Un tratament pentru fibrom uterin uterin este individualizat, in functie de numarul si de localizarea fibromului, marime, severitatea simptomatologiei, varsta pacientei si intentia de a avea o sarcina. Cel mai important este sa alegeti un medic cu experienta in astfel de cazuri, pentru a reduce riscurile si a creste considerabil sansele de succes ale tratamentului.
Una din doua femei dezvolta fibrom uterin. Adesea, din cauza lipsei simptomelor, fibromul uterin este descoperit tarziu.
Tratament fibrom uterin: metoda chirurgicala
Pentru tratarea fibromului exista mai multe metode terapeutice. Histerectomia este o operatie radicala, in urma careia femeia nu mai poate ramane insarcinata.
Aproximativ o treime din numarul total de histerectomii au ca scop eliminarea fibroamelor, dupa cum arata statisticile din SUA.
Pentru a evita astfel de situatii critice, femeile ar trebui sa mearga anual la un control ginecologic. Exista fibroame a caror evolutie poate fi rapida, iar controlul ginecologic regulat previne procedurile chirurgicale majore si disconfortul psihic al femeilor
dr. Denisa Nica, medic primar obsterica-ginecologie
Histerectomia poate fi:
- subtotala – in care se extirpa doar uterul
- totala – in care se extirpa uterul impreuna cu colul.
Histerectomia poate fi realizata pe cale:
- abdominala
- vaginala
- laparascopica.
Sarcina dupa un tratament al fibromului uterin
Nu toate fibroamele necesita insa histerectomie totala.
Miomectomia este interventia prin care fibromul este indepartat, iar uterul este pastrat. Operatia permite existenta unei sarcini in viitor.
Miomectomia se recomanda in cazul durerilor uterine, cresterii in volum a abdomenului, dar si in caz de sterilitate.
Miomectomia poate fi realizata:
- pe cale abdominala (metoda traditionala), care se realizeaza sub anestezie generala sau epidurala prin efectuarea unei incizii abdominale. Este indicata pacientelor cu fibrom interstitial (localizat in peretele uterin) sau cu fibrom submucos (localizat in cavitatea uterina, sub mucoasa uterului).
- laparoscopica (metoda minim invaziva), interventie recomandata pacientelor cu fibroame de dimensiuni mici sau medii. Este necesara anestezie generala, iar spitalizarea dureaza o zi.
- miomectomie histeroscopica (metoda minim invaziva) este indicata in cazul fibroamelor submucoase. Spitalizarea dureaza 24 ore.
Tratamentul fibromului uterin prin embolizare
O alta metoda minim invaziva in caz de fibrom uterin este embolizarea. Interventia presupune inchiderea vaselor de sange care alimenteaza fibromul. Cu ajutorul acestei interventii, uterul ar trebui sa se intoarca la o dimensiune normala dupa 6 luni.
Embolizarea uterina este o interventie fara anestezie generala si fara taieturi, cu o recuperare rapida a femeilor.
Tratament chirugical in caz de chist ovarian
La fel ca in cazul fibromului uterin, si in cazul chisturilor ovariene, interventia poate fi clasica sau laparoscopica.
Tratamentul laparascopic prezinta o serie de avantaje:
- recuperare postoperatorie rapida
- dureri dupa operatie reduse
- cicatrice postoperatorii mici.
Adesea, in cazul chistului dermoid se practica laparascopia. Interventia permite prevenirea distrugerii tesutului ovarian din vecinatate.
Chistul dermoid este o tumora benigna, al carui continut este format din par, unghii, tesut adipos ramase inca din viata intrauterina si care se poate transforma in tumora maligna sau poate afecta fertilitatea.
Laparascopia este folosita si in cazul chistului endometriozic, “vinovat” si el pentru aparitia infertilitatii.
Fie ca vorbim de fibrom uterin sau de chist ovarian, tipul de interventie chirurgicala ramane la latitudinea medicului. Metoda terapeutica va fi stabilita in functie de simptome, severitatea tumorii si intentia de a avea copii a femeilor.
Despre metodele de tratament in caz de fibrom uterin sau chist ovarian, puteti discuta cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica si ginecologie, cu competenta in ecografie obstetricala si ginecologica, chirurgie laparoscopica ginecologica, histeroscopie, tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata.