Placenta praevia este denumirea data complicatiei care apare atunci cand placenta creste in partea inferioara a uterului si acopera total sau partial deschiderea acestuia. Afectiunea provoaca sangerari severe in timpul sarcinii si poate duce la o nastere complicata sau chiar la decesul gravidei. Va spunem tot ce trebuie sa stiti, in acest articol.
Placenta Praevia vs. Placenta Normala
Inainte de orice altceva, trebuie sa intelegem rolul placentei. Ea este un organ tranzitoriu, care apare in timpul sarcinii si face legatura intre fat si mama. Rolul ei este de a asigura cresterea si metabolismul fetal prin aportul de nutrienti si oxigen. De asemenea, protejeaza fatul impotriva toxinelor si infectiilor. Tot placenta secreta hormoni indispensabili evolutiei normale a sarcinii.
Atunci cand aceasta acopera partial sau total deschiderea uterului, poarta denumirea de placenta praevia poate aparea in 4 zone anatomoclinice:
- central – atunci cand acopera in totalitate orificiul cervical intern al uterului;
- partial central – acopera doar o parte a orificiului cervical intern;
- marginal – ajunge cu insertia la marginea orificiului cervical intern;
- lateral – ajunge cu marginea la 2-3 cm de orificiul cervical intern.
Placenta Praevia: cauzele aparitiei
Pana in prezent, nu au fost identificate cauzele reale care duc la aparitia placentei praevia, dar afectiunea este asociata cu o serie de factori. Specialistii au constatat ca cel mai des placenta praevia a aparut in urma:
- avorturilor spontane si chiuretajelor repetate;
- cicatricilor uterine aparute dupa operatia de fibrom uterin;
- cicatricilor uterine aparute dupa cezariana;
- varstei inaintate;
- in sarcina gemelara (in cazul incompatibilitatilor de RH cu izoimunizare si la pacientele cu diabet).
Orice sangerare neinsotita de durere, care apare in al treilea trimestru trebui sa ridice suspiciunea de placenta praevia. Tocmai din acest motiv, monitorizarea sarcinii si morfologiile sunt extrem de importante. Detalii despre ecografiile obligatorii in sarcina aflati din articolul De ce sa iti faci ecografiile de morfologie fetala – #dingrijapentruvoi
Placenta Praevia si simptomele ei
Simptomele variaza, in functe de pozitionarea placentei paevia. Atunci cand este localizata partial centrala, marginal, lateral apare sangerare nocturna si fara durere. Sangele poate fi rosu inchis sau cu cheaguri, dar in cantitate mica si repetabila.
Atunci cand este pozitionata central, sangerarea se declansaza brusc, in timpul unui contact sexual, al unui tuseu vaginal sau odata cu primele contractii uterine. Sangele este rosu si in cantitatea atat de mare incat poate determina un soc hemoragic matern sau exitus, in absenta interventiei chirurgicale de urgenta.
Complicatiile care pun in pericol sarcina si viata
Cand vine vorba de complicatii, sufera si mama si fatul. Sangerarile repetate pot duce la anemie, infectie, soc hemoragic sau chiar decesul gravidei. Un alt risc este aparitia rupturii uterine pe un segment inferior friabil. Totodata, placenta se poate dezvolta anormal, in musculatura uterina. Aceasta afectiune este numita placenta accreta si extractia ei devine imposibila, punand in pericol viata gravidei. Ea necesita histerectomie totala in scopul salvarii mamei.
In timpul travaliului, hemoragia reprezinta o mare problema pentru ca segmentul inferior uterin este sarac in musculatura si contractia lui in scop hemostatic ramane ineficienta.
Nastere cu 90% sanse de cezariana
O nastere vaginala este putin probabila, din cauza complicatiilor. In cele mai multe cazuri, placenta praevia, cauzand sangerare abundenta, impune cezariana. Scopul este salvarea mamei, indiferent de varsta gestationala si de dimensiunile fatului.
De asemenea, se recurge intotdeauna la temporizare, pentru ca fatul este prematur. In cazul in care travaliul nu s-a declansat, fatul nu sufera si hemoragia nu este mare, evolutia este favorabila. Deciziile cu privire la nastere tin cont de cat de avansata este sarcina, starea fatului si cantitatea de sange pierdut.