Trombofilia in sarcina, unul din principalele riscuri ale femeii gravide

trombofilie_anamedicalcenter

Trombofilia in sarcina este una dintre marile spaime ale femeilor care isi doresc un copil. Aceasta afectiune, de multe ori fara manifestari evidente, presupune complicatii periculoase in sarcina, atat pentru viitoarea mama, cat si pentru fat. Afla tot ce trebuie sa stii de la Dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrica-Ginecologie, pentru a depista in timp util aceasta problema si pentru a o trata eficient.

Ce este si cum se manifesta trombofilia in sarcina

Trombofilia reprezinta o tendinta anormala a sangelui de a forma cheaguri in interiorul vaselor de sange. Aceasta afectiune poate fi generata de o predispozitie ereditara. Totodata, trombofilia poate fi declansata de fumat, anticonceptionale, sedentarism prelungit. Mersul la altitudini prea mari poate determina aparitia bolii, aceasta activitate scazand presiunea de la nivelul sangelui arterial.

Conform studiilor, un procent de 10% dintre viitoarele mame ar putea fi afectate de trombofilie. Alti specialisti urca cifra pana la 25%. Pacientele insarcinate, diagnosticate cu trombofilie, au o probabilitate mai mare de a dezvolta complicatii, chiar sub tratament, fata de celelalte gravide. Despre cum se manifesta aceasta boala si cum poate fi tratata, am discutat cu specialistul nostru dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Simptome si diagnosticare

In formele usoare ale bolii, trombofilia da rareori simptome care sa ne trimita la analize detaliate. Abia in situatiile mai severe se poate vorbi despre:

  • dureri puternice de cap;
  • ameteli si pierderi de cunostinta;
  • reducerea capacitatii motorii la unul sau mai multe segmente ale corpului (in special la membrele inferioare care cresc in volum);
  • tulburari de respiratie moderat-severe, datorita trombozelor in circulatia pulmonara.

De cele mai multe ori femeile insarcinate sunt investigate pentru trombofilie daca medicul identifica intarzieri de crestere a fatului, cresterea tensiunii in circulatia uterina la examinarea ecografica Doppler, cresterea tensiunii arteriale. Unele manifestari ale trombofiliei in sarcina pot fi extreme, precum: preeclampsie si „imbatranirea placentei”.

trombofilia la gravide

Trebuie mentionat de la inceput ca trombofilia in sarcina nu se descopera la analizele uzuale, asa ca, fara un istoric in familie sau semne clare ca exista o problema, este putin probabil sa fie recomandate analize amanuntite. De obicei, suspiciunile apar in momentul in care pacientii incearca sa devina parinti si nu reusesc, fiindca exista o problema de fertilitate sau pentru ca fatul s-a oprit din evolutie.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Tratament pentru trombofilia in sarcina

Investigatiile pentru trombofilie incep, de regula, cu analize de sange pentru determinarea nivelului proteinei S, proteinei C, factorului V Leiden, anticoagulantelor sau homocisteinei. Apoi, se pot face testele moleculare pentru trombofiliile mostenite. Testele se pot face in laboratoarele cu profil general, cat si in laboratoare pentru investigatii genetice.

Din pacate, nu poate fi vorba despre masuri de prevenire a acestei afectiuni, mai ales in cazul in care este mostenita. Este important ca femeia insarcinata sa fie atent monitorizata pentru a preveni evenimentele ce ar putea pune in pericol viata ei si a fatului.

Odata pus diagnosticul de trombofilie, tratamentul presupune anticoagulante injectabile (heparine), care sa subtieze sangele si sa previna formarea cheagurilor. In functie de gravitatea fiecarui caz in parte si de particularitatile pacientei, dupa un timp se poate trece pe anticoagulante orale sau antiagregante.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.
trombofilia in sarcina

Pentru femeile insarcinate, tratamentul de trombofilie inseamna pastile de Aspenter si injectii zilnice cu Clexane. Acesta este un medicament pe baza de heparina cu greutate moleculara mica, ce impiedica formarea cheagurilor. Injectiile vor fi facute pe toata perioada sarcinii si cateva saptamani dupa nastere. Doza si administrarea depind de fiecare pacienta in parte si de istoricul sau medical. Coordonatele tratamentului sunt stabilite impreuna cu medicul hematolog.

Riscuri pentru gravide si fat

Din pacate, nu poate fi vorba despre masuri de prevenire a acestei afectiuni, mai ales in cazul in care este mostenita. Este important ca femeia insarcinata sa fie atent monitorizata pentru a preveni evenimentele ce ar putea pune in pericol viata ei si a fatului.

Este foarte important ca tratamentul sa fie bine ales si respectat intocmai de catre pacienta, pentru a nu risca o oprire din evolutie a sarcinii.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Primul si cel mai important efect al trombofiliei asupra femeii gravide este pierderea sarcinii.  Aproximativ 2% dintre femeile aflate la varsta reproductiva sufera de avort spontan recurent, definit ca fiind doua sau mai multe pierderi consecutive de sarcina. S-a dovedit ca preeclampsia severa, restrictia de crestere intrauterina sau nasterea unui copil mort sunt probleme asociate cu trombofilie in sarcina.

tratament trombofilie in sarcina

Chiar daca, in principiu, nu exista contraindicatii in ceea ce priveste nasterea naturala, in cazul pacientelor cu trombofilie in sarcina, de cele mai multe ori se alege operatia de cezariana. Aceast lucru este necesar deoarece tratamentul injectabil cu heparine trebuie oprit cu mai mult de 12 ore inaintea nasterii. Totodata, riscurile din timpul nasterii, cum ar fi sangerarea, sunt mai usor de controlat.

In ceea ce priveste fatul, exista un risc de nastere prematura, inainte de 37 de saptamani. Acesta este asociat si cu o greutate mai mica a bebelusului decat ar fi normal la aceasta varsta gestationala. Din aceste motive, se poate ca cel mic sa petreaca un timp in sectia de neonatologie.

La Ana Medical Center, suntem alaturi de tine cu tehnologie de top si cei mai buni specialisti in obstetrica-ginecologie. Ne poti suna cu incredere la 0733.550.055, pentru a stabili o programare.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] cu sange este intrerupta apare avortul spontan, dezlipirea placentei sau preeclampsia. Astfel, trombofilia este o cauza a infertilitatii si a avortului spontan. Analize ca Profil Trombofilie Ereditara sau Profil Trombofilie I si II pot […]