Tot ce trebuie sa stii despre ecografia morfofetala

ultima morfologie in sarcina

Ecografia morfofetala este o scanare cu ultrasunete detaliata care priveste corpul bebelusului si observa pozitia placentei, a cordonului ombilical, a lichidului amniotic din jurul copilului si a uterului si colului uterin. Cand sunt indicate morfologiile fetale si ce arata fiecare, iti spune specialistul nostru, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Ecografia morfofetala: ce arata

Dimensiunile fatului

Utilizat corect de medicul cu competenta in morfologii fetale, ecograful va masura copilul. Medicul va folosi aceste masuratori pentru a confirma data preconizata a nasterii.

morfologie fetala trimestru 2
sursa: unsplash.com

Anomalii

Medicul va verifica, de asemenea – pentru a vedea daca copilul tau are anomalii in cresterea sau dezvoltarea lor – inima, stomacul, rinichii si membrele. Este important sa stiti ca, desi multe anomalii sunt identificabile, din pacate raman si unele nedescoperite pana la nastere.

Sexul copilului

Medicul poate spune adesea daca ai un baiat sau o fata, cu o precizie de aproximativ 95%. Daca preferati sa asteptati pana la nastere pentru a afla sexul bebelusului, este bine sa ii spuneti medicului sa nu-l mentioneze.

Pozitia placentei

Daca placenta este pozitionata jos in uter, medicul poate pune diagnosticul de placenta previa. Daca avem acest diagnostic, poate exista un risc crescut de sangerare in timpul travaliului, ceea ce indica necesitatea unei operatii prin cezariana.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Ecografia morfofetala de prim trimestru si Dublu Test

Screening fetal de prim trimestru se realizeaza, in mod strict, intre 11 si 14 saptamani de sarcina, uneori fiind posibil si de la 10 saptamani. Este asemanat unui screening fetal pentru ca vorbim despre morfologia fetala de prim trimestru si despre Dublu Test. Interpretarea corecta le cuprinde pe amandoua. In eventualitatea unei probabilitati ridicate de anomalii genetice, se poate indica testul de screening genetic, amniocenteza sau biopsie de vilozitati coriale.

Ecografia morfofetala de prim trimestru

Este posibil ca in acest stadiu al sarcinii sa fie detectate si unele anomalii necromosomice, cum ar fi defectele tubului neural, anomalii cardiace si structurale.

morfologie fetala trimestru 1
sursa: unsplash.com

Translucenta nucala este denumirea spatiului fluid normal din spatele gatului copilului nenascut. In timpul scanarii structurale, grosimea acestui spatiu fluid poate fi masurata cu exactitate. O crestere a masurarii translucentei sau a absentei unui os nazal ori prezenta altor markeri anatomici nu inseamna intotdeauna ca un copil are o problema.

Dublu Test

Acest test este un proces de screening care include o evaluare a riscului copilului dumneavoastra pentru anomalii cromozomiale. Vorbim in special sindromul Down (Trisomia 21) si alte doua anomalii mai frecvente ale cromozomilor – Sindromul Edwards (Trisomia 18) si Sindromul Patau (Trisomia 13). Detalii despre morfologia de prim trimestru, aici.

Ecografia morfofetala de trimestru II

Ecografia morfofetala din al doilea trimestru este efectuata in mod obisnuit intre 18 si 22 de saptamani.

Istoric, ecografia din al doilea trimestru a fost adesea singura scanare de rutina oferita intr-o sarcina in multe dintre tarile la care ne raportam deseori ca fiind civilizate. Potrivit National Center for Biotechnology Information, era de asteptat sa ofere informatii despre varsta gestationala (corectarea datelor menstruale, daca este necesar), numarul fetilor si tipul sarcinii multiple, pozitia placentara si patologia, precum si detectarea de anomalii fetale.

morfologie fetala ploiesti
sursa: unsplash.com

Multi pacienti au acum mai multe ecografii in sarcina, odata cu primul trimestru de evaluare a translucentei nucale. Ecografia din al doilea trimestru este acum mai putin necesara pentru intalnirea sau detectarea sarcinilor multiple. Ramane foarte importanta pentru detectarea patologiei placentare. In ciuda progreselor inregistrate in detectarea anomaliei din primul trimestru, ramane cea mai importanta ecografie pentru detectarea anomaliilor si malformatiilor fetale. Ce arata, afla aici.

Ecografia morfofetala de trimestru III

In al treilea trimestru de sarcina, morfologia fetala se efectueaza in saptamanile 32-34 de sarcina. In aceasta etapa a sarcinii, fatul are toate organele vitale complet dezvoltate, iar perioada de crestere rapida si maturitate continua. In aceasta etapa, fatul cantareste 2400-2600 de grame, iar lungimea sa este de 44-46 cm.

Fatul este deja similar cu un nou-nascut in raport cu proportiile corpului sau. Are capul mai mare comparativ cu corpul. Majoritatea s-au intors deja cu capul in jos. A dezvoltat muschii fetei si poate zambi. Isi deschide ochii. Legatura a fost creata intre retina ochiului si creier.

morfologie ultim trimestru
sursa: pixabay.com

Glanda pineala a creierului a inceput sa produca un hormon numit melatonina. La impactul hormonului, fatul si-a dezvoltat ritmul zilnic de viata. Unii sunt mai activi dimineata, altii seara. Fetusii inca dorm cea mai mare parte din timp, adica 90-95% din zi. Mai multe, aici.

Potrivit Loote Ultraheliskriining OÜ, fatul a dezvoltat deja toate cele 5 simturi in aceasta etapa a sarcinii.

  • Vede usor stralucind prin peretele abdominal al mamei.
  • Este capabil sa auda sunetele care vin din afara uterului, de exemplu vocea tatalui.
  • Respira si inghite lichidul amniotic simtindu-i mirosul si gustul
  • A dezvoltat sensibilitatea la nivelul pielii.

Nu ezita sa intrebi medicul despre orice te ingrijoreaza! Inainte de orice, comunicarea poate rezolva multe probleme si, mai ales, griji nefondate.

[ninja_forms id=1]
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole