Investigatii si analize obligatorii in sarcina, pentru un bebelus sanatos

analize obligatorii in sarcina

Dupa pozitivarea testului de sarcina, incep atat emotiile, dar si grija pentru fatul care sa se dezvolta, celula cu celula. Asigura-te ca faci tot ce poti pentru ca dezvoltarea sa aiba loc fara probleme si sa duci sarcina la termen. Pentru acest lucru, alege un medic empatic, care sa iti monitorizeze sarcina si sa te indrume pas cu pas in aceasta calatorie. El iti va recomanda o serie de analize obligatorii in sarcina, dar si investigatii specifice, in functie de evolutia sarcinii. Iata care sunt acestea.

In functie de perioada sarcinii in care te afli, exista o serie de analize obligatorii pe care le vei face in:

  • Trimestrul I
  • Trimestrul II
  • Trimestrul III

Analize obligatorii in sarcina in trimestrul I

Daca ai obtinut un test de sarcina pozitiv, programeaza-te la medic, pentru confirmare. Confirmarea sarcinii este deosebit de importanta. Si asta mai ales din punct de vedere al pozitionarii. Medicul vede astfel daca sarcina este pozitionata corect sau extrauterin, situatie care iti poate pune viata in pericol.

analize obligatorii in sarcina

Daca sarcina este prea mica, din punct de vedere calendaristic, pentru a fi vizualizata la ecograf, medicul iti poate recomanda efectuarea unei analize de sange, respectiv betaHCG, despre care poti afla mai multe in Confirmarea sarcinii: ce faci dupa ce ai un test de pozitiv.

Astfel, medicul apeleaza la ecografia transvaginala – care este si prima ecografie in sarcina – pentru:

  • pentru confirmarea sarcinii;
  • pentru a vedea daca sarcina este unica sau multipla;
  • pentru a stabili data probabila a nasterii;
  • pentru a exclude o sarcina ectopica – o sarcina care se implanteaza in afara uterului – o sarcina extrauterina;
  • pentru a verifica activitatea cardiaca a fatului.

Analize obligatorii in sarcina: ecografiile morfo-fetale

Dupa aceasta prima ecografie de confirmare a sarcinii, care poate fi facuta cel mai devreme in jurul perioadei de 6-7 saptamani de la ultima menstruatie, pe parcusul celor 9 luni, vei face mai multe ecografii. De regula, aceste investigatii sunt lunare. Ele sunt realizate la indicatia medicului, pentru monitorizarea sarcinii. Cele mai importante dintre acestea sunt insa ecografiile morfo-fetale sau morfologiile, respectiv:

  • Morfologia de trimestrul I;
  • Morfologia de trimestrul II;
  • Morfologia de trimestrul III.

Ana Medical Center vine in intampinarea familiilor si a femeilor insarcinate, cu oferte si reduceri de preturi pentru investigatiile necesare in sarcina. Oferta actuala o poti accesa aici.

Morfologia de prim trimestru

Impreuna cu medicul tau, poti programa oricand morfologia de trimestrul I, intre saptamanile 11 si 14 de sarcina. Asigura-te ca pentru efectuarea ei, alegi un medic cu experienta. Si asta deoarece este o ecografie deosebit de importanta. Investigatia arata daca:

  • bebelusul tau se dezvolta normal;
  • daca are anumite probleme de crestere;
  • daca are anumite malformatii;
  • daca exista riscul sa sufere de o anomalie genetica, cum ar fi sindromul Down.

Mai multe despre aceasta ecografie poti afla din articolul Morfologia fetala de trimestru I, primul pas in depistarea problemelor ce pot pune in pericol viata fatului

calendar ecografii in sarcina

In functie de rezultatul ecografiei, acum este momentul in care poti lua o decizie referitoare la continuarea sau nu a sarcinii.

Alte analize obligatorii in sarcina, pentru trimestrul I

Pentru un diagnostic cat mai precis, medicul iti poate recomanda si o serie de analize de sange. Printre acestea este si Dublu Test sau Bitestul. Cu ajutorul lui se calculeaza probabilitatea riscului ca fatul sa sufere de Sindrom Down. Concret, Dublu Test determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. In functie de rezultatul analizei de sange si de elementele depistate la ecograf, se poate spune daca exista riscul ca bebelusul sa aiba sau nu malformatii.

Atentie! Rezultatul obtinut la Dublu Test nu confirma ca fatul ar putea suferi de Sindrom Down. El arata doar probabilitate, mai mica sau mai mare. In cazul in care probabilitatea este una crescuta, se recomanda efectuarea unei analize suplimentare. Medicul ti-ar putea prescrie efectuarea unor teste de screening genetic. Acestea sunt noninvazive, cu o precizie de pana la 99% in a depista riscurile pentru:

  • Sindromul Down;
  • Sindromul Edwards;
  • Sindromul Patau;
  • Sindromul Turner.

Teste de screening genetic

Pe piata, le gasesti sub diferite denumiri, precum Panorama, Harmony, Nifty, Veracity etc, dar rezultatele urmaresc cu aproximatie aceiasi parametri. Astfel de teste sunt disponibile si la Ana Medical Center, unde poti efectua teste de screening genetic in Ploiesti la cele mai inalte standarde. Daca si tie ti-a fost recomandat un astfel de test, poti face o programare chiar acum la 0733 550 055.

De asemenea, daca nu ai facut analize inainte de conceptie, atunci, la inceputul primului trimestru de sarcina, medicul iti va recomanda un si Pachetul de confirmare sarcina – analize pentru ea. Acesta arata starea de sanatate a mamei, estimand riscurile, acolo unde ele exista. De asemenea, realizarea acestui pachet de analize, in preconceptie sau la inceputul sarcinii, poate preveni aparitia avortului spontan.

Despre cele mai intalnite cauze ale avortului spontan vorbeste, in videoul urmator, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate.

Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari pe care s-ar putea sa ti le pui chiar tu, legate de diferite probleme medicale, urmareste canalul de Youtube al Ana Medical Center, pe care il poti accesa aici.

Analize obligatorii in sarcina in trimestrul II: ecografia morfo-fetala

Ecografia morfo-fetala de trimestrul II se realizeaza intre saptamanile 19 si 22 de sarcina, ideal intre 18 si 20. Aceasta este cea mai importanta dintre ecografiile de morfologie fetala, deci cea mai importanta ecografie din sarcina.

In timpul efectuarii acesteia, cu ajutorul masuratorilor ecografice, se verifica cresterea si dezvoltarea copilului. Fatul este, de asemenea, evaluat pentru orice anomalii anatomice majore, cum ar fi probleme cu:

  • membrele;
  • capul;
  • inima;
  • alte organe interne, acum suficient de bine dezvoltate pentru a permite analizarea detaliilor.

Pe langa verificarea bebelusului, tot acum sunt evaluate si cordonul ombilical, pozitia placentei, a colului uterin si cantitatea de lichid amniotic. Mai multe informatii despre aceasta ecografie, poti afla din articolul Morfologia fetala de trimestru II: absenta encefalului si defectele de perete abdominal, printre malformatiile depistate 99%

Investigatii obligatorii in sarcina: morfologia de trimestru III

Aceasta ecografie este ultima ecografie morfo-fetala inainte de nastere. Ea permite o evaluare completa si stabilirea cu certitudine a indicatiei de nastere, naturala sau prin cezariana.

ecografii si analize obligatorii in sarcina

Ecografia morfo-fetala din trimestrul III se realizeaza oricand intre saptamanile 32 si 34 de sarcina. Cu ajutorul acesteia, medicul verifica daca au aparut probleme neprevazute, dar si care este starea bebelusului inainte de a se naste.

Concret, medicul verifica daca bebelusul a crescut corespunzator. Ii sunt masurate, din nou, circumferinta capului, lungimea femurului, greutatea corporala. Valorile obtinute acum sunt comparate cu valorile standard.

Riscul restrictiei de crestere

Tot acum, o atentie deosebita este data greutatii bebelusului, verificandu-se daca exista o restrictie de crestere. Restrictia de crestere apare ca urmare a unui aflux de sange necorespunzator din punct de vedere nutritiv, dar si al oxigenului, de la mama la fat. La polul opus, copilul ar putea avea o greutate prea mare, fiind vorba despre un bebelus macrosom. O greutate prea mare ar putea produce complicatii la nastere, atat pentru mama, cat si pentru fat. Afla mai multe din articolul Morfologia de trimestru III, ecografia care ar putea sa iti indice cum sa nasti

Un rezumat al calendarului monitorizarii in sarcina iti ofera dr. Denisa Nica, in videoul de mai jos.

Dincolo de ecografiile morfo-fetale, medicul iti poate recomanda efectuarea unei ecografii la fiecare vizita lunara, la cabinet. Ea are rolul de monitorizare. De asemenea, medicul poate apela o ecografie in cazul in care apare o urgenta, cum ar fi o sangerare sau miscari fetale neobisnuite ori lipsa lor.

Tot in ultima perioada de sarcina, respectiv cea cuprinsa intre saptamana 35 si 37, medicul iti va prescrie testarea pentru streptococ B. El se refera la o infectie cu bacteria Streptococcus agalactiae, care poate aparea in tractul genital al gravidei. Desi inofensiva, netratata ea poate fi transmisa la copil, in timpul nasterii si poate genera complicatii serioase, cum ar fi sepsis sau meningita. In cazul in care gravida este testata, iar rezultatul este pozitiv, va urma tratament cu antibiotic.

Daca esti in cautarea unui medic cu experienta care sa se ocupe de tine si bebelusul tau pe toata durata sarcinii sau daca ai deja un medic curant dar vrei sa afli si opinia unui specialist, apeleaza cu incredere la echipa Ana Medical Center, facand o programare chiar acum, la 0733 550 055.

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole