Afectiuni cerebrale frecvente

Valentin Munteanu, medic neurochirurg

Afectiunile neurochirurgicale pot fi impartite in doua categorii: afectiuni cerebrale si spinale. Patologiile cerebrale si medulare pot fi comune.

Afectiuni cerebrale frecvente

Ca parte a sistemului nervos central, creierul controleaza cele mai multe functii ale organismului. La nivelul creierului, pot aparea diverse afectiuni cerebrale sau leziuni. Leziunile cerebrale sunt deteriorari ale unei parti a creierului si sunt localizate fie intr-o singura parte, fie sunt raspandite in mai multe parti.

Semne si simptome ale leziunilor cerebrale

Pacientii care sufera de o patologie cerebrala au simptomatologie foarte zgomotoasa. De foarte multe ori, aceste simptome ii aduc de urgenta intr-o sectie de neurochirurgie, ne spune dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg

Simptomele afectiunilor cerebrale se manifesta in functie de ce parte a creierului este afectata. Ele pot fi multiple, in cazul in care este afectata o portiune mare a creierului.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • durerile de cap
  • greata
  • febra
  • tulburari de vorbire (aria lui Broca)
  • convulsii (mai des intalnite la tineri)
  • pierderi de memorie

Trebuie investigat atunci cand apare durerea, oriunde ar fi ea. Asta ne ajuta sa scurtam tipul de diagnostic. Scurtarea timpului de diagnostic inseamna tratament mai rapid, vindecare mai rapida, recuperare mai rapida, completeaza dr. Valentin Munteanu.

Tipuri si cauze ale leziunilor cerebrale

Tipul leziunii cerebrale depinde de felul in care creierul a fost afectat. Anumite tipuri de leziuni apar in urma inaintarii in varsta si a distrugerii celulelor creierului. Numarul celulelor poate sa scada si din cauza accidentelor vasculare ischemice.

Tumorile, cele care apar la alte organe si cele cerebrale afecteaza functiile creierului. Cele mai dese tumori sunt meningioamele, adenoamele si gliomul. Accidentele vasculare apar atunci cand creierul nu este irigat corespunzator cu sange. In urma acestor acciente, celulele creierului mor si partea corpului pe care acestea se pierd isi pierde functia.

Creierul poate fi afectat de inflamarea tesutului cerebral. Inflamatiile sunt declansate de infectii care cauzeaza meningita si encefalita. Bolile autoimune si inflamatorii (artrita reumatoida, bolile inflamatorii intestinale, sarcoidoza) sunt si ele cauze ale leziunilor cerebrale.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments