanda tiroida poate afecta pe langa inima, oase si creier, si fertilitatea.

O tiroida subactiva (hipotiroidism) poate duce la o fertilitate scazuta. Si asta deoarece glanda tiroida este responsabila de ciclul de ovulatie, iar nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot interfera cu ovarele. Daca nu se elibereaza ovocitul sau ovulatia este neregulata, aceasta poate ingreuna fertilitatea.

Astfel, in cazul in care incerci sa ramani insarcinata de o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, in functie de varsta pe care o ai, adreseaza-te medicului. Controlul tiroidei ar putea fi primul pas pentru verificarea si imbunatatirea fertilitatii. In acest scop, poti apela la unul dintre specialistii Ana Medical Center, care te vor indruma conform necesitatilor tale. Dispunem atat de medici ginecologi cu experienta, cat si de endocrinologi. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055. Echipa noastra in fertilitate are experienta cu dezechilibrele tiroidiene si hormonale si a ajutat multe femei sa aiba sarcini usoare si copii sanatosi.

In functie de rezultatele analizelor de laborator, medicii iti vor concepe un plan de tratament pentru a iti creste fertilitatea. Acesta ar putea include de la schimbari ale stilului de viata, diferite medicamente, pana la inseminare intrauterina si fertilizare in vitro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole