Ne inchipuiam familia noastra

Ioana Nica-Lichiardopol

Ioana Nica-Lichiardopol a aflat ca sufera de infertilitate inainte sa implineasca 30 de ani. Astazi are aproape 33 de ani si este insarcinata in 8 luni. Primavara asta (n.r. in 2019) va naste o fetita, dar pana la venirea ei pe lume, Ioana si sotul ei au luptat 4 ani pentru a deveni parinti. Au facut doua fertilizari in vitro si, cand se pregateau pentru a treia procedura, au aflat ca au obtinut o sarcina pe cale naturala. Cauza infertilitatii: insuficienta ovariana prematura.

Cand eram noi mici ne închipuiam cum o sa arate familia noastra. Era compusa din doi copii si noi doi. Aveam 28 cand am inceput sa incercam. Rezerva mea ovariana era foarte scazuta de la primele investigatii pe care le-am facut.

Ioana Nica-Lichiardopol

Pe scurt, Ioana suferea de insuficienta ovariana prematura.

Mi-a spus ca o sa incercam totusi cu materialul nostru genetic.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie la Ana Medical Center, i-a recomandat fertilizare in vitro.

Mi-a spus ca o sa incercam totusi cu materialul nostru genetic, pentru ca mai e ceva acolo, nu e anihilat, saracul. Si mi-a zis ca in cazul in care nu o sa reusim o data, de doua ori, cat timp om incerca, exista si varianta cu ovocite donate.

Ioana Nica-Lichiardopol

FIV cu insuficienta ovariana prematura

Prima fertilizare a facut-o la finalul lui 2017, la Atena. Dar procedura nu a fost una cu un final fericit, desi a a avut succes. A avut putine ovocite si i-a fost transferat un singur embrion, pe care l-a pierdut, o luna mai tarziu.

Am facut o luna de pauza, dupa care am incercat din nou. Am facut o a doua fertilizare in luna februarie 2018, tot la Atena. Am avut vreo 5 ovocite, doi embrioni si unul s-a prins. Doar ca pe la 8 saptamani am pierdut sarcina.

Ioana Nica-Lichiardopol

Dupa a doua sarcina pierduta, medicul i-a recomandat o pauza mai mare, de 6 luni, timp in care organismul sa se poata reface. Dar pentru ca rezerva ovariana sa nu fie si mai rau afectata, Ioana a urmat un tratament care avea sa i-o conserve.

Pregatirea pentru al treilea FIV avea sa aduca o surpriza

La finalul lunii august 2018, trebuia sa o ia de la zero. Ea si sotul ei se pregateau pentru cea de-a treia fertilizare in vitro.

Din pregatirea aceasta face parte si un scratching uterin, ca sa se pregateasca suprafata. Doamna doctor mi-a recomandat atunci mai degraba sa facem o histeroscopie pentru ca sa fie cavitatea uterina perfect pregatita pentru urmatoarea procedura. Doar ca fiind luna august s-a intamplat ca, cu 2 zile inainte de procedura, sa constate ca nu are anestezist la clinica la care trebuia facuta procedura. Pleca in concediu dupa aceea.

Ioana Nica-Lichiardopol

Chestia asta ne amana procedura cu inca o luna. Am spus asta e, se intampla, mai amanam cu o luna. Am asteptat atat, nu o sa se intample nimic daca mai intarziem cu o luna. Ceea ce nu stiam era ca la momentul respectiv noi reusisem sa obtinem o sarcina pe cale naturala si ca aceasta interventie histeroscopica ar fi distrus-o, fara sa ne dam seama ca a existat vreodata.

Sarcina pe cale naturala cu insuficienta ovariana prematura

Am plecat si noi in concediu, la cateva zile, nestiind ca am reusit sa obtinem o sarcina si cand ne-am intors din concediu am facut un test de sarcina si am constatat ca e ceva acolo. Natural.

Mai exact, a facut doua teste de sarcina. Unul la o zi distanta de altul. De fiecare data a aparut si a doua liniuta, dar era transparenta, astfel ca au mers si au facut analiza de sange – beta HCG.

A fost o intamplare de domeniul, nu stiu cum sa va spun, fantasticului, divinului. Si atunci nu ne-a venit sa credem si de fapt foarte mult timp dupa ce am confirmat, si ecografic, si mult timp nu ne-a venit sa credem ca am fost atat de norocosi si ca ni s-a intamplat o astfel de minune, marturiseste pacienta.

Ioana Nica-Lichiardopol

Declinul rezervei ovariene apare dupa 27 de ani

Infertilitatea este tot mai intalnita in randul femeilor sub 30 de ani. Statisticile arata ca lunar, o femeie care are pana in aceasta varsta, are 20% sanse sa ramana insarcinata. Declinul rezervei ovariene incepe sa apara odata cu implinirea varstei de 27 de ani.

Ioana considera ca lipsa educatiei pe aceasta tema face ca tot mai multe femeie sa se confrunte cu infertilitatea.

Am ajuns la concluzia ca poate nu e cea mai inteligenta mentalitate cea pe care am avut-o noi. ‘Hai, sa terminam facultatea’, dupa ce terminam facultatea: ‘Hai, sa respiram acolo macar cateva luni’, dupa care sa incepem sa ne gandim, sa ne planificam nunta. Mai respiram putin si dupa nunta. Abia dupa aia vedem cum ni se aseaza ploile profesional, si dupa aia facem si copiii. Nu, e gresita mentalitatea asta.

Ioana Nica-Lichiardopol

Daca cineva mi-ar fi spus cand eram la 24-25 de ani…

Aparent, traim intr-o lume in care felul in care traim, si mancam, si ne stresam, si muncim ne afecteaza. Ne afecteaza corpurile si atunci sunt lucruri care nu trebuie amante in felul asta, si prioritatile in capul nostru s-au reasezat, clar.

Poate nu gasesti persoana cu care sa iti doresti sa ai copil, stiinta a evoluat, tehnica a evoluat, nu te costa decat foarte putin – nici cateva sute de lei sa iti faci niste analize din timp ca femeie, ca sa stii daca ai o predispozitie spre astfel de probleme sau nu. Și chiar daca nu exista contextul, exista prelevare si inghetare de ovule cat inca le mai ai si cat inca sunt tinere, si sanatoase, si viabile. Si dupa aia poate apare si Fat-Frumos cu care vrei sa le folosesti. Dar amanarea asta si refuzul de a te informa si pastrarea asta ca subiect tabu a acestui tip de probleme este foarte, foarte paguboasa, din punctul meu de vedere. Abia acum am inteles chestia asta.

Nu stiu daca cineva mi-ar fi spus cand eram la 24-25 de ani – ‘Du-te si tu si fa niste analize de infertilitate’, nu stiu exact cum as fi reactionat. Dar suntem convinsi ca asta a fost traseul pe care a trebuit sa il urmam. Societatea nici macar nu constietizeaza cat de mare e problema asta, cat de raspandita e de fapt, cat de multe cupluri si cat de multi oameni se confrunta cu acest tip de afectiune. E o boala ca orice boala. Cu cat o tratezi din timp, cu cat i te adresezi mai din timp, cu atat ai mai multe sanse sa o depasesti, daca se poate fizic”, conchide Ioana.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole