Infertilitatea secundara este incapacitatea de a ramane gravida sau de a duce o sarcina la termen, dupa ce ati nascut anterior un copil. Fertilitatea se poate schimba dupa nasterea primului bebelus. La fel cum si partenerul de viata poate trece prin transformari din momentul in care ati reusit prima oara sa obtineti o sarcina pe cale naturala. Care sunt cauzele si care este abordarea corecta atunci cand ne confruntam cu o infertilitate secundara, va spunem acum.
Infertilitatea secundara si cea primara impartasesc adesea aceleasi cauze. Pentru a lamuri situatia, le vom discuta pe rand.
Inferilitatea secundara cauzata de tulburari de ovulatie
Cele mai multe dintre femeile afectate de infertilitatea secundara sufera de tulburari de ovulatie, adica nu ovuleaza in mod constant.
Problemele pot fi cauzate de:
- ovare polichistice;
- insuficienta ovariana;
- scaderea productiei de ovule cauzata de inaintarea in varsta;
- tulburari endocrine;
- stilul de viata: alimentatia nesanatoasa, carenta de somn, consumul abuziv de alcool sau droguri;
- cresterea in greutate sau obezitatea.
Infertilitate secundara cauzata de uter sau de trompele uterine
Atunci cand exista un blocaj in trompele uterine, este posibil ca spermatozoizii sa nu ajunga la ovule. De asemenea, uterul poate avea un defect care impiedica implantarea.
Iata cateva probleme care pot cauza infertilitatea secundara in acest caz:
- endometrioza;
- fibrom uterin;
- polipi;
- cicatrici uterine;
- o anomalie in forma uterului.
Infertilitatea secundara din cauza endometriozei poate rezulta dupa o cezariana sau o alta interventie chirurgicala. Mai multe despre aceasta afectiune aflati din articolul Diagnostic: endometrioza.
Infertilitatea secundara cauzata de cezariana
Daca ati avut o nastere prin cezariana, este posibil sa aveti cicatrici in uter. Acestea pot duce la inflamatie in uter, fapt ce afecteaza implantarea.
Infertilitatea secundara cauzata de tulburari autoimune
Relatia dintre tulburarile autoimune si infertilitatea nu este pe deplin inteleasa. In general, tulburarile autoimune determina organismul sa atace tesuturile sanatoase. Acest lucru ar putea implica si tesuturile reproductive.
Tulburarile autoimune (cum ar fi Hashimoto, lupus si artrita reumatoida) pot afecta fertilitatea provocand inflamatii in uter si placenta. De asemenea, medicamentele care trateaza aceste tulburari pot afecta fertilitatea.
Infertilitate secundara cauzata de varsta
Varsta joaca un rol important in inferilitatea secundara. Din punct de vedere biologic, fertilitatea atinge varful in jurul varstei de 20 de ani si incepe sa scada la 30 de ani, cu o reducere semnificativa pana la 40 de ani. Odata cu trecerea timpului, cantitatea de ovocite produse de organism scade, la fel si calitatea acestora.
De asemenea, imposibilitatea de a avea a doua sarcina poate sa fie cauzata si de partenerul de viata. Inaintarea in varsta il afecteaza si pe el. Daca numarul de spermatozoizi ejaculati este scazut sau daca sperma are o calitate slaba, va fi dificil sau imposibil ca sa provoace o sarcina.
Investigatii pentru infertilitatea secundara
Tratamentul pentru infertilitate secundara incepe cu identificarea cauzei sale. Drept urmare, medicul va poate recomanda sa faceti urmatoarele teste:
- femei: analize hormonale, test AMH, analize ale secretiei, analizele de permeabilitate tubara si histerosalpingografie.
- barbati: spermograma si spermocultura.
Tratamente pentru infertilitatea secundara
Odata ce cunoasteti cauza, medicul dumneavoastra va poate elabora un plan de tratament pentru a va creste sansele de a concepe:
- medicamentele sunt adesea folosite pentru a normaliza nivelul hormonilor. Alteori, medicamente care stimuleaza fertilitatea sunt recomandate pentru a ajuta la stimularea ovulatiei.
- interventie chirurgicala. In unele cazuri, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a trata probleme precum fibroame uterine, cicatricile uterine, endometrioza sau polipi.
Infertilitatea secundara poate fi combatuta prin FIV
Fertilizare in vitro este o serie complexa de proceduri utilizate pentru a ajuta la conceptia unui copil. Procedura se poate face folosind gameti proprii sau donati. FIV cu ovocite si sperma proprii vine in conditiile in care aveti o rezerva ovariana buna, care permite folosirea celulelor femeii, dar si o sperma de calitate. Atunci cand utilizati propriile ovule in timpul procedurii de fertilizare in vitro, la inceputul unui ciclu puteti incepe tratamentul cu hormoni sintetici pentru a stimula ovarele sa produca mai multe ovocite. O alta decizie pe care o poate lua medicul este sa va recomande sa apelati la fertilizare in vitro cu ovocite donate sau embrioni donati.
Scrie-ne daca ai nelamuriri sau daca ai nevoie de sfatul specialistilor nostri. Vrei sa iti faci o programare? Suna la 0733 550 055!