1 din 2 femei dezvolta fibrom uterin

Fibrom uterin
Fibrom uterin nu inseamna cancer. Este o tumoare, dar benigna. 1 din 2 femei dezvolta acest tip de tumoare, dar din cauza lipsei simptomelor, majoritatea o descopera tarziu. Sansele sa ai un diagnostic pus la timp cresc daca mergi la un control periodic, la medicul ginecolog.
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Eu recomand evaluarea periodica anuala, prin examen citologic, ecografie transvaginala si test Babes-Papanicolau, asa putem descoperi formatiunile uterine intr-un stadiu incipient. Fibromul uterin este asimptomatic si pacienta poate sa traiasca cu el multi ani, pana cand este descoperit.

dr. Bogdan Staicu, medic primar obstetrica-ginecologie

Medicatie in fibrom uterin

Daca ti s-a pus acest diagnostic, in functie de cat de severe sunt simptomele si cat de mare este fibromul, medicul ginecolog iti va indica cel mai bun tratament pentru tine. Trebuie sa stii ca fibromul uterin nu este tratat doar prin interventie chirurgicala, acesta putant fi eliminat si prin tratament medicamentos.

O pacienta care aude de operatie, este o pacienta pierduta. Femeile fug atunci cand le spui ca trebuie sa treaca printr-o interventie chirurgicala. Tratamentul este individualizat, in functie de numarul si de localizarea fibromului. In cazul in care acestea nu cresc in dimensiuni si nu dau simptomatologie, doar le urmarim. Tratamentul medicamentos se adreseaza fie simptomatologiei si fibromului in sine.

dr. Bogdan Staicu

Pana la interventia chirurgicala, ai mai multe variante de tratament medicamentos care te pot ajuta sa iti pastrezi fertilitatea si care sa nu necesite incizii in piele.

Terapia medicamentoasa al fibromului uterin include tratamentul hormonal si radiologia minim invaziva (embolizarea arterelor uterine si tehnica HIFU). Prin tratamentul hormonal, poti reduce dimensiunile fibromului si poti sa ai rezultate pe o perioda lunga de timp daca este combinat si cu alte metode de tratament (ex. embolizarea).

Printre cele mai eficiente medicamente folosite in acest tip de tratament, regasim agonisti sau antagonisti de GnRH care pot reduce dimensiunea fibromului cu pana la 50%. Se folosesc pe o perioada limitata de timp din cauza efectelor secundare pe care le produc (bufeuri, migrene, osteoporoza). Dispozitivele intrauterine cu levonogestrel (sterilet cu eliberare de hormoni) sunt si ele la fel de eficiente pentru reducerea simptomatologiei fibromului uterin.

Embolizarea unui fibrom uterin

Tot tratament nechirurgical pentru tratarea fibromului este si embolizarea. Prin aceasta metoda noua, minim invaziva, sunt blocate arterele uterine care alimenteaza un fibrom terin. In lipsa alimentarii cu sange, fibromul se resoarbe, moment in care uterul revine la dimensiunile normale si dispar simptomele specifice.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]

Tratamentul cu ultrasunete cu frecventa inalta, HIFU

Aceasta tehnologie noua are o abordare extracorporala pentru un fibrom uterin. Asta inseamna ca nu vor exista incizii ale pielii. Este o procedura noninvaziva si nu necesita anestezie generala. Este nevoie doar de sedare, iar in timpul proceduri ii poti spune medicului daca resimti durere sau disconfort. In urma ablatiei cu ultrasunete, tesutul din interiorul fibromului moare, astfel ca dimensiunile acestuia sunt reduse treptat. Printre avantajele acestui tip de procedura enumaram si recuperarea rapida sau faptul ca nu afecteaza fertilitatea, iar dupa interventie poti pleca acasa.

Incidenta aparitiei fibromului uterin este mult mai mare la femeile cu o varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani. O mare parte dintre fibroame sunt fara simptomatologie si se retrag la menopauza. La cele fara simptome, tratamentul nu este intotdeauna obligatoriu, fiind nevoie doar de o tinere sub observatie prin control ginecologic periodic. Despre doctorul Bogdan Staicu, poti citi mai multe AICI.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Despre fibrom uterin, poti citi mai multe AICI. […]

[…] din doua femei dezvolta fibrom uterin. Adesea, din cauza lipsei simptomelor, fibromul uterin este descoperit […]

Ultimele articole