Preia controlul asupra fertilitatii tale: profesia, mediul si stilul de viata, factori decisivi

factori care influenteaza fertilitatea profesia

Cand iti doresti un copil, lucrurile par foarte simple si frumoase. In realitate insa, din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu probleme in a obtine o sarcina. Cauzele infertilitatii sunt numeroase, unele dintre ele mai putin cunoscute, dar prezente in viata ta de zi cu zi. Descopera in articol factori care influenteaza fertilitatea, mai putin cunoscuti, dar pe care ii poti controla si chiar elimina din viata ta.

Mediul de viata, crucial in obtinerea unei sarcini

Studiile arata ca poluarea este unul din factorii care influenteaza fertilitatea feminina. Mediul de viata toxic influenteaza activitatea glandelor endocrine si genereaza tulburari metabolice. Acestea sunt direct asociate cu: rata scazuta de fecundare, risc crescut de avort spontan, moarte fetala intrauterina. Traficul, instalatiile industriale si arderea combustibililor fosili sunt principalele surse de poluanti atmosferici. Poluarea aerului duce la contaminarea apei si a alimentelor, iar despre acest subiect puteti citi mai multe intr-un articol publicat de National Center for Biotechnology Information.

factori care influenteaza fertilitatea poluarea

Profesia, printre factorii care influenteaza fertilitatea

Daca ai un serviciu care presupune lucrul pe timp de noapte, trebuie sa stii ca iti poate fi influentata productia de hormoni, deci si nivelul de fertilitate. Ai doua variante: sa incerci sa iti schimbi job-ul sau poti incearca sa dormi suficient in timpul zilei.

Sarcina in perioade de stres intens expune fatul la risc. Din acest motiv, propriul organism creeaza un mediu nefavorabil conceptiei si poate inhiba gonadotropina (GnRH), responsabila de eliberarea hormonilor sexuali. Acest lucru determina scaderea libidoului sau poate influenta ovulatia si producerea de spermatozoizi.

Expunerea la solventi, plumb, mercur, nichel si mangan prin intermediul noilor tehnologii reprezinta un risc important pentru femeile de varsta reproductiva. S-a demonstrat ca metalele grele, cum ar fi plumbul si mercurul, interfereaza cu sistemul endocrin generand:

Cauzele avortului spontan

De asemenea, tot despre cauzele avortului spontan, vorbeste, in videoul urmator, si Dr. Denisa Nica, medic primar ginecolog cu competenta in tehnicile de reproducere umana asistata medical.

Pentru mai multe informatii legate de sanatatea reproductiva, infertilitate si solutii de tratament, urmareste canalul de Youtube al Ana Medical Center, pe care il poti accesa aici.

Daca lucrezi in domeniul sanatatii, contactul cu agenti chimici (dezinfectanti, gaze, anestezice, medicamente) are un potential nociv pentru fertilitate. Atentie si la radiatii si pesticide! Ele au efectele negative asupra funcției de reproducere, pot genera si malformatii congenitale. Despre aceste riscuri poti afla mai multe din articolul Anomalii frecvente in sarcina.

Studii realizate de olandezi si francezi au identificat si alte cauze din mediul profesional care pot influenta fertilitatea femeilor, precum:

  • zgomotul puternic;
  • ridicarea greutatilor;
  • activitatile fizice intense;
  • posturile incomode;
  • statul asezat, timp de peste 7 ore pe zi.

Obiceiurile si stilul de viata, factori care influenteaza fertilitatea

Abordarea acestor factori tine de fiecare dintre noi. Daca in cazul problemelor medicale, putem influenta mai mult sau mai putin situatia, si discutam mai jos cum putem face asta, in cazul modului in care traim putem interveni decisiv.

Alimentatia

Aceasta influenteaza fiecare etapa a procesului de reproducere, de la formarea spermatozoizilor si maturizarea ovulelor, pana la formarea laptelui matern.

factori care influenteaza fertilitatea alimentatia

Zincul si vitaminele B6, C si E influenteaza in mod direct fertilitatea femeilor, intr-un mod benefic. Inlocuirea carbohidratilor cu proteine animale, alegerea grasimilor trans, s-a dovedit a influenta negativ potentialul fertil al cuplurilor. Stiai ca o singura portie de carne, in special cea de pui sau curcan, poate creste cu 32% sansa de infertilitate ovulatorie!

Greutatea

Daca esti supraponderala sau ai sub greutatea recomandata, trebuie sa stii ca aceste aspecte pot inhiba ovulatia normala. Femeile supraponderale pot avea menstruatie neregulata, deci mai putine sanse de a ovula lunar. Studiile arata ca pierderea in greutate, chiar si cu 5-10%, poate restabili un ciclu menstrual regulat. Fertilitatea barbatilor este si ea afectata de supraponderalitate. Greutatea in exces afecteaza calitatea spermei.

Dr. Denisa Nica, medic primar ginecolog cu competenta in tehnicile de reproducere umana asistata medical, explica, in videoul de mai jos, ce rol au indicele de masa corporala (IMC), valoarea AMH si varsta, atunci cand vrei sa aduci un bebelus pe lume.

Medicul atrage atentia si asupra obezitatii, despre care spune ca in primul si in primul rand, este o problema metabolica. Din punctul sau de vedere, obezitatea este una dintre cele mai mari drame ale evolutiei actuale, iar cel mai rau lucru este ca pacienta nu constientizeaza. Dr. Denisa Nica a precizat ca o mare parte din pacientele care intra in cabinetul sau au peste au peste 100 de kilograme ca greutate.

La dr. Denisa Nica, poti programa si tu o consultatie, la Ana Medical Center, sunand la 0733 550 055 .

Sportul

Miscarea de intensitate moderata, timp de 30 minute pe zi, este o recomandare generala pentru sanatate, benefica totodata si pentru fertilitate.

fertilitate si obezitate

Atentie la exces! Studiile arata ca exercitii fizice intense si dese (3-5 ore pe saptamana) pot reduce fertilitatea la femei cu pana la 40%. Cauza este modificariea echilibrului hormonal, perturbarea ovulatiei si a intregului ciclu menstrual.
Chiar si la barbati, nivelul de activitate fizica influenteaza fertilitatea. Miscarea moderata a generat o morofologie semnificativ mai buna a spermei (15.2%), fata de cei care practicau un sport competitional (9,7%) sau au fost sportivi de elita (4,7%). In acelasi timp, tot studiile arata ca, un stil de viata sedentar este nociv pentru fertilitate.

Fumatul

Tutunul reduce atat rezerva ovariana, cat si cantitatea si calitatea spermei. Daca fumezi ai un risc de 3 ori mai mare de infertilitate. Comitetul Societății Americane de Medicină a Reproducerii estimeaza ca 35% dintre barbati si 30% dintre femei cu varsta reproductiva, fumeaza.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de tulburari de ovulatie. Daca iti doresti sa ramai insarcinata, ai in vedere sa renunti complet la acesta. In timpul sarcinii alcoolul poate duce la defecte congenitale si intarzieri de dezvoltare. La barbati, alcoolul excesiv poate duce la dificultati in mentinerea erectiei, afectarea ejacularii si reducerea calitatii spermei.

Drogurile si medicamentele, factori care influenteaza fertilitatea

Nu face abuz de medicamente, chiar daca ele pot fi cumparate fara prescriptie! Ibuprofenul poate interfera cu ovulatia, iar aspirina cu implantarea, potrivit unor studii recent publicate. Drogurile recreative, precum marijuana si cocaina, afecteaza ovulatia si functia trompei uterine. Steroizii anabolizanti luati de culturisti inhiba productia de sperma. Acest lucru poate fi permanent, chiar daca medicamentul este oprit.

Cauze medicale ale infertilitatii

Printre cele mai frecvente probleme de fertilitate feminina sunt: tulburari de ovulatie, prezenta polipilor sau a fibroamelor, trompele uterine deteriorate sau, asa cum sunt cunoscute – infundate, endometrioza, insuficienta ovariana, adeziunile pelvine, diabetul, boala celiaca sau bolile autoimune.

factori care influenteaza fertilitatea

Printre principalele cauze de infertilitate masculina se numara: blocarea tractului reproductiv, tulburari hormonale, esecul testicular de producere a spermei, functia si calitatea anormale ale spermei.

Varsta, printre factorii care influenteaza fertilitatea in mod decisiv

Amanarea momentului de a avea o sarcina poate reduce drastic probabilitatea conceperii pe cale naturala. Varsta femeii are un rol foarte important si este o cauza recunoscuta de infertilitate. Spre deosebire de barbati, care continua sa produca sperma pe tot parcursul vietii, femeile detin inca de la nastere toti foliculii (cu ovule) pe care ii vor avea vreodata. Calitatea si cantitatea ovulelor scade pe masura ce femeile imbatranesc. Cu alte cuvinte, in timp scad dramatic sansele sa ramai insarcinata. In acelasi timp, riscul de avort spontan creste.

Pregatirea din timp a terenului pentru conceptie poate fi una din cheile succesului. Iti doresti o sarcina pe cale naturala si esti ingrijorata de factori care influenteaza fertilitatea? Iti recomandam o discutie cu un medic specialist!  Medicii nostri iti stau la dispozitie. Ne gasesti in Ploiesti, Str. Valeni, nr. 30, cu o programare in prealabil la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole