Vaginoza bacteriana in sarcina predispune la nastere prematura. Femeile diagnosticate cu vaginoza bacteriana in sarcina aduc pe lume copii cu o greutate mai mica decat cea normala. In medie, un astfel de copil cantareste, la nastere, sub 3 kilograme. Acest lucru atrage dupa sine o serie de complicatii, ce pot pune in pericol viata nou-nascutului.
Mai mult, infectia creste riscul ruperii premature a membranelor si a infectiilor urinare dupa nastere.
Vaginoza bacteriana in sarcina este o afectiune extrem de raspandita. Statisticile arata ca 1 din 5 gravide sufera de aceasta afectiune.
Vaginoza bacteriana in sarcina – factori de risc
La nivelul vaginului traiesc bacterii “bune” si “rele”. Exista un echilibru fragil intre cele doua tipuri de bacterii, iar un dezechilibru favorizeaza aparitia vaginozei bateriene. Aceasta infectie este provocata si de dezvoltarea excesiva a bacteriilor daunatoare de la nivelul vaginului.
Vaginoza bacteriana este o boala care poate aparea in urma unui contact sexual, dar nu este o boala cu transmitere sexuala. Odata contactata, aceasta favorizeaza aparitia altor boli care se transmit prin act sexual. Printre acestea se numara Chlamydia, gonoreea sau HIV.
Gardnerella Vaginalis este bacteria responsabila de aparitia acestei afectiunii ginecologice. Ea face parte in mod normal din flora vaginala, dar atunci cand se produce un dezechilibru la nivelul zonei genitale, se inmulteste excesiv si provoaca infectia.
Exista o serie de factori care favorizeaza aparitia dezechilibrelor florei vaginale:
- inceperea precoce a vietii sexuale
- parteneri sexuali multipli
- partener sexul nou
- spalaturile intravaginale dese
- lipsa naturala a lactobacililor
- folosirea tampoanelor,
- folosirea diafragmei.
Vaginoza bateriana duce la infertilitate
De regula, vaginoza bacteriana nu provoaca complicatii. Cu toate astea, ea nu trebuie ignorata, in special daca aveti de-a face cu vaginoza bacteriana in sarcina.
Vaginoza bacteriana favorizeaza aparitia infectiilor post-operatorii dupa interventii precum histerectomia sau avortul chirurgical.
Acest tip de infectie predispune la infertilitate, deoarece bacteria poate provoca boala inflamatorie pelvina, o infectie a uterului si a trompelor uterine.
Secretiile abundente, omogene, cu miros neplacut, de culoare alb-gri sunt cele mai frecvente simptome ale vaginozei bateriene. Unele femei se mai pot confrunta cu senzatia de arsura, mancarimi si chiar dureri in timpul actului sexual.
Exista insa si femei care nu prezinta niciun simptom, acesta fiind si motivul pentru care este indicata testarea de vaginoza bacteriana in sarcina.
Vaginoza bacteriana in sarcina – tratament
Vaginoza bacteriana poate fi depistata atat prin teste de laborator, cat si acasa, printr-un simplu test de urina. Odata depistata infectia, medicul va recomanda un tratament medicamentos, bazat pe antibiotice. In cazul vaginozei bateriene in sarcina, se va indica un tratament care sa nu puna in pericol nici sarcina si nici dezvoltarea fatului. Medicul este singurul care va decide ce medicament este indicat si tot el va stabili si schema de tratament.
Femeile cu vaginoza bacteriana in sarcina trebuie sa respecte intocmai recomandarile medicilor, deoarece infectia poate sa reapara la 3 luni sau chiar la 12 luni după tratamentul initial.