Spermograma, indicatii si pregatire

spermograma-netdoctor.co.uk (Medium)

Spermograma este o metoda de examinare microscopica a spermei eliberate in urma ejacularii. Prin spermograma se analizeaza concentratia materialului seminal, motilitatea si numarul spermatozoizilor, fructoza (zaharul existent in sperma), numarul de celule albe (prezenta lor in sperma poate indica o infectie) si aciditatea spermei (pH-ul).

Cand se recomanda spermograma?

Se recomanda barbatilor care se confrunta cu o problema de fertilitate sau pentru evaluarea eficientei unei vasectomii. Spermograma mai poate fi indicata in cazul unui diagnostic de hematospermie sau pentru evaluarea eventualelor sechele ale oreionului asupra tesutului spermatogen. Atunci cand rezultatul spermogramei indica un material seminal anormal, pot fi facute teste suplimentare, si anume testul pentru detectarea anticorpilor anti-spermatozoizi. Pentru cuplurile infertile care doresc sa apeleze la fertilizarea in vitro sunt indicate si teste functionale ale spermei.

Pregatirea pacientului pentru spermograma

Pentru o spermograma cu un rezultat cat mai precis, pacientul trebuie sa respecte cateva conditii inainte de recoltare:

  1. Este necesara o perioada de abstinenta de minimum 2-3 zile inainte de furnizarea probei
  2. Se va opri medicatia in curs cu o saptamana inainte de recoltare, daca acest lucru este posibil
  3. Barbatul va urina si isi va spala mainile si penisul inainte de masturbare
  4. Proba va fi recoltata intr-un recipient special, steril
  5. Se recomanda recoltarea spermei intr-un laborator, deoarece proba trebuie examinata in termen de o ora de la ejaculare

Inainte de recoltarea probei este interzis consumul de tutun, cafea, bauturi alcoolice sau droguri. Daca recoltara nu poate fi facuta in laborator, proba trebuie tinuta langa corp, pentru a pastra temperatura optima (37 grade). Toata cantitatea de sperma ejaculata va fi colectata in vederea examinarii.
Probele obtinute prin contact sexual intrerupt nu vor fi analizate. Daca totusi barbatul doreste ejacularea in urma unui contact sexual, se va accepta doar sperma ejaculata intr-un prezervativ special (teaca). Prezervativele obisnuite contin substante care pot influenta rezultatul.

Factori care pot influenta rezultatul spermogramei

Toata cantitatea de sperma trebuie recoltata in recipient. Daca prima cantitate ejaculata este omisa, rezultatul va indica un numar mai mic de spermatozoizi si, deci, un rezultat incorect. Cea mai mare concentratie de spermatozoizi este in prima parte a ejaculatului. Contactul spermei cu spermicidele (contraceptive care au rolul de a ucide spermatozoizii) este un motiv pentru care rezultatul va fi modificat.

Daca pacientul respecta toate conditiile de recoltare, dar rezultatul nu este precis, poate fi vorba despre o greseala de laborator. Spermograma este indicata frecvent pentru a testa fertilitatea masculina si a evalua capacitatea spermatozoizilor de a fecunda. Un rezultat anormal al spermogramei mai poate indica si un dezechilibru hormonal sau o infectie. Diabetul sau defectele genetice pot fi cauze ale unei spermograme anormale. 

Sursa foto: netdoctor.co.uk; healthline.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] microbiologice: spermograma – efectuata in unitatea sanitara la care a depus dosarul, […]

[…] Spermograma evalueaza concentratia, calitatea si cantitatea spermatozoizilor. Pentru un diagnostic cert, sunt necesare cel putin trei testari intr-un interval de cel putin 3 luni. […]

Ultimele articole