Morfologia de trimestru III, ultima ecografie definitorie pentru starea bebelusului

morfologii fetale obligatorii in sarcina

Odata intrata in al treilea trimestru de sarcina, mai ai de facut o singura ecografie de morfologie fetala. Este o investigatie importanta, ce evalueaza starea bebelusului inainte de nastere si te anunta daca au aparut eventuale probleme neprevazute. Ce e bine sa stim despre morfologie fetala de trimestru 3 (III), ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

La fel ca in cazul celorlalte morfologii fetale (I si II), intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este vorba despre saptamanile 32-34 ale sarcinii.

Ce aflam la o morfologie fetala de trimestru 3 (III)

Putem spune ca o morfologie fetala de trimestru 3 (III) este ultimul hop al sarcinii,. Investigatia are loc foarte aproape de momentul nasterii. In timpul acestei ecografii, evaluam daca bebelusul a crescut corespunzator sau daca sunt ceva probleme care il supara. Ne dam seama de acest lucru dupa dimensiunile pe care ni le indica ecograful – circumferinta capului, lungimea femurului, greutatea corporala – si le comparam cu valorile standard.

ultima morfologie in sarcina
sursa: unsplash.com

Greutatea bebelusului la morfologie fetala de trimestru 3 (III)

In aceasta perioada, bebelusii iau destul de mult in greutate de la o saptamana la alta. Nu trebuie sa te ingrijorezi pentru diferentele care pot sa apara. In plus, componenta genetica joaca si ea un rol important in aceasta ecuatie.

Este normal ca baremul pentru un bebelus ai caror parinti sunt inalti si, poate, mai masivi, sa fie diferit comparativ cu cel pentru un fat ai caror parinti sunt mai mici de statura sau foarte slabi.

ecografie morfologica sarcina ploiesti
sursa: pixabay.com

Important este ca masuratorile sa nu indice o restrictie de crestere, ca urmare a unui aflux de sange cu minusuri nutritive si oxigen dintre mama si fat. Sau o greutate prea mare, adica un bebelus macrosom, pentru ca asta poate veni cu complicatii.

De exemplu, daca bebelusul nu mai ia in greutate, se poate recomanda o nastere inainte de termen, iar daca bebelusul este prea mare, se poate recomanda cezariana in locul nasterii naturale, aceasta din urma putand fi o alegere cu riscuri.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Organele fatului sunt functionale

La momentul pentru morfologie fetala de trimestru 3 (III), aproape toate organele copilasului sunt functionale si complet dezvoltate. Chiar daca pozitia lui in uter nu mai permite vizualizarea tuturor detaliilor ca la ecografia anterioara, tot pot fi identificate eventuale malformatii cu debut tardiv.

morfologie inainte de nastere
sursa: unsplash.com

De regula, problemele de dezvoltare apar pana la momentul acestei ecografii, insa sunt si situatii, din pacate, spre sfarsitul sarcinii, in care survin anomalii intestinale sau chiar hidrocefalie. De asemenea, se poate intampla ca fatul sa sufere diverse anomalii dupa ce mamica a contractat una din bolile infectioase care se pot transmite bebelusului, precum rubeola, rujeola, citomegalovirus sau toxoplasmoza, desi pana atunci sarcina sa fi mers foarte bine.

morfologie ultim trimestru
sursa: pixabay.com

Lichidul amniotic

La aceasta ecografie, se va masura si cantitatea de lichid amniotic din burtica viitoarei mamici. Este un parametru important, pentru ca poate semnala posibile probleme. Prea mult lichid ii poate cauza bebelusului atrezie esofagiana, iar prea putin poate rupe membranele inainte de termen.

Daca ai intrebari legate de ecografiile de morfologie fetala sau doresti o programare la unul dintre specialistii nostri, suna-ne acum:

6 Responses

  1. După 5-6 încercări de a ma programa (nu răspunde nimeni la telefon) pentru a face o morfologie fetală de trimestru 3 in sfârșit reușesc sa iau legătura. Întreb dacă morfologia fetală e 3D sau 4D și mi se spune 4D, am fost acolo nici vorba de 4 D , mii s a făcut in 2D măsurătorile și 3 poze lui bebe in 3D. In timpul morfologiei s a defectat aparatura am stat sa dea restart …. sa încerce sa între in arhiva ca sa reluam … după câteva încercări reușim sa reluam . Dacă nu mergea trebuia sa o luam de la capăt. La final nu mergea sa ne copieze pe CD pozicile și ne spune sa venim noi alta data cu un CD. Wtf????Pe site nu sunt prețurile actualizate? De ce a costat 550 cand alta prietena a plătit 400???

    1. Buna ziua. Medicii nostri practica preturi diferite, ele fiind evidentiate separat in sectiunea de preturi a site-ului. In ceea ce priveste suportul oferit dvs, ecografia este 4D, pozele nu pot fi 4D, ci 3D, masuratorile avand un statul aparte. Profesionalismul dlui dr. Staicu, care trece prin toate dimensiunile indicate, este de recomandat. Ne cerem scuze pentru momentul prin care ati trecut cu ecograful, am luat masuri in acest sens. Va multumim pentru feedback.

  2. Mulțumesc pentru răspuns ! Nemulțumirea mea era in legătura cu aparatura….Domnul doctor Staicu intr-adevăr este de nota 10 de aceea l-am ales .

    1. Buna seara. Este cel mai nou ecograf al nostru, am anuntat producatorul si am remediat problema. Ne cerem scuze pentru momentul de disconfort!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *