Morfologia fetala de trimestru I, primul pas in depistarea problemelor ce pot pune in pericol viata fatului

morfologia fetala de trimestru I la ana medical center

Morfologia fetala de trimestru I, cunoscuta si ca ecografia morfologica de prim trimestru, este prima investigatie din sarcina care iti poate da emotii serioase. Acum afli daca bebelusul tau se dezvolta normal, daca are anumite probleme de crestere si daca exista riscul sa sufere de o anomalie genetica, cum ar fi sindromul Down. Despre cand trebuie facuta aceasta investigatie, ce riscuri previi cu ajutorul ei, dar si care sunt informatiile exacte pe care le ofera, am explicat, pe larg in continuarea acestui articol.

Morfologia fetala de trimestru I este o ecografie complexa. Ea masoara anumiti markeri, ce au un singur scop: sa iti spuna daca bebelusul tau este bine.

Morfologia fetala de trimestru I: calendar

Cu siguranta te intrebi in ce moment trebuie facuta ecografia morfofetala de trimestru I. Impreuna cu medicul tau, o poti programa oricand, intre saptamanile 11 si 14 de sarcina. De ce acum si nu mai devreme sau mai tarziu?

Perioada optima pentru realizarea morfologiei fetale de trimestru I a fost analizat indelung. S-a ajuns la concluzia ca la 11 saptamani fatul este suficient de dezvoltat incat sa se poata realiza o analiza detaliata a anatomiei sale, cu parametrii relevanti. Astfel, in perioada de pana la 14 saptamani pot fi depistate eventuale malformatii. Limita superioara de 14 saptamani s-a decis pentru ca atunci incepe al doilea trimestru de sarcina si este un moment in care dezvoltarea anumitor structuri anatomice devine irelevanta pentru ridicarea anumitor suspiciuni. Vezi Screening genetic in Ploiesti: ce poti afla in sarcina despre sanatatea bebelusului tau.

Dezvoltarea bebelusului in perioada saptamanilor 11-14 de sarcina

In primul trimestru de sarcina, structura organelor interne este finalizata aproape in totalitate. Sigur, ele urmeaza sa creasca si sa capete rezistenta, dar din punct de vedere structural si functional, lucrurile sunt destul de clare.

morfologia fetala de trimestru I anomalii depistate

De exemplu, inima este complet structurata la finalul primului trimestru de sarcina. Creierul si plamanii, in schimb, isi vor mai modifica structura. Trebuie astfel urmarite cu atentie, astfel incat medicul sa se asigure ca nu apar defecte de crestere.

Pentru a se asigura ca bebelusul este sanatos, medicul ginecolog efectueaza diferite masuratori. El verifica si:

  • translucenta nucala;
  • osul nazal;
  • ductul venos;
  • fluxul prin valva tricuspida.

Toate cele amintite mai sus sunt markeri care pot indica anumite malformatii cromozomiale, precum cele date de:

  • Sindromul Down (Trisomia 21);
  • Sindromul Edwards (Trisomia 18);
  • Sindromul Patau (Trisomia 13).

Morfologia fetala de trimestru I si testele de screening

Pentru un diagnostic cat mai precis, se recomanda si o analiza de sange, numita Dublu Test sau Bitest. Cu ajutorul ei, se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. In functie de rezultatul analizei de sange si de elementele depistate la ecograf, se poate spune daca exista riscul ca bebelusul sa aiba sau nu malformatii.

Despre toate acestea si importanta lor, poti afla mai multe de la Dr. Denisa Nica, medic obstetrica-ginecologie, urmarind videoul de mai jos.

Rezultatele de la Dublu Test nu confirma ca fatul ar putea suferi de anomalii, dar arata o probabilitate, mai mica sau mai mare. De aceea, in unele cazuri, se recomanda efectuarea unui test suplimentar. Este tot o analiza de sange. Testul recomandat poate fi Harmony sau Panorama. Acestea sunt teste de screening cu o precizie de pana la 99% in a depista anomaliile.

Testele de diagnostic: amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale

Atentie, insa! Vorbim de teste de screening, nu de diagnostic, asa cum sunt amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale, insa rezultatele sunt suficient de precise cat sa stim daca exista sau nu o problema si daca mergem mai departe cu investigatiile.

Despre cazurile cand se recomanda amniocenteza si biopsia poti afla mai multe urmarindu-l pe dr. Bogdan Staicu, in videoul urmator.

Morfologia fetala de trimestru I, realizata si pe cale vaginala

In mod normal, ecografia morfologica se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita, pe cale abdominala si dureaza in jur de 45 de minute. Sunt insa si exceptii, cand morfologia fetala se realizeaza pe cale vaginala. Si asta deoarece imaginile ecografice realizate pe abdomen ar putea sa nu fie relevante. Atunci e nevoie de examinare pe cale vaginala. De obicei, acest lucru se intampla in cazul urmatoarelor categorii de paciente:

  • care au uter retrovers;
  • care au un strat adipos abdominal foarte gros;
  • atunci cand fatul este intr-o pozitie dificila, ce impiedica o examinare corespunzatoare.

Daca te afli la inceputul sarcinii, alege un medic cu empatie si experienta, care sa iti supravegheze evolutia fatului. La Ana Medical Center, ne asiguram ca tu si bebelusul tau ramaneti in siguranta pe tot parcursul celor noua luni. Acordam o importanta deosebita in special ecografiilor esentiale, respectiv a morfologiilor fetale. Daca esti in cautarea unui medic cu experienta sau ai nevoie de o doua opinie, te poti programa la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] fel ca in cazul celorlalte morfologii fetale (I si II), intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este […]

[…] Acest test este un proces de screening care include o evaluare a riscului copilului dumneavoastra pentru anomalii cromozomiale. Vorbim in special sindromul Down (Trisomia 21) si alte doua anomalii mai frecvente ale cromozomilor – Sindromul Edwards (Trisomia 18) si Sindromul Patau (Trisomia 13). Detalii despre morfologia de prim trimestru, aici. […]

Ioana
3 years ago

Buna ziua. Imi puteti spne daca Dublu Test se face obligatoriu la morfologia de trimestrul I sau doar cand bebe nu pare bine la ecografie?

skmona
3 years ago

Buna ziua as dorii sa stiu ce inseamna rezistenta crescuta pe artera uterina stanga RI=0,84 iar dreptul RI=0,65

Center Ana Medical
3 years ago
Reply to  skmona

Buna ziua. Cei doi parametrii sunt defapt indici fizici care masoara rezistenta in asterele uterine, insa, in contextul actual ar fi bine ca valorile sa fie interpretate de catre medicul curant.

Ultimele articole

OFERTA SPECIALA

Primesti cate 50 lei reducere la ecografiile morfofetale de Trim. II si Trim. III, daca faci la noi in clinica morfologia de Trim. I + Dublu Test