Morfologia de prim trimestru – primul pas in a detecta probleme ce pot pune in pericol viata fatului

morfologie prim trimestru ploiesti

Morfologia fetala de trimestru I, cunoscuta si ca ecografia morfologica de prim trimestru, este primul hop in sarcina. Atunci afli daca bebelusul tau se dezvolta normal. Mai exact, daca are anumite probleme de crestere si este probabilitatea ca fatul sa dezvolte o anomalie genetica, cum ar fi Sindromul Down. Cand se face aceasta investigatie si cat de exacte sunt informatiile pe care le ofera, aflam de la dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

Morfologia fetala de trimestru I este o ecografie complexa, care masoara anumiti markeri ce au un singur scop: sa iti spuna daca bebelusul tau este bine.

Cand se face morfologia fetala de trimestru I

Ecografia morfofetala de trimestru I se realizeaza cand sarcina are intre 11 si 14 saptamani. De ce atunci si nu mai devreme sau mai tarziu?

S-a analizat indelung perioada optima pentru a face aceasta analiza. S-a ajuns la concluzia ca la 11 saptamani fatul este suficient de dezvoltat cat sa putem realiza o analiza detaliata a anatomiei sale. Putem chiar depista eventuale malformatii. Limita superioara de 14 saptamani s-a decis pentru ca atunci incepe al doilea trimestru de sarcina. Dupa 14 saptamani, fatul isi schimba pozitia in uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificila.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie
morfologie fetala trimestru 1
sursa: unsplash.com

Cat de bine dezvoltat este bebelusul la 11-14 saptamani

In primul trimestru de sarcina, structura organelor interne este finalizata aproape in totalitate. Sigur, acestea urmeaza sa creasca si sa capete rezistenta, dar din punct de vedere structural si functional, lucrurile sunt destul de clare.

Inima, de exemplu, este complet structurata la finalul primului trimestru de sarcina. Creierul si plamanii, in schimb, isi vor mai modifica structura si vor suferi schimbari, pe care trebuie sa le urmarim cu atentie, pentru a fi siguri ca nu apar defecte de crestere.

Ce ne arata morfologia fetala de trimestru I

Pentru a ne asigura ca bebelusul este sanatos, efectuam diferite masuratori si verificam translucenta nucala, osul nazal, ductul venos si fluxul prin valva tricuspida. Acestia sunt markeri care ne pot indica anumite malformatii cromozomiale, precum Sindromul Down (Trisomia 21), Sindromul Edwards (Trisomia 18) sau sindromul Patau (Trisomia 13).

Pentru un diagnostic cat mai precis, se recomanda si o analiza de sange, numita Dublu Test sau Bitest, prin care se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. In functie de rezultatul analizei de sange si de elementele depistate la ecograf, putem spune daca exista riscul ca bebelusul sa aiba malformatii sau nu.

morfologie fetala de prim trimestru
sursa: pixabay.com

Rezultatele de la Dublu Test nu confirma ca fatul ar putea suferi de aceste boli, dar arata o probabilitate, mai mica sau mai mare. De aceea, in unele cazuri, recomandam efectuarea unui test suplimentar, tot de sange, mult mai precis, Harmony sau Panorama, teste de screening cu o precizie de pana la 99% in a depista anomaliile.

Atentie, insa! Vorbim de teste de screening, nu de diagnostic, asa cum sunt amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale, insa rezultatele sunt suficient de precise cat sa stim daca exista sau nu o problema si daca mergem mai departe cu investigatiile.

Dr. Bogdan Staicu

Cum decurge morfologia fetala de trimestru I

In mod normal, ecografia morfologica se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita, pe cale abdominala, si dureaza in jur de 45 de minute. Sunt si exceptii, insa.

Exceptie: morfologia fetala pe cale vaginala

Sunt situatii in care imaginile ecografice realizate pe abdomen sa nu fie cele mai relevante. Atunci e nevoie sa recurgem la examinarea pe cale vaginala. De obicei, acest lucru se intampla in cazul pacientelor cu uter retrovers, cu un strat adipos abdominal foarte gros sau atunci cand fatul este intr-o pozitie dificila, ce impiedica o examinare corespunzatoare.

Daca ai intrebari legate de ecografiile de morfologie fetala sau doresti o programare la unul dintre specialistii nostri, suna-ne acum:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] fel ca in cazul celorlalte morfologii fetale (I si II), intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este […]

[…] Acest test este un proces de screening care include o evaluare a riscului copilului dumneavoastra pentru anomalii cromozomiale. Vorbim in special sindromul Down (Trisomia 21) si alte doua anomalii mai frecvente ale cromozomilor – Sindromul Edwards (Trisomia 18) si Sindromul Patau (Trisomia 13). Detalii despre morfologia de prim trimestru, aici. […]

Ioana
2 years ago

Buna ziua. Imi puteti spne daca Dublu Test se face obligatoriu la morfologia de trimestrul I sau doar cand bebe nu pare bine la ecografie?

skmona
2 years ago

Buna ziua as dorii sa stiu ce inseamna rezistenta crescuta pe artera uterina stanga RI=0,84 iar dreptul RI=0,65

Center Ana Medical
2 years ago
Reply to  skmona

Buna ziua. Cei doi parametrii sunt defapt indici fizici care masoara rezistenta in asterele uterine, insa, in contextul actual ar fi bine ca valorile sa fie interpretate de catre medicul curant.

OFERTA SPECIALA

Primesti cate 50 lei reducere la ecografiile morfofetale de Trim. II si Trim. III, daca faci la noi in clinica morfologia de Trim. I + Dublu Test