Pachet confirmare sarcina – analize pentru ea

pachet confirmare sarcina

Pachetul confirmare sarcina este un pachet de analize creat special pentru femeile care au aflat ca sunt insarcinate. Odata ce ati aflat ca veti deveni parinti evaluarea starii de sanatate a cuplului este esentiala. Iata ce e de facut.

Sunt situatii in care incompatibilitatile din punctul de vedere al Rh-ului dintre cei doi pot duce la aparitia complicatiilor in sarcina. Depistarea diverselor afectiuni in stadiu incipient al sarcinii ajuta la intervenirea rapida in asa fel incat sarcina sa evolueze cat mai sigur posibil atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Daca faci analizele la noi, ai consultatia de ginecologie si ecografia de confirmare a sarcinii GRATUITE.

Mai jos gasiti lista completa a analizelor incluse in pachetul de confirmare sarcina.

HGL – HLG – este un test de screening de baza, esential in diagnosticul si monitorizarea bolilor hematologice. Consta in masurarea urmatorilor parametrii:

  • numar de leucocite;
  • numar de eritrocite;
  • concentratia de hemoglobina;
  • hematocrit;
  • indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW);
  • numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si lărgimea distributiei trombocitare (PDW);
  • formulă leucocitara;
  • +/- numar de reticulocite.

Coagulograma este determinarea parametrilor de coagulabilitate a sangelui. Analiza permite identificarea afectiunilor precum hipo sau hipercoagularea, ceea ce indica un risc crescut de cheaguri de sange si dezvoltarea unor astfel de patologii periculoase, cum ar fi tromboza sau tromboembolism.

D-dimeri reprezinta un marker al starii de hipercoagulabilitate si al fibrinolizei endogene, niveluri crescute fiind inregistrate la pacientii afectati de tromboze. Nivelurile plasmatice ale D-dimerilor cresc progresiv in cursul sarcinii si au o valoare predictiva slaba in excluderea diagnosticului de tromboza venoasa profunda dupa 20 saptamani de gestatie. In cursul travaliului D-dimerii cresc de obicei foarte mult, dupa care scad rapid la 3 zile post-partum si revin lent la valorile normale dupa aproximativ 4 saptamani. Incepand din acest moment testul isi recapata utilitatea sa.

Hb Ale – consta in masurarea urmatorilor parametrii:

  • numar de leucocite
  • numar de eritrocite
  • concentratia de hemoglobina
  • hematocrit
  • indici eritrocitari: volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitara medie (HEM), concentratia medie de hemoglobina (CHEM) si largimea distributiei eritrocitare (RDW)
  • numar de trombocite si indici trombocitari: volumul trombocitar mediu (VTM) si lărgimea distributiei trombocitare (PDW)
  • formula leucocitara
    Numarul de eritrocite este influentat de modificarile volumului plasmatic, ca de exemplu in sarcina sau in tulburari ale echilibrului hidro-electrolitic. In sarcina concentratia de hemoglobina scade cu 2–3 g/dL datorita unei cresteri disproportionate a volumului plasmatic fata de masa eritrocitara. Trombocitele scad inaintea menstruatiei si in sarcina. In sarcina apare leucocitoza usoara, iar neutrofilia se accentueaza odata cu apropierea termenului. In timpul travaliului apare neutrofilie uneori pronuntata, cu normalizarea valorilor dupa 4-5 zile si asociata cu eozinopenie.

Grup AOB reprezinta cel mai important sistem de grup sanguin deoarece atunci cand antigenele nu sunt exprimate pe suprafata eritrocitelor, anticorpii corespunzatori sunt intotdeauna prezenti in plasma, stimulii pentru productia de anticorpi fiind reprezentati de o varietate de factori de mediu, cum ar fi bacteriile, precum E. coli, care exprima pe suprafata structuri aproape identice carbohidratilor ABO. Anticorpii formati reprezinta un amestec de IgM (predominant) si IgG, activi la 37ºC si capabili sa activeze complementul, iar densitatea mare de situsuri antigenice de pe membrana eritrocitara permite legarea unui numar mare de anticorpi ducand, in cazul transfuzarii de sange incompatibil in sistemul ABO, la reactii transfuzionale hemolitice acute.

Rh-ul este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populatie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ. Desi factorul Rh nu are un impact asupra sanatatii tale, poate afecta sarcina. Vei avea nevoie de o ingrijire speciala daca esti Rh negativa, iar tatal copilului tau este Rh pozitiv.

Glicemie – masurarea glicemiei din sange este utila in diagnosticarea diabetului. Se va urmari nivelul zaharului din sange:

  • Normal – 60-99
  • Glicemie bazala modificata (IFG) – 100-125
  • Diabet zaharat >= 126
    Pot sa apara cresteri usoare ale glicemiei in sarcina normala.

Uree – nivelul de uree serica este direct legata de functia metabolica a ficatului si de functia excretoare a rinichilor. Cea mai mare parte a ureei este eliminata prin filtrare glomerulara. 40-60% redifuzeaza in sange in functie de fluxul tubular si de hormonul antidiuretic. In ultima parte a sarcinii pot aparea valori scazute ale ureei serice datorita hipervolemiei fiziologice.

Creatinina este cel mai fix constituent azotat al sangelui, neinfluentat de majoritatea alimentelor, de efort, ritmul circadian sau de alte constante biologice si este corelata cu metabolismul muscular. Valori crescute ale creatininei sunt semne ale unei boli acute sau cronice renale, cu afectarea filtrarii glomerulare, unele afectiuni hepatice, distrofii musculare, guta, neoplazii diverse. In sarcina valorile normale sunt de 0.4-0.6 mg/dL, iar un nivel de peste 0.8 mg/dL este considerat patologic si impune solicitarea unor investigatii suplimentare.

TGO este o enzima ce face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de la aspartat grupului cetonic al cetoglutaratului, cu formare de acid oxalacetic. Aceasta enzima se gaseste in principal la nivelul ficatului si este intalnita in mai multe tesuturi: miocard, ficat, muschi scheletici, rinichi, pancreas, tesut cerebral, splina, fiind astfel un indicator mai putin specific al functiei hepatice.

TGP este o enzima care se gaseste in principal in ficat, la nivelul celulei hepatice aflandu-se in special in citosol, si in ordine descrescatoare a concentratiei in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas. TGP este un marker de citoliza hepatica, determinarea concentratiei sale permite diagnosticul si monitorizarea bolilor hepatice. In monitorizarea afectiunilor hepatice concentratia serica a TGP este evaluata impreuna cu concentratia TGO.
Pret – 12 lei

VDRL – Sifilisul este o boala infectioasa si care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplacentara, exceptional prin contact sanguin. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 15 zile si 3 luni. In lipsa unei antibioterapii, boala se instaleaza progresiv si poate conduce la manifestari clinice variate, clasificate astfel: sifilis precoce (infectios) si sifilis tardiv (neinfectios). Un profil serologic cu IgM negativ nu exclude diagnosticul de sifilis congenital, daca mama a fost infectata tardiv in cursul sarcinii. Riscurile asociate cu un sifilis netratat in perioada sarcinii depasesc cu mult riscul tratamentului nenecesar la mamele cu un rezultat fals-pozitiv.

HIV este un retrovirus, care are capacitatea de a infecta si distruge limfocitele T helper. In ceea ce priveste infectia neonatala, 40% dintre sugarii nascuti de mame infectate dobândesc infectia HIV si 30% dintre sugarii infectati sunt pozitivi la nastere (ARN-HIV prezent), element ce sugereaza infectie in utero, in timp ce 75% sunt HIV-negativi la nastere, dar pozitivi dupa 7 zile, ceea ce sugereaza infectie intrapartum. Peste 90% dintre sugarii infectati sunt HIV sunt depistati ca fiind pozitivi la 14 zile de la venirea lor pe lume. Depistarea gravidelor HIV-pozitive este esentiala pentru prevenirea transmiterii infectiei la fat. Anticorpii de tip IgG traverseaza placenta in cursul ultimului trimestru de sarcina. Toti sugarii nascuti de catre mame infectate cu HIV-1 sunt seropozitivi pentru HIV-1 timp de aproximativ 18 luni. Datorita transferului pasiv de anticorpi materni anti-HIV, testele serologice sunt dificil de interpretat la sugari. Metoda de electie pentru diagnosticul infectiei neonatale este PCR pentru ARN HIV.

Ag HBs – virusul hepatitei B este o particula alcatuita dintr-un invels si un nucleu. Genomul sau contine un ADN circular, partial dublu-catenar. Virusul se transmite parenteral, prin sange infectat sau contact intim. Perioada de incubatie a bolii este in medie 70 zile (40-160 zile). Transmiterea verticala a infectiei, adica de la mama la fat, se produce la aproximativ 20% din femeile gravide cu AgHBs pozitiv si la aproximativ 60% din femeile care dobandesc infectia primara in cursul sarcinii. Gravidele depistate cu AgHBs pozitiv necesita investigatii suplimentare. Dintre testele disponibile pentru VHB, incarcatura virala a devenit cel mai bun factor predictiv al infectivitatii, in special pentru gravidele aproape de termen. Introducerea programelor nationale de vaccinare impotriva VHB a redus prevalenta infectiei in randul populatie.

Ac HCV – virusul hepatitei C (VHC) este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70 % din hepatitele cronice si aproximativ 30% din cirozele si cancerele hepatice. Aproximativ 85% din formele acute se cronicizeaza.
Pret – 72 lei

Profil TORCH – numit si panelul TORCH este un test screening, ce determina prezenta anticorpilor indreptati impotriva agentilor patogeni implicati intr-o serie de boli infectioase precum toxoplasmoza, sifilisul, hepatita B, infecţia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B1, rubeola, citomegaloviroza, infecţia cu virusul herpes simplex (HSV). Aceste boli infectioase pot afecta femeia gravida si pot determina infectia prenatala (congenitala, dobândita “in utero”) a embrionului/fatului sau perinatala a nou-nascutului, cu risc de avorturi, moartea fatului in utero sau malformatii fetale. Panelul TORCH este indicat la femeia gravida cu suspiciune de infectie si nou-nascutilor cu orice semne apartinand sindromului TORCH. Oricare din infectiile TORCH poate determina aparitia unui grup de manifestari similare la nou-nascut-ul afectat, cunoscut sub numele de sindromul TORCH. Sindromul TORCH include urmatoarele: retardul de crestere uterina – dimensiuni mici ale nou-nascutului comparativ cu varsta gestatională, hepatosplenomegalia, rashul tegumentar, afectarea sistemului nervos central – encefalita, calcificari intracraniene), icterul sclero-tegumentar, trombocitopenia.

Listeria – bacteria este foarte raspandita in natura, pe intregul glob, in timp ce listerioza ca boala este rara. Incidenta infectiilor umane este dificil de stabilit, majoritatea evoluand inaparent. Femeile pot fi purtatoare de listerii in tractul genital. Nou-nascutul se poate infecta de la mama, pe cale intrauterina sau in cursul travaliului. Mama si nou-nascutul sunt contagiosi prin urina si secretiile genitale, timp de 1-2 saptamani. Forma septicemica de listerioza poate sa apara dupa transplantul renal. Gravidele se infecteaza cel mai adesea in trimestrul III de sarcina, datorita scaderii imunitatii de tip celular inregistrata in aceasta perioada. Infectia se poate transmite transplacentar la fat.

TSH este hormonul de stimulare tiroidiana carde se formeaza in celulele bazofile ale hipofizei anterioare si are o secventa secretorie circadiana controlata de hormonul eliberator de TSH (TRH) produs de hipotalamus. Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. Chiar si mici modificari in concentratia hormonilor tiroidieni vor determina modificari in sens invers (mult mai pronuntate) ale concentratiei de TSH. Pe parcursul sarcinii, gravidele prezinta o tendinta de scadere usoara a concentratiilor de TSH. Astfel, in trimestrul I valorile normale vor fi de 0.33-4.59 µUI/mL, in trimestrul II valorile vor fi de 0.35-4.10 µUI/mL, iar in trimestrul III valorile vor fi de 0.21-3.15 µUI/mL.

FT4 – tiroxina (T4) este un hormon tiroidian cu efecte asupra metabolismului general, dar reprezinta si o componenta fiziologica a circuitului de reglare a glandei tiroide. Determinarea FT4 este un element important in diagnosticul clinic de rutina. FT4 se determina impreuna cu TSH atunci cand se suspecteaza afectiuni tiroidiene.

T3 este in principal responsabil de actiunile hormonilor tiroidieni la nivelul diverselor organe tinta. Cea mai mare parte a hormonului T3 se formeaza extratiroidian, in special in ficat. Din acest motiv concentratia serică de T3 reflecta mai mult starea functionala a tesuturilor periferice, decat performanta secretorie a glandei tiroide. Nivelul de T3 este afectat de modificari ale proteinelor serice sau ale situsurilor de legare – scazut in sindroame nefrotice, crescut in sarcină.
Pret – 43 lei

Analize urinare
Sumar urina presupune recoltarea unei probe de urina, care se face din prima urina de dimineata. Prima urina de dimineata are avantajul ca este mai concentrata si nu este influentata de dieta si activitatea fizica. Acest tip de test este realizat rapid cu ajutorul unui analizor automat si masoara elementele din urina care sunt semnificative pentru disfunctii renale, urinare, hepatice si metabolice.

Urocultura este analiza care depisteaza infectiile de tract urinar (ITU) sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplica si determina in timp modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare.

Analize col uterin/secretie vaginala
Examen citologie Babes Papanicolau – testul Babes Papanicolau verifica modificarile celulelor cervicale cauzate de HPV, ceea ce permite identificarea si tratarea celulele atipice cu mult inainte ca orice simptom sa apara. Testul se recomanda a fi efectuat periodic la intervale de 3 ani intre 21 si 65 ani sau la 3 ani de la inceputul vietii sexuale, deoarece se considera ca majoritatea infectiilor cu HPV sunt contactate in primii ani de la debutul vietii sexuale (18-25 ani).

Examenul microbiologic secretie vaginala este un set de analize format din cultura secretii vaginale si indetificare de fungi. Infectiile genitale feminine reprezinta o cauza frecventa de consult ginecologic. Recoltarea produselor patologice se efectueaza in cabinetele de ginecologie, cu instrumentar adecvat, de obicei din fundul de sac vaginal posterior.

Cultura secretie col uterin – flora normala a tractului genital feminin variaza in functie de pH-ul si concentratia de estrogeni a mucoasei, aflate in stransa corelatie cu varsta. Se urmareste, de asemenea, prezenta Streptococcus agalactiae la femeile gravide in ultimul trimestru de sarcina. Candida albicans este normal prezenta in vaginul a 15 – 20% din femei, ajungand la 30% in trimestrul al III-lea de sarcina. Prin urmare, este semnificativa pentru o infectie cu Candida spp. colonizarea masiva a vaginului. Dupa izolarea in cultura a levurilor se va trece la identificarea si efectuarea antifungigramei.

Examen Chlamydia endocervix – infectiile cu Chlamydia trachomatis (CT) si Neisseria gonorrheae (GC) sunt doua din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din lume. Pentru gravidele sub 25 ani cat si pentru cele cu risc crescut de infectii testarea va fi repetata si in trimestrul III de sarcina. In cazul gravidelor la care s-a obţinut un rezultat pozitiv in trimestrul I de sarcina testarea va fi repetata dupa 3-6 luni. Nou-nascutii se pot infecta la trecerea prin canalul cervical si pot dezvolta conjunctivita, faringita si pneumonie.

Examen Mycoplasma si Ureaplasma – Mycoplasmele si ureaplasmele pot coloniza tractul genital al nou-nascutilor in timpul nasterii. Atat mycoplasmele, cat si ureaplasmele au fost izolate de la nivelul nasului si faringelui la 15% dintre nou-nascuti. In general, aceasta colonizare nu persista peste varsta de 2 ani, insa, odata cu pubertatea apare din nou colonizarea cu acesti germeni, ca urmare a inceperii vietii sexuale. Colonizarea tractului genital cu Ureaplasma este de patru ori mai frecventa decat cea cu Mycoplasma spp. si este mai frecventa la femei decat la barbati. Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum pot duce la aparitia afectiunilor urogenitale, printre care se numara boala inflamatorie pelvina, sterilitate, avort septic, uretrite nongonococice la barbati, rar orhiepididimite, sindrom uretral la femei, infectii puerperale acute, pielonefrite, peritonite sau sindrom Reiter.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ecografia de confirmare a sarcinii este obligatorie si se recomanda la 6-7 saptamani de la ultima menstruatie, chiar daca testul de urina este pozitiv la data la care ar fi trebuit sa apara menstruatia. Motivul este dat de varsta prea mica a sarcinii, fapt care poate atrage dupa sina ca sarcina sa nu fie vizibila ecografic. Daca nu exista analize facute inainte de conceptie, atunci se indica un pachet minim pentru a vedea starea de sanatate a mamei si pentru a estima riscurile, acolo unde ele exista. Detalii, aici. […]

[…] testul de sarcina se poate pozitiva. Ideal ar fi ca odata ce testul este pozitiv, sa se programeze ecografia de confirmare a sarcinii la 7 zile de la […]

Ultimele articole