Ecografiile de morfologie fetala sunt o parte din ceea ce este cunoscut si recomandat ca fiind screening fetal. Morfologiile fetale, cu totul deosebite in paleta de investigatii imagistice din sarcina, ofera o imagine detaliata asupra mediului intrauterin si a fatului. O morfologie fetala dureaza intre 30 si 45 de minute, in cazul unei sarcini unice, si trebuie efectuata in fiecare din cele trei trimestre ale sarcinii. De ce sunt importante aceste ecografii, care sunt pasii de urmat si daca ai la dispozitie un centru modern pentru morfologie fetala in Ploiesti, iti explicam acum.
In clinica noastra, serviciile medicale se concentreaza pe sanatatea copilului, de la conceptie pana la nastere, si pe sanatatea femeii, gravida sau nu, inainte, in timpul si dupa sarcina. Specialistii nostri au competentele necesare pentru a face morfologiile fetale la cele mai inalte standarde. Ele sunt realizate cu aparatura de ultima generatie, cu o fidelitate ridicata si posibilitatea de a le efectua 3D si 4D.
Morfologia fetala, obligatorie sau nu
Ecografiile de morfologie fetala sunt investigatii esentiale, pe care orice femeie trebuie sa le faca in timpul sarcinii. Alaturi de testele de sange, aceasta investigatie face parte dintr-un screening fetal ce indica, pe langa datele evidente de dezvoltare a fatului (greutate, dimensiune etc.), probabilitatea de anomalii genetice (de exemplu, fruntea “mai lata” sau valori anormale ale translucentei nucale) si existenta unor malformatii congenitale ce pot fi vizualizate.
Cele trei ecografii de morfologie fetala se fac in momente bine determinate ale sarcinii. Intervalul de timp, adica saptamanile de sarcina, este unul strict. Adica, ecografia de morfologie fetala nu se face nici mai devreme, nici mai tarziu de intervalul indicat.
Morfologia fetala de prim trimestru (saptamanile 11-14)
Morfologia fetala nu este o investigatie care pune un diagnostic, ci analizeaza anumiti parametrii. Ei semnaleaza posibila existenta a unor probleme. Scopul screeningului de prim trimestru este de a exclude anomaliile genetice frecvente, cu posibilitatea de a diagnostica chiar si anumite malformatii.
Alaturi de evaluarea imagistica, regasim acum si Dublu Test, o analiza de sange care indica probabilitatea de anomalie genetica tip Down, Patau, Edwards. Practic, acesta este screeningul fetal de prim trimestru. Doar impreuna, cele doua au rezultatul scontat. Aceasta este o analiza de sange despre care poti citi mai multe in articolul Dublu test in sarcina: de ce este important.
In functie de rezultatele obtinute, se recomanda efectuarea unor teste genetice suplimentare, cu o precizie de screening de pana la 99%. Pe langa cei mai buni specialisti in morfologie fetala in Ploiesti, Ana Medical Center iti pune la dispozitie toate tipurile de teste de screening. In plus, pentru un diagnostic de certitudine, amniocenteza poate fi efectuata in unitatea noastra medicala.
Morfologie fetala de trimestrul II (saptamanile 16-20)
Ecografia morfologica de trimestrul II presupune o analiza minutioasa a tuturor organelor fatului. O atentie deosebita se acorda studierii neurocraniului, dezvoltarii creierului si a fetei. La nivel toracic, se verifica dezvoltarea pulmonara si functionarea cordului fetal. Medicul urmareste dezvoltarea stomacului si a colecistului, vezicii urinare, rinichilor, coloanei vertebrale si a membrelor.
Morfologie fetala de trimestrul III (saptamanile 32-34)
Morfologia fetala de trimestrul III este investigatia care evalueaza starea fatului inainte de nastere. In momentul in care se face acest screening morfologic, toate organele bebelusului sunt functionale si complet dezvoltate.
Intre 32 si 34 de saptamani de sarcina, pot fi identificate eventuale malformatii cu debut tardiv.
Specialistii Ana Medical Center spun ca numarul de malformatii evidentiate in acest moment sunt putine, dar pot exista. Pot aparea modificari mai ales la nivelul tubului digestiv, dar nu este o regula. Acum, este foarte importanta dezoltarea fetala si circulatia feto-placentara.
Durata ecografiilor de morfologie fetala
Ecografia morfofetala dureaza intre 30 si 45 de minute, atunci cand este vorba de o sarcina unica. Durata consultului poate ajunge si pana la 90 de minute, pentru o sarcina multipla.
Spre deosebire de ecografiile lunare de rutina, morfologiile fetale se fac trimestrial.
Atentie! Nu toti ginecologii pot face aceste investigatii. De cele mai multe ori, gravidele sunt indrumate catre specialistii care au competenta in astfel de investigatii si detin si aparatura necesara. Cele trei morfologii fetale se fac in intervale clar stabilite, pentru a putea fi masurati cu maxima precizie parametrii vitali si de dezvoltare ai fatului.
Poti consulta aici intreaga oferta de ecografii pe care le fac specialistii clinicii Ana Medical Center.
Vizita la cabinet dupa saptamana 36 de sarcina
Cand se ajunge la cea de a 36-a saptamana de sarcina, vizita in cabinetul ginecologic devine saptamanala. Medicul evalueaza ecografic gradul de maturare al placentei si cantitatea de lichid amniotic. In functie de acesti indicatori, se estimeaza momentul nasterii.
Dupa implinirea a 37 de saptamani de sarcina, femeia poate naste oricand. Chiar daca ideal ar fi ca sarcina sa ajunga la 40 de saptamani, se intampla destul de des ca bebelusul sa vina pe lume inainte de data stabilita la inceputul sarcinii.
Daca esti insarcinata si ai nevoie de un specialist in morfologie fetala in Ploiesti, care sa monitorizeze ecografic dezvoltarea bebelusului, poti face chiar acum o programare la 0733 550 055. Un medic al echipei Ana Medical Center iti va oferi toate informatiile necesare legat de tine si de copilul tau. Suntem alaturi de tine cu investigatii esentiale in aceasta perioada si cu oferte atractive.
[…] fel ca in cazul celorlalte morfologii fetale (I si II), intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este […]