Tratament pentru infertilitate masculina: afla care sunt cele mai bune solutii

tratament infertilitate masculina

De cele mai multe ori, infertilitatea masculina apare atunci cand avem o problema care tine de calitatea spermei. Mai exact, spermatozoizii fie nu sunt prezenti deloc in lichidul seminal, fie sunt prea putini, cu probleme de forma ori mobilitate. Aceasta problema afecteaza 1 din 6 cupluri din intreaga lume. Ce optiuni de tratament pentru infertilitate masculina avem, ce o cauzeaza si cum o depistam, discutam pe larg in acest articol.

Semne ale infertilitatii masculine

Cand vorbim despre infertilitatea masculina, este posibil sa nu existe semne sau simptome evidente. Cu toate acestea, in unele cazuri, o problema de baza, cum ar fi o tulburare mostenita, un dezechilibru hormonal, venele dilatate in jurul testiculului sau o afectiune care blocheaza trecerea spermei provoaca semne si simptome precum:

  • dificultati in ejaculare sau volume mici de sperma ejaculata;
  • dificultati in mentinerea erectiei;
  • durere, umflaturi sau noduli in zona testiculelor;
  • cresterea anormala a sanilor;
  • scaderea cantitatii parului facial sau corporal.
simptome infertilitate masculina

Sigur ca cel mai evident simptom ramane lipsa sarcinii, o situatie care trebuie neaparat investigata.

Cauze ale infertilitatii masculine

Problemele cu fertilitatea masculina pot fi cauzate de o serie de afectiuni, tratamente medicale si factori externi ce pot fi gestionati. Unele dintre acestea includ:

  • varicocel. Acesta reprezinta umflarea venelor care dreneaza testiculele si au ca rezultat o calitate si o cantitate redusa a spermei. Am scris mai multe despre aceasta afectiune in Varicocelul: ce este si cum se trateaza.
  • infectie. Unele infectii afecteaza productia de sperma sau sanatatea spermei sau pot provoca cicatrici care blocheaza trecerea spermei.
  • probleme de ejaculare. Ejacularea retrograda apare atunci cand materialul seminal intra in vezica in timpul orgasmului, in loc sa fie ejaculat. Diabetul, leziuni ale coloanei vertebrale, medicamentele si interventiile chirurgicale ale vezicii urinare, prostatei sau uretrei pot provoca ejaculare retrograda.
analize infertilitate masculina
  • anticorpii care ataca sperma. Anticorpii anti-spermatici sunt celule ale sistemului imunitar care identifica in mod gresit spermatozoizii ca daunatori si incearca sa-i elimine.
  • tumori. Cancerele sau tumorile non-maligne pot afecta direct organele de reproducere masculine, prin glandele care elibereaza hormoni legati de reproducere. In unele cazuri, interventiile chirurgicale, radioterapia si chimioterapia afecteaza fertilitatea masculina.
  • testicule necoborate. La unii barbati, testiculele nu reusesc sa coboare din abdomen in scrot. Indiferent ca vorbim despre un testicul sau despre ambele, aceasta problema duce la scaderea fertilitatii.
  • dezechilibre hormonale. Infertilitatea poate rezulta dintr-o anomalie care afecteaza hipotalamusul, hipofiza, tiroida si glandele suprarenale.
  • defecte ale canalelor care transporta sperma. Acestea pot fi blocate din diverse cauze, inclusiv leziuni involuntare aparute in urma unor interventii chirurgicale, infectii anterioare, traume sau dezvoltare anormala, cum ar fi fibroza chistica.
  • defecte cromozomiale. Tulburari mostenite, cum ar fi sindromul Klinefelter – in care un barbat se naste cu doi cromozomi X si un cromozom Y (in loc de un X si un Y) – determina dezvoltarea anormala a organelor de reproducere masculine.
  • boala celiaca. Este o tulburare digestiva cauzata de sensibilitatea la gluten care poate provoca infertilitate masculina. Fertilitatea se poate imbunatati dupa adoptarea unei diete fara gluten.

Cauzele externe si de mediu ce pot provoca infertilitate masculina

Supraexpunerea la anumite elemente de mediu precum caldura, toxinele si substantele chimice poate reduce productia de sperma sau functia ei.

Cauzele specifice includ:

  • produse chimice industriale. Expunerea extinsa la benzeni, toluen, xilen, pesticide, erbicide, solventi organici, materiale de vopsit si plumb poate contribui la un numar scazut de spermatozoizi.
  • metale grele. Expunerea la metale grele precum plumbul poate provoca, de asemenea, infertilitate.
  • radiatii sau raze X. Expunerea la radiatii poate reduce productia de sperma, iar dozele mari de radiatii pot duce la azoospermie.
  • supraincalzirea testiculelor. Desi studiile sunt limitate si neconcludente, utilizarea frecventa a saunelor sau a bailor calde poate afecta temporar numarul de spermatozoizi.

