Durerea de cap poate fi simptom pentru o paleta larga de afectiuni, de la una neurologica pana la una renala. In acest context, uneori poate ajuta, dar de cele mai multe ori ingreuneaza stabilirea diagnosticului. Indiferent de sex sau varsta, cu siguranta te-ai confruntat si tu cu durerea de cap. Vorbim, pe larg, in acest articol despre ce poate ascunde o durere de cap, la ce trebuie sa fii atent(a) si cand ar trebui sa te adresezi medicului specialist.
Chiar daca durerea de cap poate fi primul simptom al unei afectiuni medicale serioase, ea poate aparea si ca o consecinta a unei stari de oboseala, fizica sau emotionala, precum anxietate, stres si depresie.
Acest tip de durere a devenit atat de comuna, incat Organizatia Mondiale a Sanatatii (OMS) estimeaza ca anual, jumatate dintre adulti experimenteaza cel putin un episod de durere de cap.
Pentru a fi mai usor de diagnosticat, specialistii au impartit durerea de cap in doua mari categorii: primara si secundara. In categoria durerilor de cap primare sunt incluse:
- migrenele;
- cefaleea tip ciorchine (cluster);
- cefaleea de tensiune.
In astfel de situatii, este putin probabil sa faci fata cu brio mult timp fara a cere sprijinul unui specialist care sa diagnosticheze si sa trateze corect afectiunea.
Durerea de cap secundara: cand este cazul sa mergi la medic
In ceea ce priveste durerile de cap secundare, acestea sunt cele care apar ca simptom al unei afectiuni medicale. Printre afectiunile care stau in spatele durerilor de cap secundare pot fi:
- hemoragii cerebrale;
- tumori;
- meningita;
- hipertensiune arteriala;
- encefalita;
- afectiuni ale ficatului;
- alergii;
- boli infectioase oculare.
Uneori, durerea de cap poate fi insotita si de durere de spate. Afla legatura dintre cele doua din articolul Durere de spate si durere de cap. Ce pot ascunde.
Durerile de cap primare
Revenind la categoria durerilor de cap primare, care sunt de altfel si cele mai comune, iata cum se manifesta fiecare dintre ele.
Migrena
Considerata a doua cea mai comuna durere de cap, migrena este un disconfort care poate dura de la 2 ore pana la 4 zile. Ea se poate manifesta sub forma unei dureri cu intensitate moderata sau severa. De obicei, migrena este insotita si de simptome precum:
- greata;
- varsaturi;
- sensibilitate la lumina si la sunete.
La varsta adulta, migrenele afecteaza mai mult femeile, in timp ce la pubertate, baietii sunt mai afectati decat fetele.
Cefaleea
Cefaleea poate fi de doua feluri, respectiv de tip cluster si cea de tensiune, in functie de factorul declansator. Cefaleea de tensiune este cea mai intalnita forma a durerii de cap si se resimte ca o presiune la nivelul tamplelor si a fruntii, ca o legatura stransa in jurul capului. Intensitatea durerii este una usoara spre moderata si, in general, nu vine insotita si de alte simptome. Cauzele cefaleei de tensiune nu sunt cunoscute, insa este asociata frecvent cu afectiuni ca anxietatea sau depresia.
Pe de alta parte, cefaleea de tip cluster sau in ciorchine apare in acelasi interval orar si se repeta timp de 4 – 12 saptamani. Desi este cea mai rara forma a durerilor de cap, intensitatea ei este cea mai puternica. Este localizata pe jumatate de cap, de obicei, dar si in spatele ochiului sau in jurul tamplei. Ea poate aparea oricand si este intalnita mai des la barbati decat la femei.
Potrivit medicilor, aproape toti cei care acuza astfel de durere sunt persoane fumatoare. De asemenea, un alt factor declansator este consumul de alcool.
Durerea de cap secundara, un semn si pentru hemoragii cerebrale sau tumori
Asa cum spuneam mai sus, durerile de cap secundare sunt cele care apar ca simptom al unei afectiuni medicale. Printre problemele care stau in spatele durerilor de cap se pot ascunde chiar si hemoragii cerebrale sau tumori.
Atentie! Acest tip de durere de cap este un semnal de alarma. Ea nu trebuie lasata sa treaca de la sine, iar pacientul sa astepte zile in sir pana sa mearga la medic. Si asta pentru pentru ca, trecand peste primele etapele ale unei astfel de simptome banale, se poate ajunge la o stare dramatica, cum ar fi o precoma sau un accident vascular cerebral hemorgaic. In astfel de cazuri, recuperarea ar urma sa se faca destul de dificil sau poate chiar deloc.
In concluzie, chiar daca de cele mai multe ori este banala si inofensiva, durerea de cap nu trebuie trecuta cu vederea. Fii atent la ce semnale iti transmite corpul tau, iar atunci cand durerea de cap persista, mergi la control.
Daca si tu te confrunti cu o durere de cap pentru care nu ai gasit inca o cauza, te poti adresa specialistului in neurochirurgie al Ana Medical Center, Dr. Valentin Munteanu. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.
[…] durerile de cap […]