Ecografia de sold, prima investigatie imagistica din viata nou-nascutului

eco_de_sold_200_@2x

Primele saptamani de viata ale bebelusului sunt foarte importante nu doar pentru emotia ca, in sfarsit, il poti strange in brate, ci si pentru a vedea daca totul e in regula cu el si se dezvolta asa cum trebuie. Si sunt suficiente instrumente acum care te ajuta sa afli acest lucru rapid si fara durere. Ecografia de sold este una din aceste metode, intrucat este neinvaziva si utilizeaza ultrasunetele pentru a obtine imagini ce pot fi vizualizate pe calculator. De ce este indicata aceasta investigatie si cand trebuie facuta, aflam de la dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica la Ana Medical Center.

“Ecografia de sold la bebelusi este un test cu precizie ridicata, ce se face bebelusilor in primele 6 luni de viata, o investigatie care ne ajuta sa identificam o multime de probleme care ar putea sa il supere pe cel mic mai devreme sau mai tarziu. Una din ele este displazia de sold, o deformare care se poate produce in uter, din cauza pozitiei fatului sau a cantitatii reduse de lichid amniotic, sau in timpul nasterii”, explica dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica.

Dar cand este cea mai buna perioada pentru a face aceasta investigatie? “Eu recomand ca aceasta ecografie sa se faca in primele saptamani de viata, 4 pana la 8 saptamani, pentru ca orice problema este mai usor de indreptat atunci cand este descoperita timpuriu. In plus, dupa varsta de 6 luni, ecograful nu mai poate identifica problemele capului femural si poate fi nevoie de o radiografie pentru a confirma un diagnostic, ceea ce nu este tocmai de dorit, in primele luni de viata, daca nu este absolut necesar”, adauga dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica la Ana Medical Center.

Ecografia de sold pentru bebelusi decurge la fel la orice ecografie. “Pentru medic, diferenta este facuta doar de faptul ca pacientul este nou-nascut si ca, de cele mai multe ori, nu sta nemiscat, deci trebuie tinut de unul dintre parinti. Bebelusul va fi asezat pe patul de examinare, intr-o parte, iar in zona soldului ii vom aplica un gel care ajuta la transmiterea undelor sonore. Repetam procedura pe cealata parte. Vom verifica pozitia capului femural si priza acestuia in osul pelvian, pentru a vedea daca sunt probleme. Suntem atenti sa nu existe o deplasare inainte si inapoi a capului femural in priza, luxatii sau alte anomalii”, completeaza dr. Catalin Ignat.

Chiar daca nu este o investigatie de rutina, e bine de stiut ca fetele sunt mai predispuse la displazia de sold decat baietii, potrivit statisticilor, si ca aceasta problema apare mai des la primul nascut al familiei, decat la restul. Este, deci, o investigatie de folos, care e bine sa fie facuta preventiv. Totusi, nu toti medicii sunt specializati in astfel de investigatii, asa ca e bine sa ii cauti pe cei cu experienta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *