Durerea de cap: de la „nimic” la risc vital

durerea de cap - readersdigest
Te lupti cu durerea de cap? Afla ca cefaleea este cea mai comuna durere simtita de oameni. Cel putin o data in viata te-ai intalnit si tu cu o astfel de durere, indiferent de varsta sau de sex.

Ce este durerea de cap si de cate tipuri este

Daca te confrunti cu durerea de cap, acesta poate fi semnul unei afectiuni medicale, sau poate fi consecinta unei stari de oboseala, fizica si emotionala (anxietate, stres, depresie)

Durerea de cap poate fi simptom pentru orice tip de afectiune, de la afectiuni psihiatrice pana la probleme renale. Uneori ne ajuta in diagnosticare, dar de cele mai multe ori ne incurca. In cadrul patologiei cerebrale, pacientul trebuie sa fie atent chiar si la o asa zisa cefalee uzuala, nu de putine ori o durere de cap persistenta poate sa ascunda de la o tumora cerebrala pana la o hemoragie cerebrala.

dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurg

Pentru a fi mai usor de diagnosticat, durerea de cap a fost impartita in doua mari categorii: primara si secundara. In categoria durerilor de cap primare sunt incluse migrenele, cefaleea tip ciorchine (cluster) si cefaleea de tensiune.

Migrena. Considerata a doua cea mai comuna durere de cap, migrena este o durere care poate dura de la 2 ore pana la 4 zile. Poate fi sub forma unei dureri cu intensitate moderata sau severa si care este insotita si de simptome precum greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina si la sunete. Migrenele afecteaza mai mult femeile, chiar daca inainte pubertate lucrurile stau diferit, baietii fiind mai afectati decat fetele.

Cefaleea cluster sau in ciorchine. Denumirea vine de la faptul ca apare in acelasi interval orar si se repeta timp de 4-12 saptamani. Desi este cea mai rara forma a durerilor de cap, intensitatea ei este cea mai puternica. Este localizata pe jumatate de cap, de obicei in spatele ochiului sau in jurul tamplei. Poate aparea oricand, insa cel mai frecvent apare la 2-3 ore de cand ai adormit. Cefaleea in ciorchine este mai des intalnita la barbati decat la femei, iar aproape toti cei care acuza astfel de durere sunt fumatori. Un alt factor declansator este consumul de alcool.

Cefaleea de tensiune. Este cea mai intalnita forma a durerii de cap si se resimte ca o presiune la nivelul tamplelor si a fruntii, ca o legatura stransa in jurul capului. Intensitatea durerii este una usoara spre moderata si in general nu vine insotita si de alte simptome. Cauzele cefaleei de tensiune nu sunt cunoscute, insa este asociata frecvent cu afectiuni ca anxietatea sau depresia.

Durerile de cap secundare sunt cele care apar ca simptom al unei afectiuni medicale. Printre afectiunile care stau in spatele durerilor de cap regasim hemoragii cerebrale, tumori, meningita, hipertensiune arteriala, encefalita, dar si afectiuni ale ficatului, alergii sau boli infectioase oculare.

Acest tip de semnal de alarma, durerea de cap, nu trebuie lasata sa treaca si pacientul sa astepte zile in sir pana sa intrebe un medic sau o persoana avizata. Pentru ca trecand peste primele etapele ale unei astfel de simptome banale se poate ajunge la o stare dramatica cum ar fi o precoma sau un accident vascular cerebral hemorgaic, in care recuperarea sa se faca destul de dificil sau poate chiar deloc.

dr. Valentin Munteanu

Chiar daca de cele mai multe ori este inofensiva, durerea de cap nu trebuie trecuta cu vederea. Fii atent la ce semnale iti transmite corpul tau, iar atunci cand durerea de cap persista, mergi la control.

sursa foto: medicalnewstoday.com, readersdigest.ca

[button href=”https://www.anamc.ro/dr-valentin-munteanu”]Despre dr. Valentin Munteanu[/button]

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] durerile de cap […]