Nastere naturala – pregatire. Care sunt pasii

nastere-naturala-pregatire-exercitii

Nasterea naturala este o optiune pe care toate femeile insarcinate trebuie o ia in calcul, daca nu exista contraindicatii medicale. Pentru a decurge fara probleme, nasterea naturala poate fi pregatita din timpul sarcinii. Care sunt etapele si cum ne putem ajuta astfel incat sa avem parte de o experienta cat mai placuta, aflam de la dr. Oana Dumitrescu, unul dintre specialistii Centrului de Excelenta in Obstetrica-Ginecologie si Infertilitate Ana Medical Center.

In Romania, 2 din 10 femeie nasc natural. Procentul celor care nasc prin cezariana este chiar si de 4 ori mai mare decat cel recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care “accepta” drept firesc un procent de 15% nasteri prin cezariana.

dr. Oana Dumitrescu

Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, colaborator al clinicii Ana Medical Center, spune ca nasterea vaginala trebuie considerata o experienta naturala. Nasterea prin cezariana trebuie facuta doar atunci cand apar anumite complicatii. Dr. Oana Dumitrescu mentioneaza ca nasterea naturala nu este traumatizanta, atat timp cat femeia insarcinata este bine informata.

Nastere naturala – pregatire pe etape

Nasterea naturala este un proces fiziologic, firesc, prin care femeile cu sarcini fara complicatii aduc copii pe lume. Teama de nastere pe cale naturala este un sentiment firesc si usor de inteles pentru majoritatea mamelor, chiar si pentru cele care nu se afla la prima nastere. Important este sa o constientizeze si sa se concentreze pe depasirea ei cu ajutorul informarii corecte si complete.

dr. Oana Dumitrescu

Atunci cand vine vorba despre nastere, viitoarele mame trebuie sa inceapa o anumita pregatire din primele luni de sarcina. Medicul specialist in obstetrica-ginecologie da sfaturi utile despre nastere naturala:

  • Cauta medicul in care sa ai incredere. Orice femeie care urmeaza sa devina mama isi doreste sa aiba o experienta placuta, sa aiba parte de o nastere usoara.
  • Pregateste-ti corpul. Exercitiile fizice au cu rolul de a mentine un tonus muscular pe perioada sarcinii. Ele imbunatatesc circulatia sangvina si oxigenarea tesuturilor dintre mama si fat. In acelasi timp, exercitiile fizice previn aparitia edemelor si ajuta la coordonarea efortului fizic cu respiratia – lucru important in perioada travaliului si a nasterii.
  • Informeaza-te despre nastere. Sarcina si nasterea sunt experiente personale si subiective. Corpul fiecarei femei reactioneaza diferit la durere, de aceea este important sa se informeze din surse sigure. Cel mai bine este sa vorbeasca despre orice etapa prin care trece corpul sau cu medicul care urmareste sarcina.
  • Cauta un curs de pregatire pentru nastere potrivit. Pe piata sunt o multime de variante care pot fi urmate. In cadrul acestor cursuri, gravida va invata ce se intampla cu corpul sau in timpul sarcinii, ce modificari apar, cum sa recunoasca debutul travaliului, semnele care il declanseaza, cum se poate ajuta de respiratie si de tehnici de relaxare pentru a suporta mai usor durerea.
  • Accepta suportul familiei, al prietenilor si al moaselor.
  • Informeaza-te despre politica spitalului in legatura cu nasterea naturala.

Exercitiile de respiratie ajuta la relaxare

Travaliul declanseaza nasterea. El poate aparea in orice moment dupa saptamana 38 de sarcina, in cazul sarcinilor asa-zis normale, fara probleme.

Durata travaliului difera de la o gravida la alta. In medie, aceasta variaza intre 10 si 20 de ore la prima nastere. La doua nastere pe cale vaginala, travaliul progreseaza mult mai rapid. Este important ca gravida sa recunoasca simptomele care indica inceperea travaliului si sa mearga la spital. Acestea ar fi: eliminarea dopului gelatinos, ruperea membranelor si scurgerea lichidului amniotic, contractii care cresc in intensitate si frecventa – de la 20 de minute la 5 minute, si sunt insotite de dureri de spate.

dr. Oana Dumitrescu.

Odata declansat travaliul, viitoarea mama trebuie sa isi pastreze calmul si sa respire, asa cum a invatat la cursuri. Respiratia corecta in travaliu reprezinta o cale foarte buna de relaxare. Ajuta la oxigenarea intregului organism si ii distrage atentia gravidei de la durerile nasterii.

Folosirea tehnicilor de relaxare, inclusiv a tehnicilor de respiratie, reduce riscul de nastere prin cezariana.

dr. Oana Dumitrescu

Dupa cat timp femeia isi poate relua activitatile zilnice

Un mare avantaj al nasterii naturale este ca femeia se recupereaza rapid dupa acest moment. In cazul nasterii vaginale, organismul isi revine, in linii mari, dupa 6 saptamani. In timp ce durata de recuperare la cezariana ajunge si la 3-4 luni.

Aceste 6 saptamani sunt cu atat mai importante, cu cat acesta este intervalul de timp dincolo de care se considera ca nasterea s-a desfasurat fara complicatii, iar femeia este complet recuperata. Este cu adevarat spectaculos cum corpul are capacitatea de a se reface si de a se regenera, fiecare celula din structura sa stiind exact ce are de facut pentru aceasta si regland un mecanism hormonal sensibil, pentru a servi cat mai bine acestui scop.

dr. Oana Dumitrescu

Misiunea noastra este de a oferi servicii complete apartinand specializarii obstetrica-ginecologie si suntem bucurosi sa va informam ca, din august 2019, clinica noastra va poate oferi toate tipurile de investigatii si oportunitatea de a realiza o gama completa de interventii chirurgicale de profil.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] nastere inainte de termen, iar daca bebelusul este prea mare, se poate recomanda cezariana in locul nasterii naturale, aceasta din urma putand fi o alegere cu […]

Ultimele articole