Monitorizarea atenta a sarcinii te scapa de multe griji si dureri de cap, atat in perioada in care esti insarcinata, cat si dupa nastere. Medicul iti poate spune daca totul este in regula sau daca exista vreo problema. Ecografiile de morfologie fetala sunt investigatii esentiale, care trebuie efectuate in anumite intervale de timp pentru a fi concludente. Afla din articolul nostru cand se face morfologia fetala de prim trimestru, urmata de cele de trimestrul II si III, si ce informatii iti aduc aceste investigatii esentiale in sarcina.
Prima ecografie, primele emotii in sarcina
Prima ecografie din viata viitoarei mamici este cea de confirmare a sarcinii. Aceasta stabileste daca embrionul este pozitionat corect, in uter. Despre aceasta, puteti citi mai multe in Confirmarea sarcinii. Semne si etape.
Urmeaza un set de analize si investigatii recomandate de medic si vei afla cand se face morfologia fetala de prim trimestru. Aceasta ecografie este indicata intre saptamanile 11 si 14 ale sarcinii. In cadrul ei, se stabileste “varsta” exacta a fatului si dimensiunile acestuia. Totodata, se pot diagnostica si eventuale anomalii majore, precum sindromul Down sau alte mutatii cromozomiale.
Medicul masoara parametri si markeri precum:
- translucenta nucala;
- osul nazal;
- ductul venos;
- fluxul prin valva tricuspida.
Pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis, tot acum, cand se face morfologia fetala de Trim I, se recomanda si efectuarea unui Dublu Test. Prin aceasta analiza de sange se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice.
In cazul in care valorile acestei proteine A plasmatice sunt mai mici decat ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a sindromului Down, preeclampsie, nastere prematura sau alte probleme la fel de grave. Rezultatele de la Dublu Test nu reprezinta o confirmare de 100% a acestor boli, indica doar o probabilitate. De aceea, medicul poate recomanda ulterior amniocenteza sau alte test de sange, de tipul Harmony, Panorama etc. Aceste teste de screening sunt non-invazive, ambele avand o precizie de pana la 99% in a depista anomaliile.
Monitorizari constante, din grija pentru bebe
Este recomandat ca viitoarea mamica sa se prezinte lunar in cabinetul ginecologic, pentru consult si ecografie uzuala. Intre saptamanile 15 si 21, se poate face o alta analiza de sange, numita Triplu Test. Aceasta evalueaza riscul ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural sau o anomalie cromozomiala, precum sindroamele Down, Edwards, Patau sau Turner.
Tot in acest interval, se apropie momentul cand se face morfologia fetala de trimestru II, aproximativ intre saptamanile 16-20 ale sarcinii, conform noilor reglementari in domeniu. Aceasta se efectueaza in 3D sau 4D si vine cu rezultate mult mai precise despre bebelus.
In timpul acestei ecografii, se examineaza fiecare parte a corpului fatului, pentru a fi siguri ca se dezvolta asa cum trebuie. Se acorda o atentie speciala dezvoltarii creierului, fetei, coloanei vertebrale, peretelui abdominal, inimii, stomacului, rinichilor si membrelor. Acum se pot identifica eventuale probleme sau malformatii, precum:
- absenta cerebelului sau encefalului;
- buza de iepure;
- spina bifida;
- absenta membrelor;
- probleme renale;
- defecte de perete abdominal, prin care se pot exterioriza intestinul sau chiar ficatul.
Totodata, se determina pozitia placentei si a cordonului ombilical si se estimeaza cantitatea de lichid amniotic. Acesti parametri sunt foarte importanti si in stabilirea modalitatii de a naste.
Cand se face morfologia fetala de trimestru III
In ultimul trimestru de sarcina, vizitele la medic devin tot mai dese. In jurul saptamanii 32, trebuie efectuata morfologia de trimestru III. In cadrul acesteia, atentia se indreapta, in special, pe inima bebelusului si pe starea lui generala.
Se examineaza conexiunea inimii cu vasele de la baza ei, pentru a depista eventuale anomalii congenitale. O atentie speciala este acordata femeilor cu istoric de anomalii cardiace in familie, cele cu diabet gestational si cele care iau medicamente antiepileptice. Se masoara cu atentie capul copilului, abdomenul si femurul, pentru a estima ce dimensiuni va avea la nastere. Medicul specialist verifica si maturizarea plamanilor.
Cand se ajunge la saptamana 36 de sarcina, lucrurile se schimba radical. Copilul creste mai mult ca oricand si ajunge sa ia in greutate si o jumatate de kilogram pe saptamana.
De la acest moment, vizita in cabinetul ginecologic devine saptamanala. Se evalueaza ecografic gradul de maturitate al placentei si cantitatea de lichid amniotic. In functie de acesti indicatori, se stabilesc momentul si modalitatea nasterii. Cresterea copilului si starea sa de sanatate depind in continuare de hrana si oxigenul furnizat de placenta, prin intermediul cordonului ombilical. De aceea, acestea trebuie verificate cat mai des.
Rolul medicului in efectuarea morfologiei fetale
Dupa implinirea a 37 de saptamani de sarcina, femeia poate naste oricand. Chiar daca ideal e ca sarcina sa ajunga la 40 de saptamani, se intampla destul de des ca bebelusul sa vina pe lume inainte de aceasta data. Fie pentru ca bebe se grabeste, fie pentru ca a fost estimata mai putin exact data nasterii.
Pentru ca nasterea bebelusului sa nu aduca surprize neplacute, este foarte important ca toate analizele si ecografiile sa fie realizate in saptamanile indicate de medic. De preferat este ca atunci cand se face morfologia fetala sa alegem aceeasi clinica, pentru a nu exista diferente intre echipamente. Un rol important il joaca si medicul care interpreteaza datele. De aceea, e bine sa alegi o persoana specializata in morfologie fetala, pentru a fi sigura ca orice detaliu este analizat cu maxima atentie si nu reprezinta o problema, in viitor.
La Ana Medical Center, suntem alaturi de tine cu tehnologie de top si cei mai buni specialisti in obstetrica-ginecologie. Ne poti suna cu incredere la 0733.550.055, pentru a stabili o programare.