Desi pare ciudat, stilul de viata afecteaza fertilitatea masculina: de la ce mancam, la ce haine purtam. Dar sa le luam pe rand:

  • purtarea hainelor stranse afecteaza nu doar circulatia sangelui ci si productia de sperma.
  • consumul de droguri si steroizi. Steroizii anabolizanti luati pentru a stimula forta si cresterea muschilor pot determina reducerea testiculelor si scaderea productiei de sperma. Consumul drogurilor poate reduce temporar numarul si calitatea spermei.
  • consumul de alcool. Acest viciu poate reduce nivelul de testosteron, poate provoca disfunctii erectile si poate reduce productia de sperma.
  • stresul emotional. Stresul poate afecta anumiti hormoni necesari pentru producerea spermei.
  • greutate. Obezitatea afecteaza fertilitatea in mai multe moduri, inclusiv cu impact direct asupra spermatozoizilor, precum si prin provocarea modificarilor hormonale.

Diagnostic corect inainte de tratament pentru infertilitate masculina

Diagnosticarea infertilitatii masculine se face in urma urmatoarelor investigatii:

  • anamneza si examen fizic;
  • ecografia scrotala;
  • ecografia transrectala. Aceasta investigatie verifica prostata si indica existenta unor blocaje la nivelul canalelor ejaculatoare.
  • spermograma. Materialul seminal este analizat la laborator pentru observarea motilitatii spermatozoizilor, precum si pentru detectarea anomaliilor spermei. Despre ce poate indica spermograma, am scris aici Rezultate anormale la spermograma: ce solutii exista
  • analize hormonale. Printr-un test de sange se va masura nivelul de testosteron, dar si pe cel al altor hormoni importanti in producerea spermatozoizilor.
investigatii infertilitate masculina
  • examinarea urinei post-ejaculare. Prezenta spermei in urina poate indica o ejaculare retrograda.
  • teste genetice. Un test de sange poate indica anomalii genetice, precum modificari ale cromozomilor Y.
  • biopsia testiculara. Aceasta metoda poate indica o productie anormala a spermei, atunci e posibil sa fie vorba despre un blocaj sau de o alta problema care impiedica circulatia spermei
  • testarea functionalitatii spermei: Aceste teste indica timpul de supravietuire al spermatozoizilor dupa ejaculare siexistenta unor probleme ale acestora.

Tratament pentru infertilitate masculina

Atunci cand vorbim despre un tratament pentru infertilitatea masculina, exista o serie de metode care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului.

Acestea sunt:

  • tratamentul hormonal. Este un tratament medicamentos pentru suplimentarea hormonilor care lipsesc sau se regasesc intr-o concentratie prea mica in organism.
  • tratarea disfunctiilor erectile.  Tratamentul medicamentos sau consilierea psihologica (daca este cazul) pot remedia problemele precum disfunctia erectila.
  • tratarea infectiilor. Un tratament cu antibiotice, luat doar la recomandarea medicului, va rezolva problema atunci cand este vorba despre o infectie la nivelul sistemului reproducator.
  • interventia chirurgicala. In cazul unei infertilitati cauzate de varicocel, problema poate sa fie tratata printr-o interventie chirurgicala care va duce la repararea vaselor obstructionate.

Exista si situatii in care infertilitatea masculina nu poate fi tratata. Intr-o astfel situatie, daca barbatul isi doreste in continuare un copil alaturi de partenera lui este recomandat sa apeleze la fertilizare in vitro cu spermatozoizi donati. Aflati detalii despre aceasta metoda de reproducere umana asistata din articolul Fertilizare in vitro: cat dureaza procedura si cand afli daca a avut succes

Descoperirea ce ar putea revolutiona solutiile de tratament pentru infertilitate masculina

Cercetatorii studiaza posibilitatea unor tratamente personalizate pentru infertilitatea masculina. Un studiu care a fost prezentat la conferinta anuala a Societatii Europene de Genetica Umana vorbeste despre noi potentiale cauze genetice ale infertilitatii masculine. Aceasta descoperire va ajuta la dezvoltarea unor teste diagnostice mai bune pentru infertilitatea masculina. Cercetatorii au studiat ADN-ul de la 108 barbati infertili, precum si de la parintii lor.

Compararea ADN-ului parental cu cel al descendentilor a permis identificarea mutatiilor de novo. Mutatiile de novo duc la infertilitate si pot rezulta din erori ale ADN-ului care apar in timpul productiei de spermatozoizi si ovule ale parintilor sau in dezvoltarea timpurie a embrionului.

In prezent, cercetatorii studiaza rolul acestor gene in materialul provenit din biopsiile testiculare si efectueaza experimente cu muste de fructe pentru a vedea daca intreruperea acestor gene provoaca infertilitate. Rezultatele vor ajuta la stabilirea de noi teste de diagnostic, care vor putea oferi pacientului o analiza detaliata a motivului infertilitatii sale si vor permite ingrijirea personalizata.

Scrie-ne daca ai nelamuriri sau ai nevoie de sfatul specialistilor nostri! Vrei sa iti faci o programare? Suna la 0733 550 055

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole