NOU! Amniocenteza in Ploiesti, la Ana Medical Center!

DUBLU TEST INDICA UN RISC?


MEDICUL TAU VREA SA STIE DACA BEBELUSUL ESTE SANATOS?

De ce amniocenteza Ploiesti la Ana Medical Center?

Amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale sunt investigatii de tip diagnostic, invazive, ce se recomanda atunci cand analizele de sange Dublu Test, Triplu Test sau chiar Panorama/Harmony indica o probabilitate mare ca fatul sa aiba Sindromul Down sau alte boli genetice, care ii pot pune in pericol viata sau calitatea vietii. Acest lucru este mai frecvent in cazul femeilor care devin mamici la varste extreme: pana in 16 ani sau dupa 35 de ani. Contam pe sprijinul dr. Bogdan Staicu!

Rata de detectie a anomaliilor depaseste 99%

Atat lichidul amniotic, cat si placenta au aceleasi informatii genetice precum fatul, asa ca rata de detectie a anomaliilor depaseste 99%.

Amniocenteza poate diagnostica sindromul Down, sindromul Edwards sau sindromul Patau, dar si tulburari precum fibroza chistica sau spina bifida ori incompatibilitatea de RH dintre mama si fat. In unele cazuri, amniocenteza poate fi folosita si pentru a analiza daca plamanii copilului sunt suficient de bine dezvoltati incat acesta sa poata respira singur, daca fatul a fost afectat de infectii precum toxoplasmoza sau citomegalovirus sau pentru a stabili paternitatea acestuia.

Cu ajutorul biopsiei de vilozitati coriale, pot fi diagnosticate anomaliile cromozomiale precum Sindromul Down, trisomiile 18 si 13, sindromul Turner, dar si alte boli genetice, precum fibroza chistica, siclemia si boala Tay-Sachs, insa nu si defectele de tub neural, precum spina bifida si anencefalia. Rezultatele vin, de regula, in doua saptamani.

Ce trebuie sa stii despre Amniocenteza si cum te poate ajuta o astfel de investigatie.

Amniocenteza, investigatia care iti spune totul despre fat
Amniocenteza este una din cele doua investigatii de tip diagnostic ce iti spune daca bebelusul tau sufera sau nu de o anomalie genetica. Este un test ce se face, de regula, la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, daca analizele de sange Dublu Test sau Triplu Test au indicat o probabilitate mai mare de defecte cromozomiale sau daca medicul ginecolog care urmareste sarcina a depistat anumiti parametri anormali la ecografiile morfologice. Practic, este modalitatea prin care poti afla daca bebelusul tau se va naste sau nu sanatos si a putea lua o decizie in consecinta.

Amniocenteza. Ce analizeaza?
Procedura presupune extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic din burtica mamei, de circa 20-30 ml, cu ajutorul unui ac lung, foarte fin. Se foloseste ecograful drept ghid pentru a vedea care este locul mai sigur unde poate fi strapuns sacul amniotic, pentru a nu leza fatul sau placenta. Extractia lichidului dureaza mai putin de 1 minut, insa toata procedura, cu totul, poate ajunge la circa 20 de minute.

Amniocenteza. Cat de precis este testul?
Lichidul amniotic contine celule ale fatului, adica informatia genetica a acestuia. Asta inseamna ca rata de detectie a eventualelor anomalii cromozomiale este de peste 99%. Sunt doua tipuri de test solicitate, de regula, pentru studierea cromozomilor: QF-PCR si culturi cu cariotip complet. Primul cauta cele mai frecvente anomalii cromozomiale numerice, de tipul Sindromului Down (trisomia 21), Sindromului Edwards (trisomia 18), Sindromul Patau (trisomia 13) si determina si sexul copilului. Culturile de cariotip complet verifica toti cromozomii din celulele copilului, atat ca numar, cat si ca structura, pentru a depista eventuale anomalii.

Rezultatul amniocentezei - pozitiv sau negativ. Ce inseamna?

De regula, rezultatul primit de la laboratorul care a efectuat analiza lichidului amniotic va fi sub forma de DA sau NU. Asta inseamna ca fatul din pantec are sau nu are o anomalie cromozomiala. In cazul in care vorbim de un raspuns pozitiv, va fi specificat si tipul anomaliei depistate. E important de specificat ca riscul de a avea o astfel de problema este mai mare la varstele extreme – atunci cand mamica are pana in 16-18 ani sau atunci cand aceasta se apropie sau chiar depaseste pragul de 40 de ani.

Cat dureaza pana vine rezultatul amniocentezei?
Rezultatul amniocentezei vine in 2, maximum 3 saptamani de la prelevarea probei de catre medicul ginecolog. Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor insarcinate care fac acest test primesc un rezultat normal in urma investigatiei, adica fatul nu sufera de vreo anomalie crozomiala. Rareori, insa, se poate intampla ca testul sa nu poata furniza un raspuns clar si sa fie nevoie de o repetare a testului.

Exista riscuri ale amniocentezei?
Da, exista si riscuri, din pacate, chiar daca amniocenteza este o metoda foarte buna de diagnostic prenatal. Cel mai mare risc este de a pierde sarcina. Sacul amniotic este casa fatului, cat inca e in uterul mamei, iar lichidul are rolul de a-l proteja de socuri si infectii si de a-i oferi o temperatura constanta. Astfel, orice eventuala problema a lui poate pune in pericol viata bebelusului. Partea buna, daca ii putem spune asa, este ca acest lucru nu se intampla foarte des. Vorbim de un caz la 400 de interventii, potrivit statisticilor. Totodata, exista un mic risc de infectii, odata cu strapungerea sacului amniotic, precum si posibilitatea sa apara scurgeri ale lichidului amniotic, prin vagin.