Creierul este centrul de control al corpului. El este cea mai importanta parte din sistemul nervos, care include si maduva spinarii si o retea uriasa de nervi si neuroni. Concret, sistemul nervos este cel care controleaza totul, de la simturi, la muschii corpului. Cand creierul sufera, pot fi afectate multe functii ale organismului, inclusiv memoria si chiar personalitatea. Afectiunile cerebrale cuprind orice suferinta sau dizabilitate care afecteaza creierul. Ele pot avea cauze genetice, pot aparea in urma unor boli sau traumatisme fizice sau traume psihice. Fiecare dintre afectiunile cerebrale vine cu simptome, riscuri si tratamente diferite. Discutam pe larg despre toate acestea in acest articol.
Este recomandat ca orice forma de durere, in special cea din zona capului, sa fie investigata cat mai curand de medic. Si asta pentru ca scurtarea timpului de diagnosticare inseamna tratament mai rapid, vindecare mai rapida sau chiar salvarea vietii pacientului.
Severitatea afectiunilor cerebrale si simptomele asociate acestora variaza. Oameni diferiti pot experimenta acelasi tip de afectiuni cerebrale, dar cu simptome foarte diferite. In continuare, vom prezenta succint principalele probleme neurologice cu care te poti confrunta, cat si solutii si tratamente recomandate de specialistii in domeniu.
Afectiuni cerebrale – Leziunile traumatice
Leziunile cerebrale sunt adesea cauzate de traumatisme la nivelul capului. Acestea pot afecta tesutul creierului, neuronii si nervii. In urma traumatismelor, capacitatea creierului de a comunica cu restul corpului are de suferit. Printre leziunile cerebrale se numara:
- hematoame;
- cheaguri de sange;
- contuzii ale tesutului cerebral;
- edem cerebral sau umflare in interiorul craniului.
In ceea ce priveste simptomele imediate ale unei leziuni cerebrale, acestea includ:
- varsaturi;
- greata;
- dificultate de vorbire;
- sangerare din ureche;
- amorteala;
- dureri de cap;
- paralizie;
- pierderea memoriei;
- probleme de concentrare.
Mai tarziu, ca urmare a leziunii cerebrale, la persoana afectata se pot instala si: tensiunea arteriala crescuta, un ritm cardiac scazut, dilatarea pupilelor sau respiratia neregulata.
In functie de tipul leziunii cerebrale produse de traumatism, tratamentul poate include medicamente, recuperare neuromotorie sau operatie pe creier. Multi dintre cei cu leziuni cerebrale severe au nevoie de interventii chirurgicale pentru a indeparta sau repara tesutul deteriorat sau pentru a reduce presiunea.
La polul opus, persoanele cu leziuni cerebrale minore au nevoie doar de medicamente pentru durere.
In functie de caz, medicul poate recomanda sesiuni de recuperare neurologica, ce pot consta in sedinte de fizioterapie, terapie de vorbire si limbaj sau servicii psihiatrice.
Afectiuni cerebrale – Tumorile
Uneori, tumorile se formeaza chiar in creier si se numesc tumori cerebrale primare. In alte cazuri, se poate intampla ca tumora maligna sa se localizeze in alta parte a corpului, dar sa se raspandeasca pana la creier. Acestea se numesc tumori cerebrale secundare sau metastatice. Nu toate tumorile cerebrale sunt maligne. Ele pot fi si de natura benigna, adica necanceroase. Medicii clasifica tumorile cerebrale ca fiind de gradul 1, 2, 3 sau 4, cifrele mai mari indicand tumori mai agresive.
Cauze si simptome
Cauza tumorilor cerebrale este in mare parte necunoscuta. Ele pot aparea la persoane de orice varsta, iar manifestarile depind de dimensiunea si de localizarea leziunii. Cele mai frecvente semne ale tumorilor cerebrale sunt:
- dureri de cap;
- convulsii;
- amorteala sau furnicaturi in brate sau picioare;
- greata;
- varsaturi;
- schimbari de personalitate;
- dificultate de miscare sau echilibru;
- modificari ale auzului, vorbirii sau vederii;
In ceea ce priveste tipul de tratament administrat, el depinde de mai multi factori precum: tipul afectiunii, dimensiunea tumorii, varsta persoanei afectate si starea generala de sanatate. Principalele tipuri de tratament pentru tumorile cerebrale sunt interventia chirurgicala, chimioterapia, radioterapia.
Afectiuni cerebrale – Bolile neurodegenerative
Bolile neurodegenerative duc, in timp, la deteriorarea creierului si a nervilor. Ele pot schimba personalitatea celui afectat si pot provoca confuzie sau pierderi de memorie.
Unele boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, se poate dezvolta odata cu inaintarea in varsta. Incetul cu incetul, afecteaza memoria si procesele de gandire. Alte boli, cum ar fi boala Tay-Sachs, sunt genetice si se manifesta inca din copilarie.
Tot in aceasta categorie, a bolilor neurodegenerative, putem enumera si:
- boala Huntington;
- scleroza laterala amiotrofica (ALS) sau boala lui Lou Gehrig;
- boala Parkinson;
- toate formele de dementa.
Printre cele mai comune simptome ale bolilor neurodegenerative se gasesc:
- uitarea;
- apatia;
- anxietatea;
- agitatia;
- pierderea inhibitiei;
- schimbari de dispozitie.
Bolile neurodegenerative provoaca daune permanente, ireversibile, iar efectele tind sa se agraveze pe masura ce boala progreseaza. De asemenea, este posibil sa apara noi simptome, in timp.
Din pacate, acest tip de afectiuni cerebrale nu pot fi vindecate, dar tratamentul, cel mai adesea medicamentos, poate ajuta. Scopul acestuia este de a incerca sa reduca simptomele, sa incetineasca avansarea bolii si sa ajute la mentinerea calitatii vietii.
Afectiuni cerebrale – Tulburari de sanatate mintala
Tulburarile de sanatate mintala reprezinta un grup mare si divers de probleme care afecteaza tiparele de comportament ale unei persoane. Unele dintre cele mai frecvent diagnosticate afectiuni de sanatate mintala sunt:
- depresia;
- anxietatea;
- tulburarea bipolara;
- tulburarea de stres post-traumatic (PTSD);
- schizofrenia.
Cele doua tipuri majore de tratament pentru afectiunile de sanatate mintala sunt medicamentele si psihoterapia. In functie de particularitatile fiecarui caz in parte, cele doua metode pot fi folosite simultan sau separat.
Afectiuni cerebrale – Bolile de tip vascular
La nivelul creierului, pot aparea si probleme cauzate de vasele de sange. Principalele afectiuni cerebrale de acest tip sunt accidentele vasculare cerebrale (AVC).
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand fluxul de sange si oxigenul sunt intrerupte brusc, intr-o zona a tesutului cerebral. Partea corpului care era controlata de respectiva zona in care a avut loc accidentul vascular, cum ar fi un brat sau un picior, poate sa nu mai functioneze corect. Accidentul vascular cerebral poate cauza probleme temporare sau permanente, in functie de gravitatea episodului traumatic si de viteza cu care este acordat primul ajutor. Afectiunea poate determina tulburari locomotorii sau ale simturilor.
Specialistii au identificat mai multe tipuri de afectiuni cerebrale de tip vascular.
Accidentul vascular cerebral ischemic
Majoritatea AVC-urilor sunt de tip ischemic. Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci cand un cheag de sange blocheaza circulatia sangelui din artera care furnizeaza oxigen catre creier.
Accident vascular cerebral hemoragic
Accidentul vascular cerebral hemoragic se produce atunci cand o artera cerebrala pierde sange sau se rupe, iar sangele pierdut pune presiune mare pe celulele neuronale, deteriorandu-le.
Atacul ischemic tranzitoriu
Aceasta afectiune cerebrala consta in intreruperea temporara a fluxului sanguin si a oxigenului catre o parte a creierului. Simptomele sunt similare cu cele ale unui accident vascular cerebral, dar dispar complet – de obicei in 24 de ore- fara afectarea tesutului cerebral.
Anevrism cerebral
In anevrismul cerebral, o artera din creier dezvolta o zona slaba care se umfla ca un balon. O ruptura de anevrism cerebral provoaca un AVC, din cauza sangerarii.
Hematom subdural
Hematomul subdural se manifesta ca o sangerare la suprafata creierului. Un hematom subdural poate exercita presiune asupra creierului, provocand probleme neurologice.
Hematom epidural
Hematomul epidural se manifesta ca sangerare intre craniu si mucoasa dura a creierului. Sangerarea este de obicei de la o artera si apare la scurt timp dupa o leziune la cap. Simptomele initiale usoare pot progresa rapid catre inconstienta si moarte, daca hematomul epidural nu este tratat rapid. Acesta este denumit si hematom extradural.
Hemoragie intracerebrala
In aceasta categorie este inclusa orice sangerare in interiorul creierului. Cauzele pot fi: o leziune traumatica sau un AVC generat de hipertensiunea arteriala.
Edem cerebral
Aceasta afectiune cerebrala consta in umflarea tesutului creierului ce poate fi determinata de diferite cauze, inclusiv de raspunsul la traumatisme fizice sau de dezechilibrul electrolitic.
Afectiunile cerebrale pot afecta pe oricine. De aceea, este important sa acorzi atentie si celor mai mici semne, chiar si banalelor dureri de cap, daca acestea persista sau sunt prea puternice. Pentru mai multe detalii, iti recomandam si articolul Durerea de cap: de la „nimic” la risc vital.
La Ana Medical Center, consideram ca este mai important sa previi decat sa tratezi. Unele afectiuni cerebrale pot fi identificate usor si tratate simplu, medicamentos sau cu sesiuni de recuperare. Cu cat le identifici mai repede, cu un simplu control neurologic, cu atat poti preveni complicarea situatiei.
Chiar si in cazul afectiunilor cerebrale grave, aparatura de top, tratamentele moderne si experienta medicului, pot face diferenta. In clinica noastra, te asteapta Dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg. Ne poti suna la 0733 550 055 pentru a stabili o programare.
Surse: healthline.com; webmd.com