Preeclampsia: cauze, semne si solutii pentru o sarcina la termen

semne preeclampsie

Preeclampsia este o complicatie a sarcinii caracterizata prin hipertensiune arteriala si semne de deteriorare a altui sistem de organe, cel mai adesea ficat si rinichi. Preeclampsia incepe de obicei dupa 20 de saptamani de sarcina la femeile a caror tensiune arteriala fusese normala. Afla acum care sun semnele, la ce riscuri esti expusa si daca exista tratament pentru preeclampsie.

Lasata netratata, preeclampsia poate duce la complicatii grave – chiar fatale, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copilul dumneavoastra. Cel mai eficient tratament pentru preeclampsie este nasterea. Chiar si dupa nasterea bebelusului, poate dura ceva timp pana cand starea dumneavoastra sa se imbunatateasca.

Daca sunteti diagnosticata cu preeclampsie timpuriu in sarcina, prea devreme pentru a da nastere copilului, atunci ne confruntam cu o sarcina dificila. Bebelusul are nevoie de mai mult timp pentru a se maturiza, dar trebuie sa eviti pe cat posibil complicatiile.

Rareori, preeclampsia se dezvolta dupa nasterea unui copil, o afectiune cunoscuta sub numele de preeclampsie postpartum.

Preeclampsie: semne

Preeclampsia se dezvolta uneori fara simptome. Tensiunea arteriala crescuta se poate dezvolta lent sau poate avea un debut brusc. Monitorizarea tensiunii arteriale este o parte importanta a ingrijirii prenatale, deoarece primul semn al preeclampsiei este de obicei o crestere a tensiunii arteriale.

preeclampsia ce este

Tensiunea arteriala care depaseste 140/90 mm Hg, documentata in doua ocazii, la cel putin patru ore distanta, este anormala.

Alte semne si simptome ale preeclampsiei pot include:

  • excesul de proteine ​​din urina sau semne suplimentare de probleme renale;
  • dureri de cap severe;
  • modificari ale vederii, inclusiv pierderea temporara a vederii, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina;
  • dureri abdominale superioare, de obicei sub coaste pe partea dreapta;
  • greata sau varsaturi;
  • Sscaderea cantitatii de urina;
  • scaderea nivelului de trombocite in sange (trombocitopenie);
  • afectarea functiei hepatice;
  • respiratie scurta, cauzata de lichidul din plamani.

Cresterea brusca in greutate si umflarea (edem) – in special la nivelul fetei si mainilor – pot aparea odata cu preeclampsia. Dar acestea apar si in multe sarcini normale, deci nu sunt considerate semne exclusive de preeclampsie.

Tratament pentru preeclampsie: cand megi la medic

Vizitele la medic sunt obligatorii in sarcina, unul dintre motive fiind si monitorizarea tensiunii arteriale. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la unitatea de primiri urgente daca aveti dureri de cap severe, vedere incetosata sau alte tulburari vizuale, dureri severe la nivelul abdomenului sau dificultati de respiratie severe.

Deoarece durerile de cap, greata si durerile sunt simptome frecvente ale sarcinii. Este dificil de stiut cand simptomele sunt pur si simplu parte a sarcinii sau indica o problema grava, mai ales daca este prima sarcina.

Cauze pentru preeclampsie

Cauza exacta a preeclampsiei implica mai multi factori. Expertii cred ca incepe in placenta – organul care hraneste fatul pe tot parcursul sarcinii. La inceputul sarcinii, se dezvolta si evolueaza noi vase de sange pentru a trimite eficient sange in placenta.

tratament pentru preeclamsie

La femeile cu preeclampsie, aceste vase de sange nu par sa se dezvolte sau sa functioneze corespunzator. Sunt mai inguste decat vasele de sange normale si reactioneaza diferit la actiunea hormonala, ceea ce limiteaza cantitatea de sange care poate curge prin ele.

Cauzele acestei dezvoltari anormale pot include:

  • flux insuficient de sange catre uter;
  • deteriorarea vaselor de sange;
  • o problema cu sistemul imunitar;
  • anumite gene;
  • alte tulburari ale tensiunii arteriale in timpul sarcinii.

Preeclampsia este clasificata ca una dintre cele patru tulburari ale tensiunii arteriale crescute care pot aparea in timpul sarcinii. Celelalte trei sunt:

  • Hipertensiune gestationala. Femeile cu hipertensiune gestationala au tensiune arteriala crescuta, dar nu au proteine ​​in exces in urina sau alte semne de deteriorare a organelor. Unele femei cu hipertensiune gestationala dezvolta in cele din urma preeclampsie.
  • Hipertensiune cronica. Hipertensiunea cronica este hipertensiunea arteriala care a fost prezenta inainte de sarcina sau care apare inainte de 20 de saptamani de sarcina. Dar, deoarece tensiunea arteriala crescuta nu are de obicei simptome, poate fi greu de stabilit cand a inceput.
  • Hipertensiune cronica cu preeclampsie suprapusa. Aceasta afectiune apare la femeile carora li s-a diagnosticat hipertensiunea arteriala cronica inainte de sarcina, dar care dezvolta o tensiune arteriala crescuta si proteine ​​in urina sau alte complicatii de sanatate in timpul sarcinii.

Factori de risc pentru preeclampsie

Preeclampsia se dezvolta doar ca o complicatie a sarcinii. Factorii de risc includ:

  • Istoria preeclampsiei. Un istoric personal sau familial de preeclampsie creste semnificativ riscul de preeclampsie.
  • Hipertensiune cronica. Daca aveti deja hipertensiune cronica, aveti un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie.
  • Prima sarcina. Riscul de a dezvolta preeclampsie este cel mai mare in timpul primei sarcini.
  • O noua paternitate. Fiecare sarcina cu un nou partener creste riscul de preeclampsie mai mult decat o a doua sau a treia sarcina cu acelasi partener.
  • Varsta. Riscul de preeclampsie este mai mare pentru femeile gravide foarte tinere, precum si pentru femeile insarcinate cu varsta de peste 35 de ani.
  • Rasa. Femeile negre au un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie decat femeile din alte rase.
  • Obezitatea. Riscul de preeclampsie este mai mare daca sunteti obeza.
  • Sarcina multipla. Preeclampsia este mai frecventa la femeile care poarta gemeni, tripleti sau alta sarcina multipla.
  • Interval intre sarcini. A avea copii la mai putin de doi ani sau mai mult de 10 ani duce la un risc mai mare de preeclampsie.
  • Istoricul anumitor conditii. Daca aveti anumite afectiuni inainte de a ramane gravida – cum ar fi hipertensiunea arteriala cronica, migrenele, diabetul de tip 1 sau tip 2, boli de rinichi, tendinta de a dezvolta cheaguri de sange sau lupus – creste riscul de preeclampsie.
  • Fertilizare in vitro. Riscul dumneavoastra de preeclampsie este crescut daca copilul dumneavoastra a fost conceput prin fertilizare in vitro.

Complicatii ale preeclampsiei

Cu cat preeclampsia este mai severa si cu cat apare mai devreme in timpul sarcinii, cu atat sunt mai mari riscurile pentru dumneavoastra si pentru fat. Preeclampsia poate necesita travaliu si nastere induse.

tratament sarcina toxica

Nasterea prin cezariana – despre care am scris in Nastere prin cezariana: indicatie – poate fi necesara daca exista conditii clinice sau obstetricale care necesita o nastere rapida. In caz contrar, medicul dumneavoastra va poate recomanda o nastere vaginala programata.

Complicatiile preeclampsiei pot include:

  • Restrictia cresterii fetale. Preeclampsia afecteaza arterele care transporta sangele catre placenta. Daca placenta nu primeste suficient sange, bebelusul dvs. poate primi sange si oxigen inadecvat si mai putini nutrienti. Acest lucru poate duce la o crestere lenta cunoscuta sub numele de restrictie de crestere a fatului, greutate mica la nastere sau nastere prematura.
  • Nasterea prematura. Daca aveti preeclampsie cu caracteristici severe, este posibil sa fie necesar sa nasteti mai devreme, pentru a salva viata dumneavoastra si a copilului. Prematuritatea poate duce la probleme de respiratie si alte complicatii pentru bebelus.
  • Abruptul placentar. Preeclampsia creste riscul de abruptie placentara, o afectiune in care placenta se separa de peretele interior al uterului inainte de nastere. Abruptul sever poate provoca sangerari abundente, care pot pune viata in pericol atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copil.
  • Sindromul HELLP. HELLP – care inseamna hemoliza (distrugerea celulelor rosii din sange), enzime hepatice crescute si numar scazut de trombocite – sindromul este o forma mai severa de preeclampsie si poate deveni rapid un pericol pentru viata dumneavoastra si a copilului.
  • Eclampsie. Cand preeclampsia nu este controlata, se poate dezvolta eclampsia – care este in esenta preeclampsie plus convulsii. Este foarte dificil sa se prevada ce pacienti vor avea preeclampsie suficient de severa pentru a duce la eclampsie.

Adesea, nu exista simptome sau semne care sa prevada eclampsia. Deoarece eclampsia poate avea consecinte grave atat pentru mama, cat si pentru bebelus, nasterea devine necesara, indiferent de cat de avansata este sarcina.

Preeclampsia poate duce la deteriorarea rinichilor, ficatului, plamanilor, inimii sau ochilor si poate provoca un accident vascular cerebral sau alte leziuni ale creierului. Cantitatea de leziuni ale altor organe depinde de gravitatea preeclampsiei.

Preeclampsia creste riscul de boli cardiovasculare. Riscul este si mai mare daca ati avut preeclampsie de mai multe ori sau ati avut o nastere prematura. Pentru a minimiza acest risc, dupa nastere, incercati sa va mentineti greutatea ideala, mancati fructe si legume, faceti exercitii fizice in mod regulat si nu fumati.

Prevenirea ca tratament pentru preeclampsie

Cercetatorii continua sa studieze modalitati de prevenire a preeclampsiei, dar pana acum nu au aparut strategii clare. Consumul redus de sare, schimbarea activitatilor, reducerea caloriilor sau consumul de usturoi sau ulei de peste nu vor reduce riscul. Cresterea aportului de vitamina C si E nu s-a dovedit a avea un beneficiu.

calciu si preeclampsia

Unele studii au raportat o asociere intre deficienta de vitamina D si un risc crescut de preeclampsie. Dar, in timp ce unele studii au aratat o asociere intre administrarea de suplimente de vitamina D si un risc mai mic de preeclampsie, altele nu au reusit sa stabileasca conexiunea.

Cu toate acestea, in anumite cazuri, puteti reduce riscul de preeclampsie cu:

  • Doza de aspirina. Daca intalniti anumiti factori de risc – inclusiv antecedente de preeclampsie, sarcina multipla, hipertensiune arteriala cronica, boli de rinichi, diabet sau boli autoimune – medicul poate recomanda zilnic o doza mica de aspirina (81 miligrame) care incepe dupa 12 saptamani de sarcina.
  • Suplimente de calciu ca tratament pentru preeclampsie. La unele populatii, femeile care au deficit de calciu inainte de sarcina – si care nu primesc suficient calciu in timpul sarcinii prin diete – ar putea beneficia de suplimente de calciu pentru a preveni preeclampsia. Cu toate acestea, este putin probabil ca femeile din Statele Unite sau alte tari dezvoltate sa aiba deficienta de calciu in masura in care suplimentele de calciu le-ar aduce beneficii.

Este important sa nu luati medicamente, vitamine sau suplimente fara sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

Odata ce ramaneti gravida, aveti grija de dumneavoastra – si de copilul dumneavoastra – prin ingrijire prenatala timpurie si regulata. Daca preeclampsia este detectata devreme, puteti colabora eficient cu medicul pentru a alege un tratament pentru preeclampsie, daca este posibil si pentru a evita astfel complicatiile.

Scrie-ne daca ai nelamuriri sau ai nevoie de sfatul specialistilor nostri!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole