Q&A: Sarcina cu Rh negativ- ce ai de facut pentru binele bebelusului

injectii Rh negativ

Daca planuiesti sa ramai insarcinata sau ai deja un test pozitiv, medicul iti va recomanda un set de analize specifice acestei perioade. Ele sunt deosebit de importante deoarece identifica posibile afectiuni ce pot fi transmite fatului, unele cu risc vital. Printre aceste analize recomandate se afla si testul de Rh. Acest test de sange iti arata daca sangele tau are un Rh negativ sau pozitiv. In cazul in care Rh-ul este negativ, apare incompatibilitatea de Rh. Iata care sunt riscurile unui Rh negativ in sarcina, dar si solutiile de tratament. Afla raspunsurile la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, daca esti in aceasta situatie.

Incompatibilitatea de RH reprezinta o problema medicala importanta in timpul sarcinii. Ea apare atunci cand o mama cu RH negativ poarta un fat cu RH pozitiv. Aceasta diferenta poate declansa un raspuns imun al corpului mamei, care percepe celulele sanguine ale copilului drept “straine”. Prin urmare, le ataca si pune viata fatului in pericol. Daca nu este gestionata corespunzator, incompatibilitatea de RH poate cauza complicatii grave, inclusiv anemia severa si boala hemolitica a nou-nascutului.

Ce este Rh-ul (factor Rhesus)

Rh-ul sau factorul Rhesus este un anumit tip de proteina, care se gaseste in exteriorul celulelor rosii din sange. Oamenii sunt fie Rh pozitiv, fie Rh negativ. Acest lucru este important atunci cand esti Rh-negativ si esti insarcinata cu un fat care este Rh-pozitiv.

incompatibilitate de Rh in sarcina

Rh-ul este o caracteristica mostenita, ceea ce inseamna ca iti iei factorul Rh de la parintii tai biologici. Daca ai proteina, esti Rh-pozitiv. Daca nu ai proteina, esti Rh negativ. Majoritatea oamenilor, aproximativ 85%, sunt Rh-pozitivi.

In timpul sarcinii, pot aparea complicatii daca esti Rh-negativ si fatul este Rh-pozitiv. Problema se numeste incompatibilitate cu factorul Rh. Iti spunem inca de la inceput ca in ciuda situatiei, sunt disponibile tratamente pentru a preveni complicatiile incompatibilitatii de Rh.

Factorul tau Rh nu iti afecteaza sanatatea generala, dar este important sa iti cunosti statusul Rh daca esti insarcinata.

Ce cauzeaza incompatibilitatea de Rh?

Incompatibilitatea Rh apare atunci cand o femeie care este Rh negativ ramane insarcinata, iar fatul are Rh pozitiv, mostenit de la tata. Cu incompatibilitatea Rh, sistemul tau imunitar reactioneaza la aceasta diferenta (cunoscuta sub numele de incompatibilitate) si creeaza anticorpi. Acesti anticorpi provoaca un atac al sistemului imunitar impotriva globulelor rosii ale fatului. Si asta pentru ca corpul tau le considera straine. Aceasta se numeste sensibilizare Rh. Medicul care iti monitorizeaza sarcina poate preveni acest lucru, prin prescrierea unei injectii de imunoglobuline.

De precizat ca atunci cand esti gravida, nu imparti acelasi sange cu fatul. Cu toate acestea, o cantitate mica de sange de la fat se poate amesteca cu sangele tau in situatii precum:

sarcina cu Rh negativ

Rh negativ in sarcina: Cand este fatul in pericol

De obicei, complicatiile nu apar in timpul primei sarcini. Situatia este datorata de faptul ca este putin probabil ca sangele tau sa se amestece cu sangele fatului pana la nastere. Acest lucru inseamna ca anticorpii nu se vor forma decat dupa nasterea fatului. Cu toate acestea, medicul iti va recomanda testarea factorului Rh, chiar daca esti prima ta sarcina.

Incompatibilitatea Rh devine o problema atunci cand ramai insarcinata a doua oara si ai un alt fat Rh pozitiv. In acest caz, corpul tau va produce anticorpi. Acesti anticorpi expun fatul la risc de complicatii. Odata ce corpul tau realizeaza ca fatul este Rh pozitiv, anticorpii pot trece in sangele fatului si pot ataca celulele rosii din sange. Aceasta se numeste boala Rh. Boala Rh poate pune viata fatului in pericol.

Cum se testeaza Rh-ul?

Testarea Rh-ului se face cu ajutorul unei analize de sange, respectiv a screening pe care fiecare gravida il face in primul trimestru de sarcina. De obicei, analizele sunt prescrie fie in preconceptie, fie la prima programare prenatala. Analiza factorului Rh iti arata ce Rh ai.

In videoul de mai jos, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, vorbeste despre ce analize sunt necesare inainte de sarcina, dar si ce este de facut in caz de incompatibilitate de Rh.

Aboneaza-te aici la canalul nostru de Youtube, pentru mai multe informatii legate de conceptie, sarcina si probleme de fertilitate. Medicii nostri ofera raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu.

Care este tratamentul pentru incompatibilitate de Rh?

Daca ai Rh-negativ si screeningul cu anticorpi este negativ, medicul iti va prescrie imunoglobulina Rh. De obicei, este administrata la aproximativ 28 de saptamani de sarcina, si apoi, din nou, in 72 de ore de la nastere, daca fatul este Rh-pozitiv. Poti primi o doza la inceputul sarcinii daca medicul considera ca sangele tau s-a amestecat cu sangele fatului.

Imunoglobulina Rh este un medicament care impiedica organismul sa produca anticorpi Rh. Este utila doar daca corpul tau nu a produs deja anticorpi Rh. O primesti sub forma de injectie. De obicei, injectiile cu imunoglobulina Rh sunt foarte eficiente in tratarea incompatibilitatii Rh in timpul sarcinii. Detectarea incompatibilitatii Rh la inceputul sarcinii este cea mai buna modalitate de a preveni complicatiile grave.

Cel mai bun tratament este insa monitorizarea atenta pe tot parcursul sarcinii.

Rh negativ in sarcina: ce complicatii provoaca incompatibilitatea?

Incompatibilitatea Rh nu afecteaza femeia insarcinata. La fat insa, poate provoca anemie hemolitica. Anemia hemolitica distruge globulele rosii ale fatului mai repede decat le poate inlocui. Efectele incompatibilitatii Rh pot varia de la usoare la severe. Aceste efecte pot include, de asemenea:

  • icter;
  • insuficienta hepatica;
  • insuficienta cardiaca;
  • deces.

Pentru efecte secundare usoare, fatul poate sa nu aiba nevoie de niciun tratament. Majoritatea bebelusilor se recupereaza complet daca au o forma usoara de boala Rh.

Rh negativ in sarcina la bebelus

In cazurile severe, fatul poate primi o transfuzie de sange. Aceasta procedura ajuta la inlocuirea celulelor rosii din sange. De asemenea, medicii pot apela la expunerea copilului la o lumina speciale, pentru a ajuta la reducerea nivelului de bilirubina, atunci cand nou-nascutul are icter.

De asemenea, pentru a evita complicatiile, ar putea fi necesar sa nasti inainte de termen.

Ce se intampla daca dezvolti anticorpi?

Tratamentul cu imunoglobuline Rh nu va fi eficient daca gravida cu Rh negativa a produs deja anticorpi. Acesta este motivul pentru care este important sa iti cunosti factorul Rh inca din preconceptie sau cat mai devreme in timpul sarcinii, pentru a putea beneficia de tratament cat mai curand posibil.

Poate fi prevenita incompatibilitatea de Rh?

Deoarece factorul Rh este genetic, nu este posibil sa alegi tipul de Rh pe care sa il aiba fatul. Cea mai buna prevenire este sa iti stii factorul Rh.

tratament Rh negativ in sarcina

Care este prognoza pentru o persoana insarcinata, cu sange Rh negativ?

Daca ai Rh negativ in sarcina, apelarea la injectii dupa fiecare contact posibil cu sange Rh pozitiv intre tine si fat reduce riscul ca acesta sa sufere de boala Rh. Incompatibilitatea Rh nu iti afecteaza sanatatea, ci doar pe cea a fatului.

Cu respectarea recomandarilor si o monitorizare corespunzatoare, din partea unui specialist cu experienta, sarcina poate fi dusa la termen, iar bebelusul sa se nasca in siguranta. Daca si tu te afli in aceasta situatie sau te confrunti cu o alta complicatie a sarcinii, poti apela cu incredere la medicii cu experienta ai Ana Medical Center. Echipa noastra o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0733 550 055.

sursa: my.clevelandclinic.org

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adriana
6 years ago

Bună seara! Mă numesc Adriana. Eu am grupa sanguină 0 rh pozitiv iar soțul meu are grupa A rh pozitiv. Avem doi copii. Ambii au grupa 0 , însă primul are rh negativ iar celălalt rh pozitiv. Cum e posibil?
Pe primul copil l-am alăptat doar până la două luni, timp in care am fost internată cu el în spital de două ori deoarece avea scaune moi și sangvinolente. Am tras concluzia, până la urmă, că avea probleme din cauza incompatibilității de rh și l-am trecut pe lapte praf. Oare așa sa fi fist.? Ce părere aveți?

ANMC
6 years ago
Reply to  Adriana

Se poate intampla, destul de rar, dar exista explicatii pentru Rh-ul negativ al copilului. Nu consideram insa oportuna o legatura intre Rh si cea de a doua situatie mentionata.

[…] Incompatibilitatea de RH este motivul pentru care ambii parteneri fac, pe langa o hemoleucograma completa, un test pentru depistarea grupei de sange si a tipul de RH – pozitiv sau negativ. Despre riscuri si solutii atunci cand mama are RH negativ, iar tatal are RH pozitiv, poti citi mai multe aici. […]

[…] Rh. […]

[…] La prima sarcina – si ne referim la pacienta care nu a mai nascut, nu a avut niciun avort in antecedente – este urmarit nivelul de anticorpi atat timp cat femeia este cu RH negativ si sotul este cu RH pozitiv. Se face investigatia de doua ori in sarcina. Asteptam sa se nasca copilul, care va fi evaluat din punct de vedere al RH-ului. In momentul in care Rh-ul este asemanator – este identic cu cel al sotului – vom face vaccinarea mamei, pentru a nu aparea fenomenul de izoimunizare, de a aparitie a anticorpilor RH care ar putea sa fie daunatori la o sarcina ulterioara. Mai multe detalii, aici. […]

Ana
4 years ago

Bună ziua, soțul este A pozitiv eu sunt B negativ, primul copil a luat rh meu, acum la 38 de ani am ramas însărcinată și am 8 săptămâni, ce consecințe poate să fie?

Irina
3 years ago

Buna,am 42 ani,am 2 copii din prima casnicie si acum asi mai dori un copilas,pot sa ramin insarcinata si sa tin sarcina daca am rh negativ?mentionez ca la primele sarcini nu am avut nici o problema,va multumesc!!

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Irina

Buna ziua! Va recomandam sa mergeti la un consult de specialitate si sa faceti o serie de investigatii specifice. O sarcina la 42 de ani nu tine doar de RH. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face programare la 0733 550 055.

Aleina
3 years ago

Buna ziua eu am rh negativ și grupa 01 , iar soțul rh pozitiv iar grupa 01 , credeți ca pot rămâne însărcinată ?

Ana Medical Center
3 years ago
Reply to  Aleina

Buna ziua. RH-ul diferit nu influenteaza in niciun fel capacitatea unui cuplu de a obtine o sarcina pe cale naturala. Incompatibilitatea de RH poate aparea pe parcursul sarcinii, dar este o situatie gestionabila de catre medicul ginecolog. In cazul in care aveti mai mult de 1 an de incercari nereusite in a obtine o sarcina, va recomandam sa va adresati unui specialist in probleme de fertilitate deoarece pot fi alte afectiuni implicate. In clinica noastra, Dr. Denisa Nica va sta la dispozitie pentru orice problema de obstetrica-ginecologie sau de infertilitate. Ne puteti suna la 0733.550.055. Numai bine!