Teama de malformatii: de la Dublu Test, la Panorama si amniocenteza

De la Dublu Test la diagnostic

Cea mai mare spaima a viitoarelor mamici este ca bebelusul sa nu aiba malformatii. Este o teama justificata, intrucat alimentatia, stresul, varsta inaintata la care devenim parinti si chiar poluarea ne fac mai vulnerabili la astfel de pericole, comparativ cu acum 20-30 de ani, sa zicem. Totusi, medicina avanseaza constant si exista diverse analize care iti pot spune, din timp, daca spaima este justificata si daca e cazul sa te ingrijorezi sau nu. Despre aceste investigatii am discutat cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Prima analiza care poate trage un semnal de alarma cu privire la modul in care se dezvolta fatul este Dublu Testul sau Bitestul. Vorbim despre o analiza de sange prin care se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. Rezultatele nu confirma ca fatul ar putea suferi de aceste boli, dar arata o probabilitate, mai mica sau mai mare. Odata ce avem aceste procente, facem si ecografia morfologica de trimestrul I, caci este important sa corelam anumiti parametri, pentru a stabili daca exista sau nu riscul ca fatul sa aiba anomalii.

dr. Denisa Nica

Screening genetic dupa Dublu Test

In functie de varsta sau de mostenirea genetica, rezultatele pot veni cu vesti proaste. Totusi, medicii recomanda calm si efectuarea unor investigatii suplimentare, pentru a fi mai aproape de un diagnostic sigur.

Pentru persoanele care au risc crescut de malformatii in urma rezultatelor Dublu Test recomand, inainte de toate, un test Panorama sau Harmony. Este un test costisitor, e drept, dar beneficiile sunt uriase. Este un test de screening neinvaziv, care se realizeaza din sangele matern, deci e nevoie de o simpla recoltare de la viitoarea mamica, adica zero riscuri, iar rata de detectie ajunge la 99% pentru sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau sau sindromul Turner.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Fiind totusi un test de screening, nu de diagnostic, multe persoane nu vor sa aiba indoieli si atunci apeleaza si la amniocenteza sau la biopsia de vilozitati coriale pentru a fi 100% siguri de diagnostic.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Cand discutam despre amniocenteza, vorbim despre o procedura prin care se extrage o cantitate mica de lichid amniotic din burtica mamei, cu ajutorul unui ac lung, destul de fin. Interventia are loc sub ghidaj ecografic, pentru a vedea care este cel mai sigur loc pentru a fi strapuns sacul amniotic, fara a leza fatul sau placenta. Odata extras lichidul, acesta este trimis la laborator pentru a fi analizat. La biopsia de vilozitati coriale, materialul genetic analizat este un fragment de tesut din placenta, care se va preleva de la pacienta prin cervix sau prin abdomen, tot cu ajutorul unui ac. 

De ce mai devreme

Ambele investigatii pot fi facute devreme in sarcina, ceea ce ajuta destul de mult in luarea unei decizii, atunci cand rezultatele nu sunt cele mai fericite. Totusi, e bine de stiut ca exista si riscuri ale acestor investigatii, chiar daca tehnica a mai avansat, iar cele mai importante tin de riscul de avort spontan. Rezultatele sunt gata in cel mult 2-3 saptamani.

sursa: http://www.romedic.ro
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] urmatoare, iar daca situatia impune o procedura de diagnostic pentru malformatiile genetice (amniocenteza), pot aparea complicatii (contractii, ruperea membranelor, […]

[…] In eventualitatea unei probabilitati ridicate de anomalii genetice, se poate indica testul de screening genetic, amniocenteza sau biopsie de vilozitati […]