Nasterea este un moment cu o incarcatura emotionala semnificativa in viata fiecarei femei. Pana la momentul efectiv, una dintre cele mai comune ingrijorari in randul viitoarelor mame este teama de durere. Aceasta este justificata, pentru ca indiferent de modalitatea de nastere, durerea este o o parte fireasca si inevitabila a aducerii pe lume a bebelusului. Din acest motiv, o nastere naturala este optiunea pe care toate gravidele ar trebui o ia in calcul, daca nu exista contraindicatii medicale. Vestea buna este ca te poti pregati pentru o nastere naturala cat mai usoara, inca din tipul sarcinii. Afla din continuarea acestui articol cum ai putea sa faci acest lucru.
In Romania, doar 2 din 10 femeie nasc natural. Procentul celor care nasc prin cezariana este chiar si de 4 ori mai mare decat cel recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care “accepta” drept firesc un procent de 15% nasteri prin cezariana.
Pe de alta parte, specialistii accentueaza faptul ca nasterea vaginala trebuie considerata o experienta naturala, iar nasterea prin cezariana trebuie facuta doar atunci cand apar anumite complicatii.
Pregatirea pentru o nastere naturala
Nasterea naturala este un proces fiziologic, firesc, prin care femeile cu sarcini fara complicatii aduc copii pe lume. Teama de a naste pe cale naturala este un sentiment firesc si usor de inteles pentru majoritatea mamelor, chiar si pentru cele care nu se afla la prima nastere. Important este sa o constientizezi si sa te concentrezi in directia depasirii ei. Poti face acest lucru informandu-te corect si discutand cu medicul tau curant.
Despre toate aceste lucruri, vorbeste in videoul de mai jos dr. Oana Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie, in cadrul Centrului de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie Ana Medical Center.
La dr. Oana Dumitrescu, poti programa si tu o consultatie, sunand chiar acum la 0733 550 055.
Alegerea medicului
Daca esti la inceputul sarcinii si iti doresti sa nasti natural, poti incepe pregatirea inca din primele luni de sarcina. Primul pas pe care il ai de facut este sa iti cauti un medic empatic, dar si cu experienta, in care sa ai incredere. Medicul ales te va monitoriza pe tot parcursul sarcinii, iar in final, te va asista la nastere. De aceea, rolul sau este deosebit de important atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau.
Pregateste-ti corpul
Daca sarcina decurge normal, nu renunta la miscare. Apeleaza la exercitii fizice special concepute pentru gravide. Ele au rolul de a mentine un tonus muscular bun pe perioada sarcinii. De asemenea, imbunatatesc circulatia sangvina si oxigenarea tesuturilor dintre mama si fat. In acelasi timp, exercitiile fizice previn aparitia edemelor si ajuta la coordonarea efortului fizic cu respiratia – lucru important in perioada travaliului si a nasterii.
Informeaza-te despre nastere
Sarcina si nasterea sunt experiente personale si subiective. Corpul fiecarei femei reactioneaza diferit la durere, de aceea este important sa se informeze din surse sigure. Cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau curant despre fiecare etapa prin care trece corpul.
Cauta un curs de pregatire
Pe piata, sunt o multime de cursuri pentru nastere. In cadrul acestora, inveti:
- ce se intampla cu corpul tau in timpul sarcinii, ce modificari apar;
- cum sa recunosti debutul travaliului, semnele care il declanseaza;
- cum te poate ajuta respiratie in gestionarea durerii;
- tehnici de relaxare pentru a suporta mai usor durerea.
De asemenea, tot pentru pregatirea nasterii naturale, accepta si chiar solicita suportul familiei si al prietenilor. Ai putea incepe cautarea unei moase care sa iti fie alaturi la nastere si sa te sprijine emotional. Legat de accesul moasei sau al partenerului in spitalul in care vei naste, informeaza-te din timp referitor la politica unitatii medicale fata de acest lucru.
Etapele unei nasteri naturale
Pentru ca avalansa de informatii disponibile despre nastere te pot coplesi, iti venim in ajutor cu cate puncte esentiale despre procesul nasterii. Concret, o nastere naturala poate fi impartita in trei etape, respectiv:
- travaliu;
- nasterea;
- eliberarea placentei.
Afla din continuarea articolului in ce consta fiecare dintre ele.
Travaliul si nasterea naturala
Travaliul este procesul care declanseaza nasterea. In cazul sarcinilor fara probleme, el poate aparea in orice moment, dupa saptamana 38 de sarcina. Durata travaliului difera de la o gravida la alta. In medie, la prima nastere, travaliul dureaza intre 10 si 20 de ore. La doua nastere pe cale vaginala, travaliul poate dura mult mai putin.
Este important insa sa recunosti semnele care indica inceperea travaliului si sa fii pregatita sa mergi la spital. Semnele travaliului pot fi:
- eliminarea dopului gelatinos;
- ruperea membranelor si scurgerea lichidului amniotic;
- contractii care cresc in intensitate si frecventa – de la 20 de minute la 5 minute, putand fi insotite si de dureri de spate.
Afla mai multe despre semnele care indica apropierea momentului nasterii, de la dr. Oana Dumitrescu, medic primar Obstetrica-Ginecologie, in cadrul Centrului de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie Ana Medical Center.
Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari legate de infertilitate, sarcina, monitorizare sarcina si nastere, aboneaza-te aici la canalul nostru de Youtube.
Odata declansat travaliul, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa respiri, asa cum, poate, ai invatat la cursuri. Respiratia corecta in travaliu reprezinta o cale foarte buna de relaxare. De asemenea, respiratia ajuta la oxigenarea intregului organism si ii distrage atentia gravidei de la durerile nasterii. In timpul nasterii vaginale, uterul se contracta pentru a se subtia, a deschide colul uterin si a impinge copilul afara prin canalul de nastere).
Nastere naturala si etapele travaliului:
Travaliul are mai multe etape, putand fi clasificat ca: timpuriu, activ si de tranzitie.
- Travaliul timpuriu: este momentul in care incep contractiile si colul uterin incepe sa se deschida, respectiv sa se dilate si sa se subtieze. Colul uterin poate fi dilatat cu aproximativ 5 centimetri la sfarsitul travaliului timpuriu.
- Travaliul activ: aceasta etapa a travaliului consta in contractii puternice care dureaza pana la un minut fiecare si au loc la o distanta de aproximativ trei minute. In aceasta etapa, unele gravide solicita o epidurala, deoarece contractiile pot fi insotite de dureri intense. Tot acum, medicul poate administra si oxitocina, pentru a accelera travaliul. Afla mai multe din articolul Nasterea naturala cu ajutorul anesteziei: cum gestionam durerea la nastere
- Travaliu de tranzitie: acesta este etapa de dinainte ca colul uterin sa ajunga la o dilatatie de 10 centimetri. Este un timp scurt, dar intens, cand contractiile tale vin foarte repede si dureaza mai mult de un minut. Aceasta faza te poate face sa transpiri abundent, sa vomiti sau sa tremuri. Travaliul de tranzitie are loc chiar inainte de a incepe sa impingi.
Este important de precizat ca travaliul si nasterea sunt experiente diferite pentru fiecare femeie. Anumiti factori pot juca un rol in desfasurarea travaliului, care il pot face sa fie mai lung sau mai scurt. De exemplu, daca ti se face o epidurala, nu vei resimti durerea cu aceeasi intensitate ca o persoana careia nu i se administreaza o epidurala. De asemenea, travaliul poate fi mai lung daca te afli la prima nastere. Totodata, factori precum dimensiunea si pozitia bebelusului si cat de repede te dilati pot afecta durata unei nasteri naturale.
Nasterea
Nasterea incepe cand ajungi la o dilatatie a colului de 10 centimetri si se termina cu scoaterea copilului din vagina. In aceasta etapa, experimentezi contractii puternice si incepi sa impingi. Este posibil sa simtiti o presiune puternica. Medicul care te asista iti va spune cand si cum sa impingi, mai ales daca optezi pentru o epidurala si nu simti contractiile. Aceasta faza poate dura cateva minute sau cateva ore.
Eliminarea placentei
Ultima etapa a travaliului este eliminarea placentei. Aceasta incepe dupa ce bebelusul este scos din vagin. Pentru aeasta, mediul iti va cere sa impingi, din nou. Aceasta etapa incepe la cateva minute dupa nasterea bebelusului si dureaza pana la 30 de minute.
Tipuri de nastere
Exista diferite tipuri de nasteri vaginale, respectiv: spontane, induse si asistate.
- Nastere vaginala spontana: are loc de la sine si fara medicamente care induc travaliul.
- Nasterea vaginala indusa: medicamentele sau alte tehnici declanseaza travaliul si iti pregatesc colul uterin.
- Nastere vaginala asistata: atunci cand medicul foloseste forcepsul sau un dispozitiv de vacuum pentru a-ti scoate copilul. Atat nasterea vaginala spontana, cat si cea indusa pot fi asistate.
Nastere naturala si reluarea activitatilor zilnice
Un mare avantaj al nasterii naturale este ca recuperarea ta se face rapid dupa acest moment. In ceea ce priveste recuperarea organismului, in cazul nasterii vaginale, in linii mari, acesta se reface dupa 6 saptamani. Pe de alta parte, durata de recuperare dupa nasterea prin cezariana ajunge si la 3-4 luni. Despre perioada post-partum, poti afla mai multe din articolul Recuperare dupa nastere: ce este permis si ce nu trebuie sa faci
Risuri nastere naturala
Nasterile vaginale prezinta, in general, cel mai mic risc. Cele mai frecvente complicatii in timpul unei nasteri vaginale sunt:
- Imposibilitatea de a inainta: Acesta este momentul in care travaliul incetineste sau se opreste si colul uterin nu se dilata. Medicul poate apela la administrarea de oxitocina, pentru a stimula contractiile si pentru a progresa travaliul.
- Ritmul cardiac fetal neregulat: Acesta este momentul in care ritmul cardiac al bebelusului tau incetineste, deoarece capul sau cordonul ombilical ii sunt comprimate.
- Hemoragie: este o sangerare excesiva sau care pune viata in pericol in timpul sau dupa nastere. Uneori, o poti sangera si la cateva ore dupa nastere, fenomen numit hemoragie postpartum.
- Lacrimile vaginale: acestea sunt secretii aparute in tesutul din jurul vaginului si rectului, care apar in timpul nasterii.
- Tromboza venoasa profunda: manifestata prin cheaguri de sange care se dezvolta in picioare sau pelvis la scurt timp dupa nastere.
- Preeclampsie postpartum: manifestata ca tensiune arteriala excesiva la o persoana care tocmai a nascut.
Avantaje nastere naturala
Nasterea vaginala ofera mai multe beneficii atat pentru mama, cat si pentru fat.
Principalele beneficii ale nasterii vaginale pentru mama sunt:
- timp de recuperare mai scurt;
- alaptarea incepe mai devreme. Despre beneficiile alaptarii afla mai multe din Laptele matern, hrana-medicament pentru nou-nascuti
- riscuri mai mici de complicatii in cazul nasterilor viitoare.
Beneficiile nasterii vaginale pentru fat sunt:
- instalarea mai rapida a respiratiei dupa nastere;
- imbunatatirea functiei sistemului imunitar;
- sanse mai mari de a fi alaptat.
In cazul in care te confrunti cu dificultati in alaptare, nu renunta. Apeleaza la un consultant in lactatie Un specialist cu experienta gasesti in clinica noastra. Afla aici mai multe despre el.
Indiferent de modalitatea prin care vei naste, pregateste-te emotional din timp, si bucura-te de intreaga experienta. Pentru aceasta, alege un medic empatic, care sa iti fie alaturi in marele moment. Daca esti in cautarea unei astfel de persoane, apeleaza cu incredere la medicii nostri cu experienta. O intreaga echipa este gata sa iti fie alaturi. Constacteaza-ne chiar acum la 0733 550 055 pentru a te convinge.
[…] nastere inainte de termen, iar daca bebelusul este prea mare, se poate recomanda cezariana in locul nasterii naturale, aceasta din urma putand fi o alegere cu […]