Ecografie morfofetala in sarcina: ce riscuri preintampina si cand se face

ecografie morfofetala

Daca ai un test de sarcina pozitiv, atunci trebuie sa te pregatesti de o prima “intalnire” ecografica cu bebelusul tau. O ecografie transvaginala iti va confirma existenta sarcinii si daca este pozitionata sau nu intrauterin. Tot acum, impreuna cu medicul, vei stabili un calendar al datelor cand vei efectua fiecare ecografie morfofetala. Iti prezentam in acest articol care este acesta, de ce este important si ce riscuri poti astfel sa preintampini.

Fiecare ecografie morfofetala are rolul de a evalua starea de sanatate a bebelusului inca din viata intrauterina. In prezent, medicina a evoluat atat de mult incat viitorii parinti pot afla predispozitia copilului la anumite boli, inainte de venirea lui pe lume.

Pachetul de ecografii morfofetale cuprinde trei testari esentiale. Acestea arata nu doar sexul bebelusului, ci si cate degete are la maini si la picioare, lungimea si greutatea sa. Cel mai important este ca prin intermediul ecografiei morfofetale pot fi depiste la timp malformatiile sau afectiunile genetice. Diagnosticarea poate face diferenta in deciziile luate.

Te invitam sa urmaresti un interviu realizat de Dr. Denisa Nica pe tema calendarului ecografiilor morfofetale si al analizelor necesare in timpul sarcinii.

In fiecare trimestru al sarcinii este necesar sa faci cate o ecografie morfofetala. Ti le prezentam, in continuare, pe fiecare dintre acestea.

Ecografie morfofetala Trimestrul I

Ecografia morfofetala de trimestrul I se realizeaza cand sarcina are intre 11 si 14 saptamani. Respectarea intervalului este esentiala, deoarece fatul se dezvolta, iar pe masura ce creste, valorile unor parametri masurati nu mai sunt relevante. De exemplu, pentru identificarea cu acuratete a Sindromului Down este important sa se coreleze datele obtinute in aceasta perioada la ecografia de morfologie fetala cu cele de la Dublu Test.

In cadrul ecografiei morfofetale de trimestrul I, viitorii parinti afla daca bebelusul lor se dezvolta normal sau daca are anumite probleme de crestere. Tot acum se analizeaza probabilitatea ca fatul sa dezvolte un sindrom genetic, cum ar fi Down, Edwards sau Patau prin realizarea unei analize de sange specifice, denumita Dublu Test. Rezultatele de la Dublu Test nu confirma ca fatul ar putea suferi de aceste afectiuni, ci indica doar o probabilitate, mai mica sau mai mare.

Analiza pentru Dublu Test determina markerii biochimici fetali care se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. Poti afla mai multe din articolul Dublu test in sarcina: de ce este important .

Ecografia morfofetala de trimestrul I este o ecografie complexa, nonivaziva, care masoara anumiti markeri ce au un singur scop: sa iti spuna daca bebelusul tau este sanatos si daca se dezvolta corect.

Ecografie de morfologie fetala Trimestrul II

Morfologia fetala de trimestrul II le arata viitorilor parinti cum se dezvolta organele bebelusului. Aceasta este cea mai importanta ecografie din perioada sarcinii si se face in saptamanile 16-20 de sarcina, conform noilor reglementari in domeniu.

In acest interval, fatul este foarte bine dezvoltat. De aceea, poate fi realizata o urmarire mai buna a parametrilor care indica daca bebelusul este sanatos sau daca sufera de o anumita malformatie.

Din interviul de mai jos poti afla de la specialistul nostru Dr. Denisa Nica mai multe informatii despre riscul de malformatii in sarcina.

In aceasta perioada a sarcinii, pot fi examinate cu precizie toate organele fatului, forma si structura cutiei craniene. De asemenea, este masurata lungimea coloanei vertebrale. Se verifica daca peretele abdominal acopera toate organele interne. Defectele de perete abdominal sau absenta encefalului, de exemplu, se pot identifica in proportie de aproape 100% in cadrul morfologiei de trimestrul II. O precizie inalta exista acum si in descoperirea anomaliilor cromozomiale sau in identificarea defectelor ce tin de dezvoltarea maduvei spinarii.

De asemenea, in timpul ecografiei morfofetale de trimestrul II medicul verifica inimioara bebelusului, daca cele patru camere comunica intre ele asa cum trebuie. Problemele cardiace pot fi identificate intrauterin in 50% din cazuri. Tot acum, medicul se asigura ca stomacul si rinichii functioneaza normal. In cadrul acestei ecografii este monitorizata si starea placentei. Aceasta are un rol esential in sarcina, fiind sursa de hrana si oxigenare a bebelusului. Interpretarea ecografiei se coreleaza si cu rezultatele obtinute la analiza de sange numita Triplu Test. Acestea arata daca fatul este predispus sa dezvolte anumite anomalii congenitale.

Mai multe informatii despre morfologia fetala de trimestrul II poti citi aici.

Ecografie morfofetala Trimestrul III

Aceasta este ultima ecografie morfofetala si este o investigatie importanta. Se evalueaza starea bebelusului inainte de nastere si se urmareste daca au aparut eventuale probleme neprevazute. Ecografia morfofetala de trimestrul III se realizeaza intre saptamanile 32-34 din sarcina.

In timpul acestei ecografii, medicul evaluaza daca bebelusul a crescut corespunzator si daca dimensiunile si greutatea lui se incadreaza in valorile standard.  Se masoara astfel circumferinta capului, lungimea femurului si se estimeaza greutatea corporala. In aceasta perioada, bebelusul ia destul de mult in greutate.

calendar ecografii morfofetale

La momentul morfologiei de trimestrul III, organele bebelusului sunt functionale si aproape complet dezvoltate. Tot acum mai pot fi identificate eventuale malformatii cu debut tardiv.

La aceasta ecografie se va masura si cantitatea de lichid amniotic din burtica viitoarei mamici. Este un parametru important, pentru ca poate semnala posibile probleme. Prea mult lichid ii poate cauza bebelusului atrezie esofagiana. Totodata, prea putin lichid amniotic poate duce la ruperea membranelor inainte de termen.

Mai multe informatii despre aceasta ultima etapa puteti afla din articolul Morfologia de trimestru III, ultima ecografie definitorie pentru starea bebelusului .

Daca te afli la inceputul sarcinii si esti in cautarea unui medic cu experienta care sa monitorizeze corect si precis evolutia bebelusului prin realizarea ecografiilor morfofetale, te poti adresa unui specialist al Ana Medical Center. Poti face o programare la 0733.550.055. Clinica Ana Medical Center dispune de un ecograf de ultima generatie, care ofera precizie in masuratori si acuratete in imaginile furnizate.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Respectarea intervalului trebuie avuta in vedere la toate ecografiile morfo-fetale. Pentru a-i asigura pe parinti ca vor respecta intervalele tuturor testelor in sarcina care pot evidentia malformatii ale fatului, am creat Pachetul Morfologie Fetala. […]

[…] langa morfologiile fetale care insotesc orice sarcina, in cazul sarcinii gemelare, incepand cu cel de-al doilea trimestru de […]

[…] Chiar daca nu acesta este scopul principal, aceasta ecografie iti poate spune cu o probabilitate aproape de 100% si care este sexul copilului, daca nu ai aflat pana la atunci. Afla aici care sunt costurile. […]